OSTAJE LI NOVAK NA VRHU Šta će biti sa ATP listom ako se svi turniri otkažu

0

17. MARTA – Poslije otkazivanja masters turnira u Indijan Velsu i Majamiju, zbog prevencije širenja virusa korona, Asocijacija teniskih profesionalaca je najavila da se neće igrati još pet zakazanih nadmetanja piše Blic.

Imajući u vidu da pandemija ne jenjava, teoretski postoji mogućnost da se profesionalni tenis uopšte ne igra ove godine, a evo i kako bi se taj scenario odnosio na ATP listu i jedan rekord koji se činio nedodirljivim.

Koji su sve turniri odloženi?

Kako je krajem prošle sedmice saopštio ATP, neće biti takmičarskog tenisa pod njegovom ingerencijom ni u Hjustonu, Marakešu, Monte Karlu, Barseloni, a ni u Budimpešti. Plan je, dakle, da se najprije odigraju dva turnira iz najslabije, “serije 250”, u Minhenu i Eštorilu, počev od 27. aprila, a elita bi trebalo da nastavi da se nadmeće od madridskog mastersa, koji je na programu od 3. do 10. maja. Praktično, dva naredna mjeseca Novak Đoković, Rafael Nadal, Dominik Tim, Rodžer Federer i ostatak elitne konkurencije neće izlaziti na terene.

Foto: Nic Bothma/EPA

Svi se nadaju da će sljedeći grend slem, Rolan Garos, biti održan kad je i planiran, od 24. maja. Međutim u Francuskoj je broj inficiranih udvostručen za samo četiri dana (na trenutno 5.380). “Igraće se, onda, bar Vimbldon?”, nadaju se ljubitelji “bijelog sporta”. Moguće, ali u Velikoj Britaniji je broj inficiranih udvostručen za tri dana (na 1.395).

U svijetu je do juče bilo 167.502 inficiranih, a samo 17 dana ranije dvostruko manje. Otuda i termin “pandemija” (grčko “πᾶν” (pan) znači “svi”, a δῆμος (demos) “ljudi”). Sudeći po dosadašnjim podacima, ukoliko se zaraza ne zaustavi, plan ATP-a da se sa mečevima nastavi krajem aprila – možda i ne bude ostvariv. A ako se ne bude igralo do kraja godine… To će, svakako, uzdrmati tenis, ali na određeni način – Đokovića izdvojiti od ostale konkurencije.

Šta će biti sa ATP bodovima?

Asocijacija teniskih profesionalaca je saopštila da će “naknadno odlučiti” šta će se desiti sa ATP bodovima koje su teniseri trebalo da brane na pomenutim turnirima. U ovom trenutku, dakle, nije poznato da li će se oni brisati, kao što je bilo najava, istina nezvaničnih, od strane velikih američkih medija kada je otkazan masters u Indijan Velsu, ili će ih akteri “bijelog sporta” zadržati. A čak i da se ne igra do kraja 2020. godine, ono što je sigurno, koje god da bude rješenje od ova pomenuta dva, Novak Đoković će ostati na vrhu svetskog rangiranja, na kojem se i sada nalazi.

Ako se bodovi obrišu – Novak Đoković na poslednjoj ATP rang listi ima 10.220 bodova, drugoplasirani Rafael Nadal 9.850, a zatim slijede Dominik Tim sa 7.045, te četvrtoplasirani Rodžer Federer sa 6.630.

A ako ATP bude riješio da obriše bodove koje je trebalo braniti na otkazanim turnirima do kraja godine Đoković će ih izgubiti 7.055, Nadal 8.740, Tim 5.780, a Federer 5.910.

Kada se podvuče crta, i od sadašnjeg salda oduzme ono što će “nestati” sa liste ako se ne bude igralo do kraja ove godine, Nole će i dalje biti prvi na ATP listi, i to ubjedljivo:

Novak Đoković će 2021. dočekati sa 3.165 bodova, Dominik Tim bi kao drugoplasirani imao 1.265, Rafael Nadal bi pao na treće mjesto sa 1.110, a Rodžer Federer u novu godinu ušao sa 720 ATP bodova.

Pada i čuveni rekord Rodžera Federera?

Ono što je sada sasvim izvijesno, šta god se čelnici “bijelog sporta” budu odlučili povodom ATP bodova, to je da će Novak Đoković ne samo oboriti rekord Pita Samprasa po broju sedmica provedenih na “svjetskom broju 1”, već i Federerov. Naime, srpski as je ovog ponedjeljka započeo 282. nedjelju na svjetskom vrhu, Sampras je “na” 286, a Rodžer Federer vodi sa 310 sedmica ukupno provedenih na liderskoj poziciji.

Novaka, dakle, deli 28 nedelja od izjednačavanja, a jedna sedmica više, 29 nedelja – od preticanja čuvenog Švajcarčevog ostvarenja. To znači da bi 12. oktobra ove godine mogao da obori rekord za koji su mnogi mislili da je neoboriv. Svakako, nema sumnje da bi Đoković volio da do takvog podviga dođe pobjedama na terenu, ali.. do pandemije SARS-CoV19 virusa on i jeste došao do vrha ATP lista trijumfima. (srpskainfo)

 

PODELI