Oglasili se ribari iz Kotor Varoša: Podržavamo mještane koji su ustali protiv izgradnje mini hidrocentrale u Dubokoj

6
KOTOR VAROŠ, 11. februara – Sportsko ribolovno društvo Kotor Varoš reagovalo je danas na najavu izgradnje male hidroelektrane na rijeci Duboka u Mjesnoj zajednici Grabovica. 

Kako je navedeno, Sportsko ribolovno društvo Kotor Varoš duži niz godina i u kontinuitetu,  kao i ove godine,  ima potpisan ugovor o korišćenju ribolovne zone za korito rijeke Vrbanje i njenih pritoka na području opštine Kotor Varoš.

”Mišljenje i saglasnost koju bi za izgradnju MHE trebali od SRD Kotor Varoš tražiti investitori, apsolutno ne traže što je primjer i sada u ovom konkretnom slučaju”, izjavio je Mladen Petrušić, sekretar SRD Kotor Varoš. 

Prema njegovim riječima, SRD Kotor Varoš je protiv bilo kakvog narušavanja prirode i vodotoka,  uništavanja biodiverziteta,  a pogotovo protiv izgradnje MHE na nepropisan način što je, nažalost, bila i ostaje pojava.
”U potpunosti podržavamo mještane koji negoduju i traže očuvanje prirode i okoline, te biodiverziteta sliva Vrbanja i njenih pritoka”, rekao je Petrušić. 

Podsjećamo, mještani Duboke tvrde da nisu konsultovani, niti su imali priliku iznijeti mišljenje o planiranoj izgradnji.

“Nikad nismo pozvani na raspravu, niti nas je iko pitao za ovo, nego samo očekujemo da mašine dođu i počnu da rade. Plašimo se da će uništiti rijeku koja je biser i koju možete piti, jer u najvećem dijelu toka nema zagađivača”, ističu mještani.

Tvrde da će, prema njihovim saznanjima,  oko dva kilometra rijeke, na potezu ka vodopadu Skakavac, biti zarobljeno je u cijevi.

Najavljuju da će u zakonom predviđenoj proceduri tražiti revizuju svih dozvola koje je investitor dobio, kao i da će pokrenuti sudski postupak protiv tih dozvola pred nadležnim sudovima.

Kažu da rijeke u cijevima umiru. A s njima i život.

FOTO: Ilustracija 

’’Mi želimo zaštićenu Duboku od koje koristi imaju svi građani, a ne par privatnika. Svaki dan, posebno u dane vikenda, vodopad Skakavac pohode turisti i posjetioci sa svih strana, koji su u nevjerici kada im kažemo da je neko odlučio da rijeku zarobi u cijevi’’, kažu mještani.

Prema njihovim riječima, izgradnjom ove hidroelektrane rijeka Duboka će biti ”prekinuta” i u gornjem toku, što će imati dramatične posljedice po jedinstveni živi svijet rijeke i njenih obala.

’’Najsažetije rečeno, niko nema koristi od MHE na ovim prostorima, osim investitora koji se bahato bogate zbog subvencija i zagarantovanog otkupa po jako povoljnim cijenama. Svi ostali gube, gube rijeku kao izvor života, gube biljni i životinjski svijet, a svima nam je ugrožena pitka voda’’, navodi se u dopisu mještana Duboke, koji je dostavljen svim nadležnim institucijama u Srpskoj.

FOTO: ilustracija

U dopisu se navodi da se mještani ne mogu ignorisati u tome kako se uređuju lokalne zajednice u kojima žive.

’’Borba ide ka tome da se počne razmišljati i o sadašnjem i budućem interesu javnosti, a ne šačice uvezanih pojedinaca na investitorskoj sceni’’, dodaje se u dopisu.

PODELI

6 KOMENTARA

  1. sada ce se moci ribe fatati s mrezama,stavi se mreza na cijevi i same ulijece a moci ce se bombom loviti skobalji ,bice plitko

  2. svaka cast Mladene,vidim nisi se fizicki promijenio,ne dajte bistre vode koje Bosnom teku-sa strujom nista ne dobijate osim propasti prirode i unistavanje turizma,unistavanje Vrbanje,najveceg blaga Kotor Varosa

  3. Ovo malo nas što je ostalo dođite pa nas potrujte pa onda radite sta hoćete. Sram vas bilo, samo bi da se na račun drugih bogatije.

Comments are closed.