Održan sajam učeničkog preduzetništva

0

KOTOR VAROŠ, 12. martaU Srednjoškolskom centru /SŠC/ “Nikola Tesla” u Kotor Varošu danas je održan Šesti sajam učeničkog preduzetništva na kojem su svoje proizvode predstavila četiri virtuelna preduzeća.
Direktor SŠC “Nikola Tesla” Danijela Kostić otvorila je sajam i tom prilikom istakla da skup, koji je organizovala ova škola, predstavlja demonstraciju kreativnosti, marljivosti i inovativnosti.

“Učenici rade ozbiljne projekte, od izrade biznis plana, do finalnog proizvoda i ne samo da imaju razvijenu svijest o stvaranju nove vrijednosti, nego su i direktni učesnici pretvaranja materijala u resurs”, rekla je Kostićeva.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan kaže da je važna odlučnost i poslovna ideja, a dalje se sve može realizovati.

“Program učeničkog preduzetništva razvijen je da bi se ohrabrili učenici završnih razreda srednjih škola da se bave preduzetništvom i da putem poslovne prakse steknu znanje, vještine i iskustva koja će im pomoći u daljem planiranju karijere”, poručio je Sakan.

Na sajmu su se predstavila preduzeća “Slatki snovi” sa tradicionalnim pekarskim proizvodima i domaćim jelima, “Slatki grijeh” sa prodajom slanih i slatkih delicija, biznis agencija “Slatko i suho” i preduzeće “Medeks”, koje se bavi proizvodnjom i prodajom meda i pčelinjih proizvoda.

Učenica Nikolina Tešić ističe da je zadovoljna današnjom prodajom tradicionalnih jela i sokova.

“Cilj je da učenici po završetku školovanja lakše dođu do zaposlenja i što jednostavnije se uključe u savremene privredne tokove”, rekla je Tešićeva.

Profesor ekonomske grupe predmeta Đuro Krčić pohvalio je rad učenika i dodao da su mladi preduzetnici raznolikošću svojih štandova dokazali da je za dobar biznis potrebno malo truda, volje i želje za napretkom. (www.srna.rs)