Optuženi Ilija Milić svjedočio o ubistvu “dječaka s planine”: Iz straha za sinove povukao obarač

4

BANJA LUKA, 25. novembra  – Kada sam čuo da će mi Vasilj pobiti sinove, rekao sam sebi: “Radije ću da ja ubijem njega, pa sa mnom šta bude”, kazao je Ilija Milić (71) iz Kotor Varoša, optuženi za ubistvo komšije Vasilja Kneževića (35).

Milić je u banjalučkom Okružnom sudu u ponovljenom postupku ispričao kako je počinio zločin. Njemu se ponovo sudi jer je Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 16 i po godina robije zbog ubistva Vasilja i pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka (87), na kojeg je pucao iz automatske puške.

– Sa Vasiljem sam 2013. godine došao u sukob jer je cijelom selu isključio struju. Kasnije je isjekao korita za vodu, a nakon što sam ga za to prijavio, razbio mi je šajbu na autu i zapalio sijeno. Vasilj je stalno prijetio, a od komšinice Mirjane Ponorac čuli smo da je rekao da će mi ubiti sina Milenka i druga moja dva sina u Novom Sadu. Bilo me je strah i tada sam počeo da pijem – kazao je Milić.

Prisjetio se da je kobnog jutra kada je počinio zločin vidio Vasilja kako prolazi pored njegove kuće i da je krenuo za njim jer je bio van sebe zbog prijetnji.

– Uzeo sam automatsku pušku i krenuo za njim. Pucao sam na njega i vidio sam da je pao, da sam ga ubio. Kada sam se vratio kući, rekao sam ženi da sam ubio Vasilja. Pošto sam znao da je Vasiljev otac Nedeljko zbog njega ranije ubio momka, otišao sam da ga zaplašim. Nisam htio da ga ubijem. Ispalio sam rafal iznad njega da ga zaplašim – kazao je Milić i dodao da Vasilja nije ubio zbog sijena i vozila.

Njegovim svjedočenjem završeno je saslušanje svih planiranih svjedoka u ovom ponovljenom predmetu. Iznošenje završnih riječi zakazano je za početak decembra.

Prema ukinutoj presudi, Milić je Kneževića usmrtio 10. aprila prošle godine u Kruševom Brdu kod Kotor Varoša. Tog dana se sakrio iza bukve u blizini lokalnog puta u zaseoku Potok i sačekao da Knežević naiđe, jer je znao da on tuda tjera goveda na pašu. Kada je naišao, ubio ga je rafalom iz automatske puške. Nakon toga otišao je kući, pozvao policiju u Kotor Varošu i rekao da je ubio Vasilja, a zatim je s puškom otišao do kuće Nedjeljka Kneževića, oca ubijenog. Čim ga je vidio, ispalio je rafal prema njemu. Kako je navedeno u optužnici, tada ga je Nedeljko pitao: “Je li ti mene gađaš?”, a napadač mu je odgovorio: “Na tebe pucam, tebe gađam”, nakon čega je Nedeljko pobjegao u kuću nepovrijeđen.

“Dječak s planine”

Mještani Kruševog Brda su ranije pričali da je Vasilj bio dobar mladić, kojeg su zvali “dječak s planine”.

– On je bio naš heroj, veliki borac. Živio je od stočarstva, desetine goveda je držao i oca starog hranio. Jednu šaku nije imao, izgubio je u nekoj eksploziji. Uprkos tome, nikad se predao nije – pričali su mještani Kruševa Brda. Vasilj je držao konja i više od 30 goveda. Komšije navode da je za njega bila čula i britanska princeza Dajana. Ona je, kažu mještani, htjela da dođe da ga posjeti kada je čula za njegovu tešku životnu priču. (Glas Srpske)

PODELI

4 KOMENTARA

Comments are closed.