Održana peta krušebrdska “Burekijada” (FOTO GALERIJA)

0

KOTOR VAROŠ, 14. JANUARA – Tradicionalna krušebrdska “Burekijada”, takmičenje u spremanju autentičnih krušebrdskih bureka pod sačem u opštini Kotor Varoš, okupila je juče 30 takmičara, a više od 200 gostiju uživalo je u pripremljenim specijalitetima.


Predsjednik Udruženja “Centar za obnovu i razvoj sela” Kruševo Brdo i jedan od organizatora ove manifestacije Goran Ivanović rekao je da mještani na ovaj način žele da se podsjete nekih ranijih dana, ali i da nauče generacije koje dolaze da je ovo bio neizostavan običaj naroda podvlašićkog kraja.

“Većina mještana Kruševa Brda danas živi u vojvođanskim selima, ali je ovo manifestacija koja nas okuplja i koju ćemo njegovati, jer želimo da sačuvamo ono čemu su nas naši preci naučili, a to je pripremanje bureka na starinski način, razvijajući kore oklagijom“, istakao je Ivanović.

Ovogodišnja “Burekijada” je počela minutom ćutanja za sve stradale borce Kruševa Brda u prethodnim ratovima, a domaćin je uručio i zahvalnice svima koji su pomogli da se održi ova tradicionalna manifestacija.

Stručni žiri odlučio je i da su svi učesnici ovog nesvakidašnjeg takmičenja zaslužili priznanja za pripremanje bureka na starinski način, a održana je i igra prstenova u kojoj su trijumfovali Đuro i Miodrag Ivanović i Milovan Lukić, koji su nastupali za ekipu “Tri sokola”. Drugo mjesto je osvojila ekipa “Vuci”, dok je trećeplasirana bila ekipa “Dva bora”.

Organizatori ove manifestacije su se zahvalili svim ljudima, koji su dobrovoljnim prilozima učestvovali u sanaciji izgorjele kuće porodice Janković iz Kruševa Brda.

Podršku “Burekijadi”, koja je završena spektakularnim vatrometom, pružila je opština Kotor Varoš.

FOTO GALERIJA:

PODELI