NOVO RADIOAKTIVNO ZRAČENJE U EVROPI Rusija poriče da je iz njihove nuklearke

0

29. JUNA – Radioaktivno zračenje niskog intenziteta registrirano je u sjevernoj Evropi prošle sedmice, a neki stručnjaci vjeruju da dolazi iz zapadne Rusije.

Rusija, pak, poriče da zračenje dolazi iz jedne od njenih nuklearnih elektrana.

Zvaničnici za nuklearnu sigurnost iz Finske, Norveške i Švedske saopštili su prošle sedmice da su detektirali koncentraciju radioaktivnih izotopa višu od normalne u atmosferi iznad Skandinavije i nekih arktičkih regija, prenosi Avaz.

I dok je Švedska Služba za radijacijsku sigurnost u utorak izjavila kako nije moguće potvrditi izvor radijacije, holandski Nacionalni institut za javno zdravlje i okoliš analizirao je podatke koje je dobio od svojih skandinavskih susjeda i zaključio da radijacija dolazi upravo “iz smjera zapadne Rusije”.

– Radionuklidi su umjetni, dakle napravljeni ljudskom rukom. Sastav nuklida može indicirati oštećenje elementa goriva u nuklearnoj elektrani, ali specifična lokacija izvora ne može se identifikovati zbog ograničenog broja mjerenja – dodali su Holanđani, prenosi Independent.

Rusko državno tijelo za nuklearnu energiju Rosenergoatom izjavilo je, pak, da dvije nuklearne elektrane na sjeverozapadu zemlje, NPP Lenjingrad i NPP Kola, rade normalno i da nisu prijavljena nikakva curenja radijacije.

– Nije bilo nikakvih pritužbi o radu opreme. Ukupne emisije specifičnih izotopa u gorespomenutom razdoblju nisu premašile referentne brojke. Nikakvi incidenti vezani uz ispuštanje radionuklida izvan struktura za zadržavanje nisu prijavljeni – rekli su iz Rosenergoatom, koji je dio ruske državne kompanije za nuklearnu agenciju Rosatom, za rusku novinsku agenciju Tass.

Dodali su kako se razine zračenja u obe nuklearne elektrane nisu mijenjale ovog mjeseca. (srpskainfo)

PODELI