Odšteta isplaćena za propalu ekskurziju kotorvaroških učenika, gorak ukus ostao

8
KOTOR VAROŠ, 14. JULA – Roditeljima stotinak učenika kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” koji su prije osam godina uplatili novac za ekskurziju, na koju njihova djeca nikada nisu otišla, materijalna šteta je konačno nadoknađena, ali žal zbog srušenih đačkih snova neće izblijedjeti.

Škola je, na osnovu šest pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda, bila dužna da za propalu ekskurziju roditeljima učenika iz pet odjeljenja centralne škole i jednog u Vrbanjcima isplati oko 78.000 KM osnovnog duga i kamata, kao i sudske troškove koji iznose oko 19.000 maraka. Prve isplate po odjeljenjima započele su prije dvije godine, a juče su konačno novac dobili i roditelji posljednjeg odjeljenja.

Među učenicima koji nikada neće zaboraviti tu noć 2012. godine, kada im je javljeno da ujutro ipak ne kreću na putovanje koje se pamti cijelog života, bio je i Nemanja Pejaković (22).

– To je ružna uspomena koja će nas zauvijek pratiti. Koferi su bili spakovani i svi smo s nestrpljenjem čekali da krenemo na matursku ekskurziju, a onda nam je noć prije polaska javljeno da je putovanje otkazano. Iako je finansijska šteta nadoknađena, ostao je gorak ukus – rekao je Nemanja koga taj događaj nije sputao da hrabro korača naprijed.

Njegov otac Goran Pejaković kaže za “Glas Srpske” da djeca nikada nisu preboljela tu ružnu uspomenu koja im nikada neće biti nadoknađena.

– Žalosno je to što se dogodilo našoj djeci. Pravda je spora ali dostižna, ali najveće razočarenje je to što tadašnji direktor škole nije snosio odgovornost i što je sve prošlo nekažnjeno. Agencija “Big nec” sa kojom je sklopio posao nije bila najpovoljniji ponuđač i znao je da su im računi blokirani. Nažalost, prošlo je tako kako je prošlo, Ministarstvo prosvjete i kulture je nadoknadilo novac roditeljima – rekao je Pejaković.

Pravnu bitku sve ove godine vodio je advokat Tihomir Tepić koji je zastupao roditelje, a čije je dijete takođe oštećeno u ovom slučaju.

– Nakon osam godina isplaćen je i posljednji razred. Time ovu priču zatvaramo bar u tom finansijskom smislu. Ružno iskustvo i bolne uspomene ćemo vjerovatno prepričavati do kraja života – rekao je juče Tepić za “Glas Srpske”. Pojasnio je da je resorno ministarstvo isplatilo dug, te da ni na koji način nisu teretili račun škole, jer bi u suprotnom zaposleni sigurno bili uskraćeni za plate i potrošni materijal.

Tepić kaže da većina roditelja nije vjerovala da će ikada doći do svog novca, ali ipak nisu prestali da se bore za njihovu djecu.

– Oni su sada odrasli ljudi, završavaju fakultete, neki su formirali i porodice. Život nije stao, ali je tuga zbog propale ekskurzije ostala – rekao je Tepić.

Roditelji stotinak osnovaca uplatili su 2012. po 380 maraka za ekskurziju u Budvi, za koju je škola angažovala Turističku agenciju “Big nec” iz Banjaluke. Međutim, agencija nije uplatila aranžmane iako je od škole uzela novac koji je prikupljen od roditelja, zbog čega je ekskurzija otkazana veče prije planiranog polaska. Roditeljima novac nije vraćen, zbog čega su tužili školu i agenciju “Big nec”.

Dug

Tihomir Tepić je pojasnio da je osnovni dug svakog roditelja iznosio 380 maraka.

– U međuvremenu, zakonske zatezne kamate su dostigle visinu osnovnog duga, tako da je svaki roditelj dobio 760 maraka. Isplaćeni su i svi sudski troškovi – pojasnio je Tepić. (www.glassrpske.com)

PODELI

8 KOMENTARA

 1. E, majko maturanta zanima men sto se ti nisi odrekla svog dijela u korist drugih kad vodis brigu koju ne treba da vodis.
  Sram da te bude, nemas ni malo zahvalnosti

  Zahvalni roditelj

 2. Draga majko maturanta, lako je pisati anonimo, i blatiti one koju su ti pomogli, advojat je za roditelje radio bez naknade, a nije postupak prouzrokovao advokat.
  Kako ste zahvalni nije ni trebalo se boriti za takve kakva si ti.
  Ja sam roditelj maturanta i svaka cast advokatu da njega nije bilo ne bi ni dobili pare

 3. Ovdje je najvecu korist imao bivsi direktor i advokat Tepic, djecu su ostecena sto nisu otisla, ministarstvo i mi svi jer je od nasih para namirilo stetu. Opet sve po nasim leđima a treba pitati Tepića koliko para je uzeo.

 4. Sramora sta je rukovodstvo skole uradilo djeci, a i nama roditeljima jer smo morali kroz sve ovo proci. Pravda je spora ali dostizna, svaka cas nasem advokatu

 5. Dugo je trajalo, ali uz upornost advokata gospodina Tepica pravda je na kraju pobijedila, zahvalni roditelj

Comments are closed.