Pjesnikinja Borica Perišić Đekanović objavila svoju zbirku pjesama i na njemačkom jeziku

0

ŠTUTGART, 8. oktobra – Borica Perišić Đekanović, pjesnikinja, koja godinama živi u okolini Beblingena kraj Štutgarta u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, ovih dana je objavila svoju zbirku pesama „Ukus zrelih malina“ na njemačkom jeziku.


”Ispunila sam svoju dugogodišnju želju, da imam knjigu i na njemačkom jeziku”, kaže Borica Perišić Đekanović.

Pesma ”Odlazak” se zahvaljujući prijatelju i pjesniku Milovanu Aksentijeviću, čula i na radiju ”Tamo daleko” na predalekom Novom Zelandu.

Imala je Borica čast da sa više svojih pesama otvori razne manifestacije u njemačkoj pokrajini Baden-Virtebmerg, kao i da nastupa na raznim književnim večerima širom Evrope.

Takođe, imala je gostovanja kod učenika koji pohađaju Srpsku dopunsku školu  u pokrajiani Baden-Virteberg, a ponajviše u Kotor Varošu, odakle je rodom (mjesto Grabovica).

”Ipak, meni je najljepša promocija bila u mom rodnom kraju u Kotor Varošu. Moja prva promocija prve knjige ’Kad trave zamirišu’ posvećena je mom sinu Srđanu. Medijski je bila odlično propraćena. Prva promocija je kao prvo dijete. Prva radost. Sve moje promocije su bile posebne”, istakla je Borica.

Od kada zna za sebe voljela je da čita. I danas to radi sa velikim žarom. Omiljena knjiga joj je bila i ostala „Ana Karenjina” od  Lava Tolstoja, a pesma „Pismo majci” od Jesenjina. Stih Jesenjina – „Ti jedina utjeha si moja, svjetlost što mi sija istim žarom” je dobrim dijelom i njena vodilja kroz život.

Svoju prvu pjesmu napisala je sa 15 godina.

”To je pjesma Nova godina. Puno godina kasnije počela sam da pišem poeziju i mnogo sam srećna zbog toga. Nema ničeg ljepšeg nego biti uz knjigu, svoju porodicu i prijatelje”, istakla je Borica.

Njena djela su se našla u mnogim zajedničkim zbirkama pjesnika iz rasejanje, Srbije, Republike Srpsk, kao i u Antologiji savremenog stvaralaštva za djecu srpskih pisaca u rasejanju. Njena poezija štampana je i na romskom jeziku.

U Njemčkoj se nalazil od 1992. Završila je u Kotor Varošu i ugostiteljsku i obućarsku srednju školu, a u Nemačkoj se istakla i kao ugostitelj i kožarski tehničar.

Borica je danas član ”Prosvjete” – odbora za Njemačku sa sedištem u Štutgartu. Bila je član udruženja „Radnik – pjesnik u tuđini” iz glavnog grada Baden-Virtemberga.

Slobodno vrijeme rado provodi u prirodi i u čitanju. Šetnje i cvijeće svake vrste su neviđeno uživanje za Boricu.

Uvijek ističe da za prijatelje, pjesme, knjige i porodicu, a posebno za sina Srđana, uvijek ima vremena.

PODELI