OBRIŠITE OVE APLIKACIJE: Virus “Džoker” krade podatke i novac sa bankovnih računa

0

24. NOVEMBRA – Objavljena je lista aplikacija zaraženih Džoker malverom, koji krade podatke i novac sa bankovnih računa.

Istraživač Android bezbjednosti iz kompanije Kasperski upozorava na povećanu opasnost koju prouzrokuje Džoker malver. Izlistano je ukupno 13 Android aplikacija, koje djeluju bezopasno, ali u sebi kriju opasan malver.

Džoker je zapravo i neugodan trojanac, često je prikriven u pozadini, nakon što se instalira aplikacija koja ga sadrži. Poslije određenog vremena, počinje sa svojim malicioznim djelovanjem.

Pomenuti malver je sposoban da ukrade sadržaj SMS poruka (kao što su jednokratni sigurnosni kodovi), a može čak i da prijavi korisnika na različite pretplatničke servise i iznudi na stotine dolara.

Gugl je već uklonio ove programe iz svoje prodavnice aplikacija, ali ukoliko neku od dole izlistanih aplikacija imate instaliranu na svojim uređajima, odmah ih uklonite:

Classic Emoji Keyboard

Battery Charging Animations Battery Wallpaper

Battery Charging Animations Bubble Effects

EmojiOne Keyboard

Easy PDF Scanner

Flashlight Flash Alert On Call

Halloween Coloring

Now QRcode Scan

Dazzling Keyboard

Smart TV remote

Volume Booster Louder Sound Equalizer

Volume Booster Hearing Aid

Super Hero-Effect

Uobičajeni savjet za korisnike je da izbjegavaju instaliranje neprovjerenih i sumnjivih aplikacija, da se koriste aplikacije provjerenih developera i da se koristi antivirus softver na Android uređajima, piše b92.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here