POMAŽE DJEVOJKAMA KOJE SU ZAKASNILE S UDAJOM Veliki planovi za Pavlovu pećinu kod Trebinja

0

TREBINJE, 11. JUNA – Pavlovoj pećini kod Trebinja, gdje je po predanju boravio i krštavao apostol Pavle, u narednim godinama bi se trebalo posvetiti veća pažnja, a ovaj, jedan od dva prirodna vjerska spomenika u BiH, revitalizovati, kako bi pećinu mogli posećivati i turisti.

U gradskoj upravi je napravljena radna verzija plana upravljanja zaštićenim spomenikom prirode do 2029. godine, koji su zajedno uradili Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i trebinjski speleolozi, a na javnom uvidu će biti do kraja mjeseca.

Vlada Republike Srpske je prije šest godina donijela odluku o zaštiti ovog spomenika prirode kod Trebinja, a prijedlog plana upravljanja u narednih 10 godina urađen je na osnovu elaborata Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Po ovom planu, grad Trebinje je prilikom uređenja pećine dužan da obezbijedi očuvanje prirodnog dobra, ali i da promoviše Pavlovu pećinu, prati naučne radove i stručna istrživanja, kretanja posjetilaca i obezbijedi obučene vodiče za turističke posjete.

U trebinjskom odjeljenju za stambeno-komunalne poslove navode da je ovo prvi planski dokument urađen za Pavlovu pećinu, te da bi se trebalo početi od okolnog uređenja.

– Planirano je da se za početak uradi pristupni put, okolno uređenje i postavi kapija na ulazu u pećinu. U nekom narednom periodu u planu je osvjetljenje i turističke staze kroz pećinu – objašnjavaju u ovom odjeljenju.

Oni  se nadaju da bi do kraja godine mogli iz gradskog budžeta dobiti oko 7.000 KM za obilježavanje pećine.

Pavlovu pećinu do sada je jedino održavalo trebinjsko Speleološko  društvo „Zelena brda“, koji su od kraja devedestih godina prošlog vijeka počeli uređenje ove pećine u okviru svojih mogućnosti.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

– Ovo smo radili u saglasnosti s manastirom Svetih Petra i Pavla, u čijoj blizini je pećina, pošto je to jedan od dva vjerska spomenika u BiH koji su potpuno prirodni. Speleolozi su proteklih godina kroz nekoliko projekata uredili ulaz i staze u pećini, koliko je bilo moguće, kako bi se povećala bezbjednost posjetilaca. Uređena je i prilazna staza, a pećinu smo povremeno i obilazili – kaže Dejan Janković iz trebinjskog Speleološkog društva „Zelena brda“.

Dodaje da je povremeno bilo pojedinačnih posjeta, ali da je sve do sada urađeno bilo samo „priručno“, te da za veće posjete treba dodatno uređenje i licencirani turistički vodiči.

– Ljudi su se povremeno sami organizovali da posjete Pavlovu pećinu. Kad se uradi detaljan plan onda se može ozbiljnije i sistemski prići uređenju ovog objekta. Sve se mora raditi po standardima zaštite prirodnog dobra i uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa. Pećina bi za brojnije posjete trebala biti osvijetljena, a na jednom mjestu bi trebalo uraditi i stepenice, zbog specifične konfiguracije terena – ističe Janković.

Dodaje da sadašnji makadamski put prema ovom objektu prolazi kroz privatnu svojinu, pa bi trebalo i to riješiti ili uraditi prilaz pećini s druge strane. Janković ističe da se radi o jednoj od najljepše ukrašenih pećina RS sa pećinskim nakitom, stalaktitima i stalagmitima.

Pavlova pećina se nalazi u brdu iznad manastira Svetog Petra i Pavla, a prema drevnom predanju, u ovoj pećini, stanovnike Hercegovine je krstio Sveti Pavle.

Prema predanju, voda iz Pavlove pećine pomaže nerotkinjama i djevojkama koje su „zakasnile” sa udajom.

Zaboravljena i zapuštena

Pavlova pećina do devedestih godina prošlog vijeka je bila potpuno zaboravljena i zapuštena, a u tom periodu su je zvali „Vilina pećina“. Posljednjih godina u ovoj pećini na Petrov dan, slavu manastira Svetog Petra i Pavla, održavale su se i službe.

Prostor oko današnjeg manastira Svetog apostola Petra i Pavla, zajedno sa nekropolom stećaka, područje je koje je od marta 2003. proglašeno nacionalnim spomenikom BiH. Udaljen je 7 kilometara jugoistočno od Trebinja u Petrovom polju, a Pavlova pećina je oko 2 kilometra od manastira. (srpskainfo)

PODELI