ODRŽANO TAKMIČENJE U PRIPREMI KRUŠEBRDSKIH BUREKA POD SAČEM, POGLEDAJTE KO JE PRIPREMIO NAJBOLJI BUREK

0

KOTOR VAROŠ, 11. JANUARA  – U Kotor Varošu danas je održano takmičenje u spremanju autentičnih krušebrdskih bureka pod sačem u tradicionalnoj “Burekijadi”.

Na ovom skupu okupilo se 30 takmičara, a više od 200 gostiju imalo je priliku da uživa u pripremljenim specijalitetima.

Stručni žiri odlučio je da su svi učesnici zavrijedili priznanja u pripremanju bureka, a održana je i igra prstenova u kojoj su trijumfovali Duško, Đuro i Miladin Savanović, koji su nastupali za ekipu “Vukovi”.

Goran Ivanović, jedan od organizatora ove manifestacije, rekao je da na ovaj način žele da se podsjete nekih ranijih dana, ali i da nauče generacije koje dolaze da je ovo bio neizostavan običaj naroda podvlašićkog kraja.

Nada Dević iz Udruženja “Vileno kolo” kaže da im je cilj da obnove selo, kojih će nestati ako nestane običaja.

“Većina mještana Kruševa Brda danas živi u vojvođanskim selima, ali je ovo manifestacija koja nas okuplja i koju ćemo njegovati, jer želimo da sačuvamo ono čemu su nas naši preci naučili, a to je pripremanje bureka na starinski način, razvijajući kore oklagijom”, objasnila je Devićeva.

“Burekijada” je počela minutom ćutanja za sve stradale borce Kruševa Brda u prethodnim ratovima, a domaćin je uručio i zahvalnice svima koji su pomogli da se održi ova tradicionalna manifestacija.

Podršku ovom događaju pružili su Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske, opština Kotor Varoš i opštinska Turistička organizacija.

PODELI