POGINULO 46 LJUDI: Nesreća posljedica ljudske greške, autobus išao brzinom većom od 100 kilometara na sat

0

SOFIJA, 23. NOVEMBRA – Jutrošnja nesreća na auto-putu Sofija-Blagojevgrad, je apsolutno posljedica ljudske greške, rekao je za BTV sekretar za bezbjednost iz bugarskog grada Pernika Vasko Pirgov, koji je na lice mjesta stigao sa prvim policajcima i vatrogascima, prenosi Telma.

Autobus je išao preko 100 kilometara na čas i ne postoji ni milimetar traga kočenja, što znači da vozač nije adekvatno reagovao – saopštio je bugarski zvaničnik.

On je rekao da se autobus nije prevrnuo i da je vozač pokušao da skrene lijevo, dodajući da ima snimaka “koji nisu prijatni za gledanje”.

– Prizor je užasan. Prednji dio autobusa je izgorio, ljudi u bolnici “Pirogov” su bili u zadnjem dijelu autobusa. Na autobusu je razbijeno desno staklo i oni su izašli odatle – pojasnio je bugarski zvaničnik.

Prema njegovim riječima, oko sat i po prije udesa autobus se zaustavio na benzinskoj pumpi na magistralnom putu “Struma”, gdje su putnici otišli do toaleta i napravili pauzu oko pola sata.

On smatra da je isključena mogućnost da je vozač zaspao, jer se benzinska pumpa nalazi na 15 minuta vožnje do mjesta udesa.

– Put je u savršenom stanju. Ovo je greška vozača. Ne postoji mogućnost da je autobus proklizao na kolovozu, nema tragova kočenja. Autobus se zapalio s prednje strane. U samom autobusu su bile cijevi za naftu – rekao je Pirgov i dodao da je požar izbio u prednjem dijelu autobusa, najverovatnije u sistemu grijanja.

FOTO: EPA/ VASSIL DONEV / RAS KOMBO
FOTO: EPA/ VASSIL DONEV / RAS KOMBO

On je još saopštio da je u 03:04 dobio informaciju o nesreći, a u 03:30 je stigao na mjesto udesa, gdje su bili vatrogasci i Hitna pomoć.

U saobraćajnoj nesreći na auto-putu Sofija-Blagojevgrad, blizu sela Bosnek, noćas u 3:00 sata, zapalio se autobus sa sjevernomakedonskim registarskim tablicama, koji se vraćao iz Istanbula.

U nesreći je poginulo 46 putnika, a sedam povrijeđeno. (srpskainfo/tanjug)

FOTO: VASSIL DONEV/EPA

 

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here