Otac Nikola posetio za Bajram porodicu mladića koji ga je vređao ispred crkve u Baru

1

BAR, 27. MAJA – Sveštenik Nikola Radović posjetio je porodicu jednog od mladića koji su prošle nedjelje, u noći 21. maja, uznemiravali i vrijeđali njega i njegovu porodicu ispred Parohijskog doma u Starom Baru.

Otac Nikola je, naime, dobio poziv od porodice mladića S.K. da ih posjeti tokom bajramskih praznika, čemu se on, kako ističe, „s posebnom radošću odazvao“.

„Nakon nemilog događaja nisam osjećao ni srdžbu, ni ljutinu, ali me je u međuvremenu ophrvao osjećaj tuge kojeg nisam mogao da se oslobodim, pošto sam u sebi doživljavao Bar kao primjer skladnog života. Međutim, osjećaj tuge je prošao kada sam juče ujutro dobio poziv od porodice jednog od mladića da budem njihov gost za Bajram, ojsetio sam mir u srcu. Doživio sam u Mrkojevićima predivno gostoprimstvo porodice i njihovih prijatelja, ljudski razgovor i razumijevanje“, izjavio je otac Nikola, dodajući da je porodica mladića još jednom izrazila žaljenje zbog svega što se dogodilo.

Otac Nikola ističe da se sreo i sa mladićem koji je, kako je naveo, iskreno pokazuje pokajanje za sve što se dogodilo.

„Uvjerio sam se da to što je uradio nije porodično vaspitanje, već je bio ponesen masom. Njihov gest poziva u ovakvoj situaciji pokazuje da Bar ostaje grad međunacionalne tolerancije i vjerskog sklada, kojeg ne treba samo riječima da slavimo, već i djelom da pokazujemo. Ovakav primjer porodice, a i Bar je jedna mala porodica, pokazuje da i na širem planu tako može biti, gdje ima ljudi — ima i dogovora“, rekao je za Bar Info i Radio Bar sveštenik Nikola Radović.

Otac Nikola kaže da ne bi volio da neko tog mladića „ni mrko pogleda ili mu ružnu riječ uputi“, prenijela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

„Treba ga ljubavlju podstaći i podržati. Ono što se desilo ne treba nikad više da se ponovi, a svi moramo da radimo na ljubavi, slozi i bratskom pomirenju. Svi imamo pravo da pogriješimo, a ko se iskreno pokaje, a ovaj mladić sigurno jeste, moramo da ga podržimo. Lako je suditi, ali prije svega treba opraštati“, naglasio je sveštenik.

Otac Nikola je rekao da, pošto je sve ovo uznemirilo građane, želi da poruči da nema razloga za brigu, i da je sada apsolutno spokojan, i „zbog divnoga gesta poziva i zbog gostoprimstva, ali i zbog činjenice da međukulturni, međuvjerski i međunacionalni sklad u Baru postoji, u šta su me uvjerile brojne poruke građana sve tri vjere koji su ovih dana izražavali tugu i žaljenje zbog svega što se dogodilo“.

„Moramo da nastavimo da idemo jedni kod drugih na Bajrame, Božiće, Vaskrse, da propovijedamo ono što propovijeda svaka vjera, hrišćanska ili muhamedanska, Sveto pismo ili Kur’an, a to je ljubav. Samo na takvoj osnovi, osnovi ljubavi, možemo da gradimo našu budućnost“, kazao je sveštenik Nikola Radović.

Podgorički „Dan“ je u srijedu objavio da je tužilaštvo sankcionisalo Baranina S.K. (20) sa 400 evra koje treba da uplati u humanitarne svrhe zbog napada na sveštenika Nikolu Radovića ispred Parohijskog doma u Starom Baru.

Incident se dogodio u večernjim časovima, 21. maja, kada je grupa mladića došla ispred Parohijskog doma, gdje su verbalo vrijeđali i prijetili svešteniku Radoviću, naveo je list. (Sputnjik)

PODELI

1 KOMENTAR

Comments are closed.