Ogromno interesovanje za plivanje za Časni krst: U Kotor Varošu šesti put biće organizovana tradicionalna manifestacija

0

KOTOR VAROŠ, 15. januara – U opštini Kotor Varoš na Bogojavljenje, 19. januara, šesti put biće organizovano plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji.


Ideja o održavanju ove manifestacije, za koju vlada veliko interesovanje, potekla je od Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije.

Organizator je dobio blagoslov crkvene opštine, a pokrovitelj ove manifestacije je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, koji je istakao da su građani ponosni na najposjećeniju manifestaciju u Kotor Varošu.

Takmičenje će biti održano na rijeci Vrbanji u naselju Kotor. Dužina staze je 33 metra, što simbolizuje broj Isusovih godina u ovozemaljskom životu.

U Udruženju za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš rekli su da je, kao i prethodnih godina interesovanje veliko i da je u organizacionom smislu sve spremno za manifestaciju.

Prijave za ovu vitešku manifestaciju traju do utorka, 18. januara, kada će svi prijavljeni takmičari morati da obave ljekarski pregled u Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon”, a nakon mišljenja ljekara biće odlučeno da li mogu da plivaju.

– Praznik je ono što me motivisalo da plivam prethodnih, pa i ove godine. Zaista je nevjerovatna čast plivati u svom gradu tim povodom – rekao je Krstan Karupović.

Prošlogodišnji učesnik plivanja za Časni krst Siniša Đekanović ističe značaj same manifestacije i ulaska u hladnu Vrbanju u prisustvu velikog broja posjetilaca.

– Osim vjerskih ubjeđenja, koji su primarni tog dana, moram priznati da volim i osjećaj podizanja adrenalina u trenucima prije ulaska u vodu – naglasio je Đekanović.

Pobjedniku će pripasti zlatni dukat koji poklanja Duško Lalović, umjetnička slika diplomiranog likovnog umjetnika Gorana Čupića i zastave Republike Srpske i Vojske Republike Srpske.

Svi učesnici će dobiti majicu kao uspomenu na ovaj događaj, prigodne poklone koje su obezbijedili brojni sponzori, kao i darove Srpske pravoslavne crkve.

Nakon trke je obezbijeđen ručak za takmičare, a brojni privrednici su se pobrinuli da robne nagrade dobiju najbolji, najmlađi i najstariji plivač.

Svi posjetioci će moći da uz kuvano vino degustiraju peciva i pekarske proizvode.

PODELI