Ovog časa na Čemernici: Šubara slavnog vojvode ponovo gospodari slobodnim srpskim planinama

0

KOTOR VAROŠ, 28. juna – Na inicijativu protojereja-stavrofora Dragan K. Veleušića, sina jednog od četničkih boraca u jedinicama Vojvode Lazara Tešanovića, trenutnog sveštenika u Milvokiju u Americi, i prilozima poštovalaca Vojvode Tešanovića iz Amerike i Kanade, na vrhovima planine Čemernice i na mjestu stradanja četničkog Vojvode Lazara Tešanovića podiže se spomen-obilježje.

Radovi su pri kraju i u cjelosti će biti završeni do 2. jula, kada je planirano otkrivanje i osvećenje spomen-obilježja.

Рadnici čelinačkog ”Flora” trenutno oblažu spomen obilježje granitnim pločama, a radnici ”Milež gradnje” iz Kotor Varoša grade nadstrešnicu pored spomenika.

Život Vojvode Lazara prestao je u januaru 1947. godine, ali on i danas živi u srcima slobodarskih i ”tvrdokornih” pravoslavnih Srba.

Planirano je da spomenik osveti glavni kneževski paroh otac Veljko Stojanović, izaslanik njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema, a očekuje se i dolazak  delegacija Pokreta srpskih četnika ”Ravne Gore” iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

D.K.

PODELI