PORUKE OCA MILENKA I VLADIKE DIMITRIJA O KORONA VIRUSU

6

KOTOR VAROŠ, 15. marta – Jutros je u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu služena sveta liturgija.

Liturgiju  je služio arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić.

Otac Milenko u današnjoj besjedi  poručio je da ”virus korona, iako najvjerovatnije vještački stvoren i proširen sa zlom namjerom,  neće pokolebati vjeru niti će udaljiti vjernike od Svetog pričešća”.

”Mnogi nas plaše i razni su stavovi da će se virus proširiti i na nas ako pristupimo Svetoj čaši, ako putem iste kašičice primimo Sveto pričešće nakon nekoga ko je, eventualno, zaražen ovim virusom. U dugoj istoriji nije nikada zabilježen slučaj da je bilo ko ikada zaražen tako što je primio Sveto pričešće, pa čak ni onda kada je kuga odnosila u naručje biološke smrti hiljade ljudi”,  rekao je otac Milenko.

On je naglasio da oni koji dolaze u crkve u strahu Božjem, u vjeri i ljubavi i apsolutno slobodno bez ikakve prisile, povezuju pričešćem Hristovo tjelo i krv, odnosno hljebom i vinom koje im sveštenik stavlja u usta, dobijaju lijek besmrtnosti, opraštanje grijehova i vječni život.

”Za preko 2000 godina nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze od svetog pričešća, a pričešćivali su se vjernici i za vrijeme kuge koja je mnogo opasnija bila od korona virusa. Koliko bi sveštenika onda umrlo od pričešća, jer sveštenik nakon pričešća iskoristi preostali sadržaj iz putira”, rekao je arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić.

Međutim, dodao je, stvarnost pokazuje sasvim drugo.

”U prosjeku sveštenici su dugovječni ljudi. A, tako je bilo i u starije doba kad su, prije uvođenja kašičice, svi vjerni, pričešćujući se, pili iz istog putira”, naglasio je otac Milenko.

Prema njegovim riječima, provjeravali su mnogi nevjernici da li imaju neke bakterije ili virusi na kašičici poslije pričešća, ali ništa nisu našli.

”Bilo je dosta istraživanja na ovu temu čak i od Engleza, Nijemaca i Amerikanaca. Oni to naučno ne mogu da objasne”, istakao je otac Milenko.

Otac Milenko je poručio svim vjernicima da ako se nema vjere u Hrista, Sveto pričešće je potpuno besmisleno.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije

Istovremeno, episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poručio je rizičnim grupama – starijim osobama, osobama sa hroničnim oboljenjima kao što su srčane i plućne bolesti, osobama sa dijabetesom, bolesnicima sa malignim oboljenjima i onima čiji je imunitet na bilo koji način ozbiljno narušen,  da u narednom periodu ne pohađaju bogosluženja.

”Isto važi i za osobe koje osjećaju bilo kakve zdravstvene tegobe, uključujući i simtpome karakteristične za prehladu i grip (povišena temperatura, kašalj, glavobolja, malaksalost, otežano disanje i slično). Svi oni, ostajući kod kuće, neka molitvom budu povezani sa svojom braćom i sestrama u hramu. Svako ko želi da primi sveto pričešće može da se javi nadležnom parohijskom svešteniku koji će ih pričestiti u njihovom domu.
Sveštenici koji imaju bilo kakve simptome poput povišene temperature, kašlja, bola u grlu, malaksalosti, kijavice, otežanog disanja i sl. da ne učestvuju u bogosluženju.
Sveštenici neka blagosiljaju vjernike verbalno i osjenjujući ih krsnim znakom bez ikakvog fizičkog kontakta”, poručio je vladika Dimitrije.

Dodao je da se vjernicima preporučuje da ne cjelivaju ruku sveštenika, kao i da fizički kontakt sa drugim vjernicima svedu na minimum.

”Uzimajuću u obzir savjete ljekara da ljudi koji se nalaze na javnim skupovima budu na međusobnom odstojanju od najmanje jednog metra, molimo da se gužve u hramovima za vrijeme bogosluženja što manje prave, a mala djeca da što više vremena provode napolju ili izvan gužve. Sveštenici treba da se staraju da su hramovi za vrijeme bogosluženja što bolje provjetreni, a vrata i prozori što više vremena otvoreni. Vjernicima preporučujemo da poštovanje svetim ikonama ne ukazuju cjelivanjem nego samo naklonom (malom metanijom). Sveštenicima nalažemo da osiguraju da se cjelivajuće ikone u svakom slučaju čiste odgovarajućim dezinfikujućim sredstvima što je češće moguće, kao i stvari koje se često diraju rukama kao kvake na vratima, stolice, mjesta za paljenje i uzimanje svijeća itd. Po završetku Svete Liturgije vjernici neka uzimaju antidor (naforu) iz ruke sveštenika ne ljubeći sveštenikovu ruku. U svemu ostalom molimo sve da se pridržavaju uputstava Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih medicinskih ustanova i svojih porodičnih ljekara”, poručio je vladika zahumsko-hercegovački.

 

PODELI

6 KOMENTARA

  1. Да се човјек “прекрсти” и лијевом и десном. А да ми који будемо долазили у храм, за сваки случај понесемо и свако своју кашичицу за причест? Па зар није и сами Христос лијечио губавце и чистио их од најтеже болести. Зар то нису чинили и апостоли? Једном је лијепо речено: “Некада смо имали дрвене путире и златне свештенике, а данас имамо златне путире и дрвене свештенике”. Зар “…не потребују болесни лекара, а не здрави..” Кроз историју је народ у најтежим тренуцима и највећим болестима спас тражио управо у Цркви. Зар сте свели Цркву Божију на обичан фолклор? Зар ви свештеници не свештенодејствујете, баш да би сте освештали и осветили. Шта остаде од Христа у Вама владико и у нама са вама. Истјераћете и вијерни народ и Христа из храмова. Нека нам је Бог у помоћи.

  2. Pricescivao sam se mnogo puta za vreme najveceg broja oboljelih od gripa a znamo da svestenik sve pricescuje istom kasicicom pa hvala Bogu nikad ga nisam tad dobio, ni ti sam cuo da se bilo ko pozalio da je u Crkvi ili na pricescu dobio virus.

  3. Možeš ti da misliš i da znaš da letiš. Ali ništa od toga. Virus napada i vjernike i ateiste. Niste vi ništa zaštićeniji.

  4. Brate moj, vladiko sta naprica ovo? Zar si vjeru izgubio? Ja ne mogu da dodjem sebi ako je ovo istina. Zar su nas tako ucili, zar smo malo vidjeli cuda Gospodnjih? Ja ne vidjeh u svom zivotu da se neko od Pricesca razbolio, od celiva Ikone. Ok je i van ove posasti brisati ikone i ostalo, ali blagoslov Boziji ne cjelivati, niti vidjeh, niti cuh. Higijena u hramu mora da bude uvijek, jer je hram dom Gospodnji. Ali, brate moj, pretjera ga.

Comments are closed.