Partizan sa novim snagama na Dance

0

BEOGRAD, 09. AVGUSTA – Novi trenerski tandem: Mirković – Petrić, novi igrač na sredini terena Smiljanić i novi napadač Zakarić, garancija, da za ,,crno – bele” dolaze ljepši dani u Evropi. – Partizanovi fudbaleri stigli su u  Farum, gdje večeras od 19.45 igraju protiv protiv Nordsjelanda, u prvoj utakmici 3. kola kvalifikacija za Ligu Evriope. Partizanov rival nema dugu i bogatu tradiciju na međunarodnoj sceni, s obzirom da je osnovan krajem prošlog vijeka (1991), ali, trijumf nad AIK-om u prošloj rundi takmičenja, daje posebnu dozu opreznosti pred nastupajuće okršaje.

Partizan se poslije još jednog razočaravajućeg nastupa u domaćem šampionatu, sprema za novo iskušenje u Evropi. Danci su u prošlom kolu iznenadili tim iz Štokholma, kako na svom terenu tako i u gostima, pokazujući time visoke ambicije u međunarodnoj konkurenciji. Trener Kasper Hjulmand, ima sitne probleme u timu posebno posle poraza od Brondbija, dok sa druge strane ,,crno – beli” dolaze u Dansku sa novim snagama: trenerskim dvojcem Mirković – Petrić, sa iskusnim Milanom Smiljanićem, koji će ekipi puno značiti na sredini terena ali i sa novajlijom u timu Goranom Zakarićem, jednim od najboljih i najbržih fudbalera u Premijer ligi Bosne i Hercegovine prošle godine.

Mirković je svakako imao malo vremena za neku ozbiljniju analizu, pripremu meča sa Nordsjelandom, ali, opšti je utisak da je nekadašnji legendarni štoper Partizana, Juventusa, Fenerbahčea, uspio da za kratko vreme kaže svojim đacima šta očekuje od njih. A očekivanja idu u tom pravcu da se traži daleko veća angažovanost svakog pojedinca, veća ozbiljnost i disciplina na terenu, jer, bez tih osnovnih načela u fudbalskom sportu, nema boljitka.

Partizanova ekspedicija otputovala je u Dansku sa ne malim očekivanjima. Glavni zadatak pred igračima i novim trenerom je da se iz Faruma naša ekipa vrati sa što povoljnijim rezultatom, kako bi revanš idućeg četvrtka u Beogradu bio manje stresan. Goran Zakarić se još uvek navikava na novu fudbalsku sredinu, ali je kako je naglasio, oduševljen prijemom.

– Prvi utisci su više nego dobri. Odlično sam prihvaćen u Partizanu, kako od igrača, trenera tako i od ljudi koji rade u Teleoptiku. Najviše vremena provodim sa Ognjenom Ožegovićem, on me je prvi dočekao, poželio mi dobrodošlicu u novi klub. Za sada sve je na vrhunskom nivou, ne krije Zakarić, koga odlikuju odlične brzinske predispozicije.

On je prve treninge već odradio, klub ga je licencirao za treće kolo kvalifikacija, a sada je na treneru Mirkoviću da odluči hoće li ga koristiti za prvi meč u Danskoj?

– Iskreno, jedva čekam da se priključim ekipi. Gledao sam moje saigrače protiv Mladosti, ostao je žal za propuštenom prilikom da osvojimo sva tri boda. Ali, biće još vremena da se sve greške poprave. Srećan sam što sam licenciran za Evropu, želja mi je da pomognem ekipi a na treneru je da odluči hoću li uskoro dobiti šansu, naglašava ovaj sjajni fudbaler.

Ostaje da se vidi na koji način će Zoran Mirković koncipirati glavnu ekipu na svom debiju na klupi Partizana. Nema sumnje da će novi trener donijeti novu energiju. Do sada odbrana je više nego dobro izvršavala sve zadatke. Njegov prethodnik Đukić često je kombinovao startnu postavu, na čemu su mu mnogi opasno zamjerili. Ali, svakako da su ,,crno – belima” potrebni iskusni igrači, koji će biti spremni da se uhvate u koštac sa mnogo većim obavezama nego što su imali do sada. To bi praktično značilo da će posljednju liniju pred golom Vladimira Stojkovića činiti: Enake, Valijente i jedan i drugi Nemanja Miletić. Srednji red će dolaskom Milana Lole Smiljanića pre svega dobiti na iskustvu, dok se od Zdjelara, Pantića i Jankovića očekuje da od starta preuzmu punu odgovornost a time u dobroj mjeri olakšaju posao odbrani. Oštricu napada trebalo bi da čine Gomeš i Ožegović.

Možda će neko zamjeriti ovoj ekipi da nije u top formi, da može i mora mnogo bolje da reprezentuje naš klupski fudbal, ali, zar treba zaboraviti da je Partizan prošle godine daleko dogurao u Evropi i pored žestokih kritika ovdašnje fudbalske javnosti. Zapravo, ovi igrači i moraju i mogu mnogo bolje nego do sada.