Patrijarh Porfirije u Smiljanu: Osveštao hram u kojem je kršten veliki naučnik Nikola Tesla

0

SMILJAN, 02. AVGUSTA – Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je da je sa posebnom radošću posjetio danas, na praznik Svetog proroka Ilije, Eparhiju gornjokarlovačku kako bi u ličkom mjestu Smiljan osveštao obnovljeni drevni Hram Svetih apostola Patra i Pavla.

Hram je u vrijeme posljednjeg rata (u Hrvatskoj) djelimično oštećen i opljačkan.

U ovom hramu je službovao paroh Milutin Tesla, otac znamenitog našeg naučnika Nikole Tesle, koji se rodio 10. jula 1856. godine u parohijskom domu pored crkve, da bi već sljedećeg dana veliki srpski naučnik bio kršten u njemu- napisao je patrijarh Porfirije na svom profilu na “Instagramu”.

Patrijarh je napomenuo da se na ovaj dan molitveno obilježava sjećanje na mučeničko stradanje pravoslavnih Srba koje se dogodilo prije 81 godinu u Smiljanu na Ilindan 1941, a koje je nastavljeno i narednih avgustovskih dana, kada je pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i djece do staraca.

– U grobnici pored Crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka. Vječan spomen svim nevinim žrtvama i carstvo im nebesko – naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je nakon osveštanja služio Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu, uz sasluženje preosvećenih episkopa gonjokarlovačkog Gerasima i osječkopoljskog i baranjskog Heruvima, te prezvitera i đakona Eparhije gornjokarlovačke, u molitvenom prisustvu vjernog naroda.

Mjesto Smiljan je širom svijeta proslavio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih naučnika i pronalazača Nikola Tesla, koji se rodio 10. jula 1856. godine u parohijskom domu, odmah pored Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je služio njegov otac, ugledni i obrazovani protojerej Milutin.

U tom hramu je veliki srpski naučnik i kršten već dan po rođenju.

Istorijska posjeta patrijarha Porfirija podudara sa obilježavanjem 81 godine od mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. godine.

U masovnoj grobnici pored Crkve sahranjeno je blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i 11 bliskih Teslinih rođaka. Ustaše su, u namjeri da zatru svaki trag naroda koji je iznjedrio Nikolu Teslu, 1942. godine crkvu sravnili sa zemljom.

Obnova Crkve u Smiljanu počela je 1986. godine sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom posljednjeg rata od 1991. do 1995. obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan. (srpskainfo)

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here