Odmotava se klupko oko MHE Duboka, mještani ne odstupaju ni milimetar, oglasio se i resorni ministar (VIDEO)

0

KOTOR VAROŠ, 19. marta – Umjesto zvuka točka, kamena i žrvnja, u Grabovici bi se mogle čuti mašine. Najavljuje se početak radova kojima će se rijeka ukrotiti, te izgraditi kilometarski cjevovod kroz šumu. Korito bi tako, strahuju mještani, ostalo suvo, a živi svijet okolo bio bi mrtav.


Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske dalo je 2017. godine ekološku dozvolu ”DSM Elektrusu” iz Kotor Varoša za gradnju male hidrocentrale, piše N1.

Kao vlasnik firme navodi se Dragoslav Jotanović, a interesantno je da je kompanija u pojedinim godinama imala samo po jednog zaposlenog.

”Hunting energy” iz Kneževa ipak, sve češće se pominje kao novi investitor sa starim papirima. Firma je to koja je račune otvorila prije mjesec i po dana, 24. januara, a nema podataka o ranijoj aktivnosti.

Koalicija za zaštitu Duboke dokumentovala je neusglašenosti u vezi katastarskih čestica koje su privatne, a bile su navedene u spisima za dobijanje ekološke dozvole.

Tvrde da sve nije u skladu sa Prostornim planom Republike Srpske do 2025 , gdje je na strani 106 naznačena gradnja Spomenika prirode ,,Kanjon rijeka Duboka – vodopad Skakavac“.

Četiri gusto kucane stranice nezakonosti i neusaglašenosti za resornog ministra Bojana Vipotnika su nepoznanica. Tvrdi dozvole su date prije njegovog stupanja na dužnost, a uočio je tehničku grešku zbog pogrešno napisane dužine cjevovoda.

”Ne bi bio ni prvi ni posljednji slučaj, da Ministarstvo po nalazu inspekcije ukine datu ekološku dozvolu”, zaključuje ministar dajući nadu mještanima da će sačuvati svoju djedovinu netaknutom.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović, novinarke N1 (VIDEO)

 

PODELI