POŽAR U RUJEVICI, VATRENA STIHIJA SE PRIBLIŽAVA STAMBENIM OBJEKTIMA

73

KOTOR VAROŠ, 20. marta – U Rujevici kod Kotor Varoša večeras je izbio požar.

Vatrena stihija se približava stambenim objektima koji se nalaze u tom naselju.

 

PODELI

73 KOMENTARA

 1. Potvrđena kazna Markovićima za silovanje
  Albina Sorguč BIRN BiH Sarajevo
  Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su Bosiljko i Ostoja Marković osuđeni na po deset godina zatvora za silovanje 14-godišnjakinje u Kotor-Varoši.

  Iz Suda BiH je saopćeno da su kao neosnovane odbačene žalbe Odbrane i da je potvrđena presuda kojom su Markovići 24. juna 2015. osuđeni na po deset godina zatvora.

  Markovići su proglašeni krivima da su, kao pripadnici Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske (VRS), 28. juna 1992. više puta naizmjenično silovali S-4, prisiljavajući je da ih nakon silovanja oralno zadovoljava.

  Dosuđeno im je da oštećenoj solidarno isplate 26.500 konvertibilnih maraka, na ime nematerijalne štete, zbog povrede ličnosti i nanesene duševne boli.

 2. Tepić i ostali: Seksualno zlostavljana u policiji
  Džana Brkanić BIRN BiH Sarajevo
  Svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila kako ju je optuženi Duško Vujičić sa “nepoznatim specijalcima” istjerao iz kuće, nakon čega je seksualno zlostavljana u stanici policije u Kotor-Varoši.

  Svjedokinja KV-5, koja je iskaz dala iz druge prostorije uz zaštitu lika i glasa, ispričala je da je s mužem i troje maloljetne djece živjela u Kotor-Varoši sve do 11. juna 1992., kada ih je u ranim jutarnjim satima iz sna probudilo lupanje na vratima.

  “Došla su tri naoružana specijalca. Među njima je bio Duško Vujičić, policajac, koji je također bio obučen kao specijalac. Bili su naoružani do zuba i imali su crvene beretke”, kazala je svjedokinja te dodala da od prije rata poznaje Duška Vujičića, ali nije mogla precizirati kako su se upoznali.

  Ona je rekla da je u jednoj od ranijih izjava navela ime Duška Maksimovića umjesto Vujičića, ali da je tada napravila grešku. Pojasnila je da ona zapravo ne poznaje Duška Maksimovića.

  KV-5 je napomenula da su specijalci natjerali njenog muža da skine donji veš te da su njoj rasparali spavaćicu i kućnu haljinu.

  “Duško Vujičić nas je istjerao vani. Imao je pištolj s prigušivačem i pucao je mom mužu kraj uha. Tako praktično gole, odveli su nas u policijsku stanicu”, kazala je KV-5, dodavši da je, između ostalih, u policiji prepoznala Savu Tepića.

  Nakon što je razdvojena od muža, KV-5 je odvedena u sobu, gdje su dolazili specijalci i izvjesni Kubura, koji su tjerali pritvorene Bošnjake da spolno opće nad njom.

  “Izvodili su me i vani, taj Kubura i jedan specijalac, i tjerali su KV-7 da sjedne, a ja da kleknem i da imam odnos s njim. Maltene to je maltretiranje trajalo cijeli dan”, opisala je svjedokinja, koja je rekla da je puštena kući na intervenciju izvjesnog Dubočanina.

  Njen muž, kako je kazala, pušten je kući nakon pet dana, s vidnim posljedicama premlaćivanja.

  “Rekao je da su mu povrede nanijeli Kubura, Duško Maksimović i Duško Vujičić”, izjavila je.

  Optuženi Duško Maksimović je prigovorio na iskaz svjedokinje, navodeći da on nije bio u policiji i da nije tukao njenog muža.

  Maksimović je optužen s Duškom Vujičićem, Savom Tepićem, Ilijom Kurušićem i Radojkom Keverovićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

  Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

  Svjedokinja KV-5 je kazala da se sa suprugom nekoliko dana zadržala u stanu, odakle je vidjela da grupu Bošnjaka sprovode iz naselja Kotor prema bolnici, a potom i bagere koji idu u tom pravcu. Navela je da je iz pravca bolnice čula pucnjavu.

  “Kasnije sam vidjela traktor sa ceradom. Bilo je krvi. Ide iz pravca bolnice…”, ispričala je, dodavši da je to bilo 25. juna, kada je ponovno odveden i njen muž, čije će posmrtne ostatke deset godina kasnije pronaći u masovnoj grobnici.

  Na ovom ročištu iskaz je dao svjedok Stipo Marčinković, koji je rekao da je osam dana u junu 1992. bio pritvoren u policiji u Kotor-Varoši, te da se sjeća da je do njega stajao muž svjedokinje KV-5.

  “Stajali smo uza zid i pjevali pjesme po naredbi, a udarci su pljuštali. Muž KV-5 je bio samo u potkošulji. (…) Sjećam se da je kasnije, kad smo odvedeni u samicu, ona dovedena, napola gola, i da je tjerana da spolno opći s jednim muškarcem”, izjavio je Marčinković.

  On je kazao da je vidio kako optuženi Vujičić izvodi KV-7 i njegovog brata, koji su se vraćali krvavi. Vujičića, kako je rekao, poznaje odranije kao policajca, ali i ostale optužene, jer je odrastao u tom gradu.

  Svjedok je napomenuo da je nakon stanice policije prebačen u zgradu zatvora iza Suda u Kotor-Varoši, gdje je također viđao Vujičića, te jedanput i optuženog Maksimovića, koji mu je bio i radni kolega, a koji je tukao neke od zatvorenika. Marčinković je kazao da njega lično nijedan od optuženih nije tukao.

  Za šest mjeseci koliko je proveo pritvoren u Kotor-Varoši, rekao je svjedok, nekoliko zatvorenika je podleglo od posljedica premlaćivanja, a neki su odvedeni, nakon čega im se gubi svaki trag.

 3. Ko laze taj krade ko krade taj i ubija ne samo druge nego i svoju bracu, a ko nema obraza taj zna jedino psovati
  Civili bez oružja
  Autor: Mirna BuljugićDatum: 11.06.2013
  U nastavku suđenja za zločin počinjen u Serdarima, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da stanovnici tog sela nisu imali oružje kada su 17. septembra 1992. godine napadnuti.

  “Da su stanovnici imali oružje, sigurno bi se odbranili”, izjavio je svjedok Slobodan Župljanin, bivši komandant Drugog bataljona 122. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS). On je dodao da je u selu bio jedan vojnik, koji je dobio dopust.

  Župljanin, koji je sa svjedočenjem počeo 4. juna ove godine, kazao je da je njegovu jedinicu prethodno naoružala tadašnja Jugoslovenska narodna armija (JNA).

  Prema optužnici Tužilaštva BiH, Fikret Planinčić, Rasim Lišančić, Sead Menzil i Mirsad Vatrač su optuženi da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš učestvovali u napadu na selo Serdari koji se desio 17. septembra 1992. godine, kada je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti.

  Svjedok je rekao da tokom borbi na području Kotor-Varoši nije bilo silovanja, zlostavljanja, ni paljenja kuća.

 4. Ko to kaze da nema pravih i plemenitih Srba, ima samo nesmiju javno progovorit o zlocinima svojih kolega.A ima i onih sto zupne urede i crkve prave iako su bez dovolno kose i celave glave pa napadaju ovakve poput Radulovica eto i on vjerojatno gluposti prica, ni njega nevole nasi pojedini kotorvarosani, on zlocince ne brani ni Radulovic ne pripada onima koji zive od pljacke tudje muke i nerada.https://youtu.be/VXzUACILzD8

 5. Mi nemamo sreću da sebi biramo ni neprijatelja ni prijatelja. Neprijatelji nas sami pronađu i prvi napadnu, a prijatelji uvijek dođu slučajno.
  Nikada ne čini drugome ono, što ne bi želio da drugi učini tebi.

 6. Jaki li cetnika i ustasa sve nekog lijepog rijecnika tipicno onakvi koji kad nemaju znanja uvate se psovanja
  Kako je dobro drustvu kad je svama i zupnim uredima i vasim crkvama
  Pa kazu problem corona cccc

 7. Kako ste vi lepo to ustasama odbrusili tako im i treba jos trebate ovom celavom odat priznanje sto je od vas preuzeo klanje
  Ovog sto gradi obnavlja kuce zupne urede i salje podmuklo uvrede njega treba lepo pocastiti dok je njega i njegovih ce sve manje u carsiji biti

 8. Ustaše mir nije red da se ovako javno svađate. Vi u 2020 pricate o 1992. Koji ste vi maloumnici. Jebo vas vise taj rat u šupak.

 9. Žagam ti po tom ludoj glavi vidis da sam te izludio ovih dana zato sto si jadan. Uopće nisi dostojan price jer te ni komsije i niko od hrvata u kv nedozivljava i smatra te za budalu ismijavaju se satobom, nisi prihvaćen ni u porodici i znas ti to dobro. ja se nestdim doci nigdje i u varosu me postuju a ti znas kako si prošo!!!!

 10. Hahaha,, nesto te sjebalo znanje,, prekratko pises,,al sad kad si vec poceo spominjat familiju e tu smo malo drugaciji mislili biti,, al cemo se na tvoj nivo ubuduce spustit. Ja osobno nijednu zenu nebi odao s kim se vidja i kojoj se svidja, pa ni tvoju jer mozda mi je familija,, pa ni zabranio da nesto cini sto joj godi,, al eto mislio sam da si znao ko ti je prvo familiji tvojoj drugu davo,, sad kad ste lijepo se snasli “duhovno obnovili” bojim se da nebi opet sad kad ste nasjeli u krizi,, ponovo isto ponovili. ce te brzo odat jer zna da mu nist nemozes dat,, a Realno mozes tuc maksimalno, ni buve iz njega nes istrest.I da,, znas meni vise nisu zanimljive zene,, vise volim takve ko ti nabijene i nekad sredjene celave a prazne glave a imaih citavo.

 11. Ćelo će tebi jebati znanje, a pitaj godpođu volil ona ćelave i ko je ćelavac s kojim se viđa… Dok ti budalo bulaznis.

 12. Kazu da je Bosna 5 u svijetu po odllijevu mozgova u svijet a posvemu sudeci ti nisi jedan od tih, jer kako ce odlaskom tebe dogodit se odlazak i mozga kad ga nisi nikad ni imao.Ja i meni slicni sigurno ne pripadaju tvom narodu ni tvom drustvu. To sto ti zivis veliki celavi gospodine u svojoj domovini i nisi podvijo rep to je herojstvo kojeg nema nitko ni u firmi gdje radis sa cudnog natpisa firme “domace firme” registrirane u sigurnosnoobavjestajnoj agenciji,, hahaha
  Cije zupne urede da pomazem i koju vasu crkvu, zar i ti pripadas nekoj crkvi, mojoj sigurno ne, pogotovo ne onoj u kojoj takvi kao ti postavljaju i biraju sebi slicne “duhovne vodje” svinjogojce, firmase, i adeze kokosare koji pored toliko donacija jos ni jednu bogomolju do kraja nisu obnovili, al zato jesu poslusal velikosrpske ideologe pa napravili uz njihovo financiranje i planiranje spomenik ustasama i braniteljima te civilima pobijenim 92 i 40-desetih , i o bas u crkvenom dvoristu. Znas li zasto si nam drag iako je ute uso vrag i stitis zlocince , pa bas zato sto si nam vrijedan ko suvo zlato i kako si odnio neke nase zapise i stvari tako izdajes i one koje kako kazes pocastis pa ti oni sve ispricaju i tako onda i drugi o zlocinima preko tebe vise znaju.Za mene je crkva narod pa kad pomazes narodu, nemocnima, sirotinji pomogao si crkvi kojoj pripadaju, a ti takvoj vjeri ni crkvi ne pripadas, ti si zlo koje celave glave ulijece u mnoge za zlocince opasne rasprave.i jos nesto. mozda bogomolja koju smatras svojom i jest jedina ostala ne granatirana, ne porusena upravo zato sto je imala mozda izdajice svog i drugih postenih naroda oko sebe pa i o tome se na vaznim mjestima raspravlja, zapitkuje i neke kao ti kritikuje. Da nis mozda mislio rec da su onakvi predstavljali nas narod kao onaj u ciju je kucu useljen Zupljanin slobodan par godina prije rata u Cepku ili onakvi koji su iz Vrbanjaca i Podbrdja bili na spisku UDBA-e , ili cak oni koji vozu cetverotockase i tako divljac plase. Ispred tvoje obnovljene kuce bas cesto ne vodjam papuce osim kad ti dodjes vidi se pasce, mjesanac, dok kod drugih ima i nafake jer su na tvoje prste alergicne njohova dvorista te od kapije i kucnih vrata kvake.

  https://www.youtube.com/watch?v=FZZJeMKJV3M

 13. opet si pogubio zivce, skače ti tlak bolesniče…kao i prije par godina, znas kako si kod naseg naroda prosao, otresli su te ko posljednje govno. znaju naši ljudi i u varosu i u europi ko je ostao ovdje da brani interese našeg naroda kada ste ti i slični podvili rep. i ovo ovdje gdje mi zivimo je naša domovina ma kako god se zvala a gdje ti zivis izdajniče i prodano dušo. kad si pomogao župni ured ili bilo koju našu crkvu? nikad, gnjido.

 14. Majka ti je rodila jajara i stene umjesto covjeka rodila psa koji laje a korist nikakve ne daje , Psino hrabar si a nadam se bit ces jos neko vrijeme hrabar, kao i vise puta , moje ambicije nisu adeze ni socijalisticka stranka ni snsd-u supkolizci nego istina koje tebe i vas izbacuje na povrsinu.znas li da si sad otkupljen i da ti imunitet ovog puta nije uspio odbranit ni tjelo ni dusu , kljusino kvislinska. Neko ce morat sifre kupit da bi tebi mogo konacno nesto jako vrijedno posudit.

 15. Znaju naši ljudi od Vrbanjaca do Bilica i Pobrđa ko si ti, jajaro. Kad nisi mogao svoj interes ostvariti ovdje onda si i počeo lajati. Ne brinu tebe naši ljudi ni ovdje ni u Hrvatskoj ni u cijelom svijetu – problem je tvoja bolesna ambicija. Pokazali su ti naši ljudi na više mjesta i u više prilika sta o tebi misle i zato se pokri ušima i pi terapiju bolesniče. I znaju ko im je pomogao i ko im pomaže i sada i prije i to nikako nisi ti, jajaro bolesna i smrdljiva. Koliko si kuća obnovio u kotorvaroškoj dolini? Koliko jajaro, reci?

 16. MUskarcino daj objasni protiv koga si se ti borio, protiv koga sedanas boris za sta se boris te zasto bas ti muskarcino imas nesto protiv toga sto se sudi zlocincima s kojima il djelis stah zbog trenutnih sudjenja il ce te bit sram sto sve cesce istina o zlocinima ugledava dan? Kako bas ti pametnjakovicu da znas ko bi trebao zadnji u necemu a neznas ko bi trebao bit prvi, sto bas tebe zulja pisanje o zlocincima i zlocinima agresora , budi musko ili Realno pa izadji iz vune, vune , daj koji argument protiv napisanog a ne srat , vrijedjat i glumit pametnog a u stvari si bjeda koja bi sjedila na dvije stolice i kod zlocinaca i kod izdajica. Hoceli takvi ko ti pomoc da se jos dvijestotinjak mrtvih pronadju a koje takve kao ti nezanimaju zato sto si proklet od Boga i netrazis nikog svoga koji je ubijen i spaljen , netrazis odgovore na koje sud u Haagu i u Sarajevu trazi jer tebi su licni i zlocinaca interesa drazi. Ja se stobom sigurno nisam borio al od sad ce se jedni sigurno protiv tebe boriti zato sto i jst cilj ovog sveg da se istaknet vi zastitnici zlocinaca , vi koji iskacete iz konzervi kad se bas stom namjerom podsjeca zlocince i njihove sljedbenike te KVISLINGE iz naseg naroda da jos nista nije proslo ni zaboravljeno. Da se mozda ne plasis za svoju kucu, svoj dom koji ti je vrijedniji od milione eura stete o kojoj tvoji koje stitis i podrzavas s njima festas napravise dali je tvoj interes i to malo imovine vrijedniji i bitniji od stotine muckih pobijenih civila i preko dvijesto nestalih a vecinu od tih u Plitsku dovezenih na neko vrijeme. Dobro je da si se prokazao i dokazao protiv koga i cega se boris a bit ces muskarcina kojoj ni ruska medicina ni ostali KVISLINZI nece pomoci kad ti se neke stvari podastru i pred oci stave, tad ces imat vune dovoljno .

 17. Malo si aterirao prognanice… Vuna, vuna…Kad si veliki hrvat sto se sa nama nisi borio u ratu nego si se krio jajaro. Ti si zadnji koji treba reagirati na ko fol patriotsku pricu.

 18. Bitno je da taj prognanik nije ljigavac i izdajnik svog naroda i ne grli se za zlocincima ne slijedi upute milana dragicevica zupljanina ne slavisa smradovima iz adezea genocidnu i ne slavi ubjanje klanje i paljenje unistavanje pljackanje bosnjacke i katolicke hrvatskog naroda imovine niti grize od kotorvaroskog “Sokca” kruh na srpskimslavama. koliko se vidi prognanik ne zaboravlja mucene masakrirane pobijene civile u rujevici niti u drugim mjestima pa evo molim bar nekog da objavi spisak zrtava civila iz rujevice za koje ce ako Bog da priblizava na sudu odgovor tvojih prijatelja zlocinaca i “Realno” podrzavatelja.

 19. Moglo bi dajest iz welsa se najvise i izgradjivao kotor varos
  A bome i ima u welsu svakakvih
  Kako se prica iznenadit ce se neki kad cuju ko spasava svoje neprijatelje i snjima druguje

 20. Bratijo draga pa kakvo je to psovanje kletve vrijedjanje to se radi kad se nema pametno nista za kazat il kad priznajete da je ovo sto je napisano bolno a nazalost istina koju nemozete podnjet
  Nije to ljepo od vas pa tako pisete da neko nije musko sto nepise i svoje ime prezime a kao mi pisemo
  Stvarno ne razumijem vas sto psujete kunete i to skriveni
  Nevalja lajat ni kad znamo koste a nionda kad mislite da se nezna ko laje
  Bog vam nece dat blagoslov ako lajete kunete i ne govorite istinu

 21. Prognanik kada pitas gdje sam. Zaviri u spavacu sobu da ti stopanicu ne taslacim. Ti si budala na kvadrat.

 22. Da ti malo, druze, odes do psihijatrije… Sav svijet u haosu zbog korone a ti nas u rat vraćaš, sjeme ti se zamelo…——————Kakva te korona snasla od korone u Kotor Varosu niko nastradao nije a od takvih kao ti i cetnika je u jednom danu preko 100 ljudi stradavalo i sudovi se bas zbog takvih u ovo vrijeme jos moraju vracati u ratno vrijeme i sudit za zlocine ,, a tebi je bila zelja da se sjeme zatre svim Hrvatima i Bosnjacima samo nije se ostvarilo. U psihijatriji je ostao Goran Markovic da mu se ne presudi zbog ubojstva brace u Kotor Varosu pored Vranjesa i Milica koji dobise po deset godina,, ako je tebi psihijatrija jos jedino rijesenje za spas drugima nije. Neboj se korone, drz izdajnike ,cetnike i zlocince na oku , oni su oasnost za zdravlje i sretnu buducnost. A i ovaj Moso ima hrabrosti pa se obraca imenom i prezimenom ajd Moso jesi musko a nis pacenik vec neciji placenik za opstenje sa coronom, niko nije jos sjebo koronu pa eto ti ces , musko si s imenom i prezimenom.Dodjite sa zlocincima u pratnji na sud u Sarajevo pa recite da nema smisla vodit rasprave o zlocinima i rautu, vec o koroni, korona je problem, a ovi pobijeni oni nisu bitni. Castimo vas sarajevskim cevapima i porcijama kolike zelite,, cak cete moci bez maske na licu uci u sudnicu.

 23. Ovom sto se predstavlja kao prognanik treba malo sa ženom opštiti…Očigledno on ne može. Bolesnik i paćenik. Predstavi se imenom i prezimenom paćeniče ako si muško…

 24. Da ti malo, druze, odes do psihijatrije… Sav svijet u haosu zbog korone a ti nas u rat vraćaš, sjeme ti se zamelo…

 25. Reeeaaaaaalllnooooo, gdje si ti nama,, nemoj bjezat prema srbiji , necemo mi tebi nista , stozer je donio odluku o da se aboliraju svi naivni cetnici osim onih koji su iz blizine i krvolocnim metodama likvidiravali Bosnjake i Hrvate na njihovim pragovima kuca i u zarobljenistvu. Ti si sudeci po svemu bio usran tih dana u pelenama ili pak pucao iz daljine ko sto i sad pucas smrdljivim plinom iz te svoje ispusne cijevi nakon rijetkog i napola skuvanog pasulja. Smrdi ti taj plin bas previse izgleda da ste ti i dobrica cosic te izvjestac Jovic bradati konzumiral uz taj rijetki pasulj i neki proklijali vec usmrdjeni luk. Za tebe dobricinog ucenika lazi i obmane ne prognoziram sretne dane , jer ko ubice svojih komsija stiti, ko laze-taj i krade, ko spominje zlocine i klanje taj o istima iz prve ruke ima i opsirno znanje a mi ono sto znamo znamo od prezivjelih mucenika i od vasih plemenitih ljudi za vas izdajnika, jer vi ne volite istinu, bojite se istine vise nego oluja . Evo jos malo podsjetnika za tebe i tvog urednika:Peulić i ostali: Svjedoci zlostavljanja i ubistava u Kotor Varoši
  Autor: Marija TaušanDatum: 24.01.2020
  Na suđenju za zločine počinjene u Kotor Varoši, svjedoci Tužilaštva govorili su o strijeljanjima u Grabovici, ubistvima kod Doma zdravlja, te stradanjima u Večićima i drugim selima u junu 1992. godine.

  Svjedok Živorad Gajanin, koji je bio ljekar i v.d. direktora Doma zdravlja, ispričao je kako je 25. juna 1992. godine vidio 50 do 60 Bošnjaka iz naselja Kotor poredanih uz laboratoriju. Prema njemu, dovela ih je specijalna jedinica. On je naveo da je jedinica Centra službi bezbjednosti (CSB) Banjaluka ranije došla u Kotor Varoš i da su nosili maskirne uniforme, te šešire i beretke.

  Gajanin je kazao da je vidio kako izdvajaju pojedine civile i udaraju ih, te tjeraju da jedni druge šamaraju. Precizirao je da je sedam ljudi na taj način zlostavljano.

  On je posvjedočio da je došao kombi sa mrtvim tijelima i dvojici civila je naređeno da ih iznesu. Nakon što su to učinili, kako je dodao, specijalci su ih ubili. On je naveo da je među mrtvim prepoznao Rešada, koji je radio kao portir u Domu zdravlja.

  Gajanin je rekao da je tada krenuo prema policiji i da je sreo Slobodana Dubočanina iz “Crvenih beretki”, kojem je kazao da nije u redu to što se radi, a on mu je odgovorio da ti pucaju na “nas i naši ljudi ginu”.

  Svjedok je izjavio da u policiji nije našao načelnika policije Savu Tepića, te da mu je jedan specijalac rekao da više ne dolazi.

  On je, kako je ispričao, tražio i načelnika Kriznog štaba Nedeljka Đekanovića, koga je vidio sutradan i koji mu je kazao da oni ne mogu ništa, a da su Savu Tepića “juče istukli”. Sutradan je bila i sjednica Kriznog štaba, gdje je Gajanin došao da izrazi neslaganje, ali kako je shvatio, zaključak je bio da se stvar otela kontroli i da oni ne mogu ništa.

  Na pitanja Odbrane svjedok je odgovorio da je pred Domom zdravlja vidio specijalnu i “našu policiju”, a da nije vidio nikoga iz bataljona. Potvrdio je da mu je poznato da je Župljanin ranjen 25. juna, kada je bilo “puškaranje” u Vrbanjcima.

  On je svjedočio na suđenju Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću, koji su optuženi za progon na području Kotor Varoši – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

  Prema optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor Varoš, a Đekanović predsjednik Opštine.

  Svjedokinja Rešada Hanifić ispričala je da 11. juna 1992. godine, za prvi dan Bajrama, počinje pucnjava, a da je narednih dana bošnjačko stanovništvo usmjereno prema selu Večići.

  Ona je rekla da je bila trudna i sa troje djece do pet godina, a da je kasnije u Večiće došao i njen suprug. Navela je da je bilo intenzivno granatiranje i pucanje, a jedan dan su ih napali i iz aviona.

  “Ginulo se, bilo je ranjenih… Ja sam brata izgubila u Večićima… Svaki dan je bio pakao, bez hrane, bez struje…”, kazala je Hanifić.

  Ona je dodala da su kasnije iz sela Dabovci došli njen drugi brat i rođak Elvir, koji je uspio da preživi strijeljanje i pobjegne. Saznala je da je u jednoj štali ubijeno i zapaljeno 20 ljudi, među kojima je bio i njen otac Sulejman Lihović.

  Svjedokinja je rekla da su krajem oktobra ona sa troje djece te druge žene i djeca autobusima prevezeni prema Travniku. Kazala je da su joj muž i brat ostali u Večićima i više ih nikad nije vidjela.

  “Ta grupa koja je otišla prema Grabovici, više nisu živi”, rekla je Hanifić, potvrdivši da su oni krenuli u proboj.

  Ona je istakla da nije pronašla posmrtne ostatke muža, oca i brata, i da je to jedino što je interesuje.

 26. Zato sto se i vidi koje poceo o belaju
  Pa ti prijatelju dragi
  Svi vidimo da je belaj poceo stvojim spominjanjem klanja
  Razumijem da si mnogo godina proveo uceci
  Posebno ako si ucio u rvatskoj i njemackoj
  I nikola tesla je zbog ucenja u rvatskoj postao poznat u svijetu
  A ono kad se cita kako ti prijatelju pises i koliko znanja imas cini se dati puno ovih sto piskaraju mogu samo bitzavidni
  Napis ti njima da dodju vremena kad pamet zacuti budala progovori a fukare se obogate te da se ti nis taj koji cuti nit si siromak

 27. Procitaj komentare i vidi ko je odmah poceo o belaju. A ciji je ovo portal neznam niti me interesuje. Naravno da je ovo i Srpska zemlja jer Manastir Liplje je iz trinaestog vijeka sto se zna. Ne osporavam ja nikoga a o skoli necemo. Mnogo mnogo godina sam peoveo uceci.

 28. Dragi moj prijatelju neodgovori ti meni jesil pogledao sve upise jesil se uvjerio das ti poceo o nekoj srpskoj rodnoj grudi
  Jes ti prijatelju poceo o klanju o koljacima
  O osnivanju bojne za klanje u dugom selu
  O konjusarima austrougarskim i hitleru kod kojeg su tebe valjda bili poslali

 29. Prolaznik druze nikakve ja zlocince ne stitim svaka majka svoje dijete voli. I sada neko dođe i ubije. Ali dosadila je vise ta prica agresija srpska ba BiH. Kako neko moze biti agresor u svojoj zemlji? Bas zbog nacionalizma BiH je zemlja bez nacije. Srbi se izjasnjavaju kao Srbi,Hrvati kao Hrvati i Muslimani kao Bosnjaci. A Bosanci niko. Kome u dokumentuma pise Bosanac nikome. Zločina i zločinaca je bilo na svim stranama. Ovdje ce biti normalnog a be usiljenog suzivota kada svi priznamo svoje greske i javno to osudimo. Nemoze Karadžić i Mladić da budu zločinci a Alija i Sefer ili Tuđman i Gotivina heroji. A sve je to isto. E to je ono sto pravi problem u narodu. Nama je ovdje živjeti zajedno a što or8je se dozovemo pameti biće nam bolje. Takođe čuvaj se i ti korone i svakog belaja. Ipak svi smo mi ljudi sa svojim manama i vrlinama.

 30. Dragi moj prijatelju Realno pa Bog stobom zar nisi ti poceo prvi o srpskoj rodnoj grudi o koljacima austrougarskim i hitlerovim pa kako su po zagrebu i dugom selu osnivate bojne za klanje srba
  Kad ti je onaj prognanik stos ga naljutio odgovorio ti Realno hos dokazat da je to sto je on piso nerealno
  Sad i nas vrijedjas ko mi svojim pisanjem seremo
  Nemoj brate tako ako su te prevarli u rvatskoj pa te onda i iz nemacke vratili u nasu Bosnu nije to nista i mi smo okusili teret u svijetu zato volimo.svoju Bosnu vise neg iko drugi a ni teb nista u Bosni nefali jedino malo razumniji bud sa bosancima
  Ovi bosanci znaju bit strpljivi a i tvrdoglavi kad nesto naume nes ih lako zaustavit odose i glavom kroz zid a imaju srece vise neg para pa zavrse skole po cijelom svijetu otvaraju firme voze bjesna auta svi glume zidara kad odu na muziku bace pjevaljki najednom eura kolko zarade u Varosu za mjesec dva zubara.
  Pusti se guposti
  Cuvaj se corone
  A da ti zubi ostanu zdravi
  Nemoj grist tvrde iz uvoza bombone
  Ustvari ako znas dobro pjevati
  Bosanci ce ti za svaku odpjevanu
  Za popravak zubi dati
  Nemoj se nametat ko zastitnik zlocinaca
  Jer vjeruj premala cet bit za to plata
  Man se te svoje ceterest pete
  Prouci nesto iz neke ovamo devedesete
  Svega je bilo a sta ce jos bit
  Mogo bi se pred nekim stvarima postidit
  A cak i pokajnik svjedok Realno bit

 31. I ti komsija i ti prolaznik. Sta serete ovaj prognanik je poceo o nacionalizmu ratu i pljuvanju Srba. Lupa kao maksim po diviziji. Niđe veze. Ja sam prvi za to ko je pocinio neko zlodelo da odgovara. Alu nažalost to nece vratiti žrtve. I treba gledati buducnost. Ja bih i lovce zabranio ukinuo bih oruzje skroz. Ne treba nam.

 32. Pozdrav komsijama
  Bas narode zalosno da se zbog pozara ratna tema otvara
  Pustite tog Realno da uziva u svojoj svetoj srpskoj zemlji on je napustio rvacku pa i njemacku a nebi mu niko pozelo valjda da sad zbog vas napusti svoju novu svetu zemlju
  Vidite kako ovaj komsija dobro besjedi da gledate u buducnost a proslost treba osudit kaznit krivce za smrti i nanesenu bol bilo kojem narodu
  Vjerujem da je ova ljudina komsija podnio tuzbe i vec potrpo u zatvor bar neke krivce za stradanje naroda sa obog prostora
  Komsija nije ko ovi sto samo piskaraju i potpaljuju vatru on je popiso zrtve rata i nije mu do djipova novca firmi i zanata on se evo vec godinama vrti po tuzilastvu oko tuziocevih vrata
  Mozda mu bas ne ide od ruke pa mu krivci umjesto na sudu bivaju zakopani u rodnu im grudu jer pocrkase od straha nakon saslusanja i u masovnim grobnicama popisanog stanja
  Sve ce akobogda doci na svoje a rujevicu ostavite na miru jer iz tog sela znam samo dobre ljude i u to selo je podnijelo najvise zrtava i muke samo zato sto je uz cestu kojom su zlocinci dolazili kuci iz banjaluke
  Pozdrav mojim postenim srbima hrvatima i bosnjacima
  Ako smo ciste savjesti mozemo ko i uvjek zajedno piti pjevati i jesti pa onda zajedno i bolju buducnost stvarati jedni drugima ko cestiti ljudi pomagati

 33. Poz.Narode zalosno je sta se sve pise i skrece sa teme
  Pozar je bila tema a ne Rat
  Realno pises ko ti sve znam a bio si uNjemackoj…gledajmo u buducnost a proslost treba osudit i kaznit sve krivce smrti nanesenu bilo kojem narodu neznam kosi i koliko si star ali cinimi se da puno pricas a nezna pravu istinu 100 posto

 34. Srđan Puhalo: Mračna tajna Kotor Varoši
  AutorInfoRadar -26/12/2018

  Podjeli

  „Prva glad čovjekova jeste glad za istinom. Druga glad naše duše jeste glad za pravdom. Treća glad duše naše jeste glad za čistotom.“ Ovo su riječi vladike Nikolaja Velimirovića kojeg Srbi tako rado čitaju i citiraju.

  Sada se vi pitate otkad ja citiram Velimirovića?

  Elem, o čemu se radi?

  Kotor Varoš je opština udaljena od Banjaluke oko 45 kilometara tu prema Tesliću. Danas je poznata po najmanjoj stopi nezaposlenosti u Republici Srpskoj i veliki ljudi iz Banjaluke i Čelinca svakodnevno tamo putuju na posao. U kotorvaroškim fabrikama prave se sportska oprema za poznate sportske marke, uniforme za policije mnogih zemalja, krovni i obični prozori i još što šta.

  Ali Kotor Varoš krije svoje mračne tajne.

  Prije neki dan sa na mojoj fajsbuk stranici neko napisa da se u ovoj opštini još uvijek traga za tijelima 140 Bošnjaka i Hrvata. Bio sam potpuno iznenađen. Čuo sam mnogo toga o Prijedoru, čuo sam o Srebrenici, čuo sam o Višegradu, ali o zločinima u Kotor Varoši nisam ništa znao.

  Kako je moguće da za 18. godina od kada sam u Banjaluci nikada nisam čuo za tako nešto? Kako je moguće da o zločinima udaljenim 35 minuta vožnje autom nemam nikakve informacije? Kako je moguće da se u Banjaluci gdje su najvažniji medIji, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, silne nevladine organizacije, međunarodne organizacije o tome ne piše i govori.

  Istina, gledao sam na YouTube kako crvenkapica Stevandić 1992. godine oslobađa ovaj grad od Bošnjaka i Hrvata, ali nikad nisam čuo da se govori o nekom zločinu u tom gradu.

  Onda sam poslao dopis InstitutU za nestale osobe BiH, u kojem sam ih molio da mi provjere tačnost ove informacije i dobio sam odgovor.

  Danas se još uvijek traga za 250 osoba koje su nestale početkom rata u Bosni i Hercegovini, znači ne 140 kao što je neko napisao na mom fejsbuku, dok je 156 osoba pronađeno i identifikovano.

  Traga se za Alagićima, za Bećulićima, za Botićima, za Hibićima, za Oršolićima, Grgićima, Fifićima, Lihovićima, Ramićima, Alagićima, Čejvanima, Čolićima, Husićima, Turanima, Andrićima….

  Pitanja se sama nameću?

  Kako je moguće da čelni ljudi Kotor Varoši za 25. godina nakon rata nisu ništa preduzeli da se tijela njihovih sugrađana pronađu?
  Kako je moguće da institucije Republike Srpske, koje su smještene na 35 kilometara od Banjaluke, o tome ćute već 25 godina?
  Kako je moguće da Srbi normalno žive i rade u Kotor Varoši praveći se da se ništa nije desilo?
  Kako je moguće da mediji u Banjaluci o tome ćute?
  Kako je moguće da Srpska pravoslavna crkva u Kotor Varoši o tome ćuti?
  Još uvijek traje božićni post i mnogi Srbi iz Kotor Varoši, Čelinca, Banjaluke poste i mole se, s nadom da će na taj način obezbijediti carstvo nebesko. Ali zapitajmo se da li je moguće nazivati sebe hrišćaninom, sa 250 ubijenih komšija čiji se grobovi kriju? Kako je moguće očekivati milost Božiju kada nemate milosti i saosjećanja prema ljudima ubijenim 1992. godine i njihovim najbližim koji ih traže 25. godina? Kako je moguće nadati se vječnom životu kada mrtvima ne dozvoljavate spokoj?

  Braćo Srbi iz Kotor Varoši, Čelinca, Banjaluke, zapitajte se dok se spremate za rođenje Isusa Hrista, gdje ja ta vaša glad za istinom, pravdom i čistotom, o kojoj Nikolaj Velimirović govori?

  Zapitajte se tako vam Boga!

 35. Obitelji 270 Bošnjaka i Hrvata iz Kotor Varoši, nestalih tijekom proteklog rata, obilježili su danas u Travniku Međunarodni dan nestalih, uz poruku da pronalazak posmrtnih ostataka njihovih najmilijih mora biti prioritet i obveza institucija u BiH.

  Prije 27 godina u Kotor Varoši nestao je muž Nezire Fifić i ona o njegovoj sudbini do danas nema nikakvih informacija.

  – Amir je imao 28 godina kad je nestao 1992. godine. Ostala sam sama s dvoje djece i bez ikakvih informacija je li živ ili mrtav. Danas tražim samo istinu, da pronađem barem kost, jer sam nadu izgubila – ispričala je Nezira novinarima.

  Predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba “Vrbanja” u Kotor Varoši Munevera Avdić kazala je Feni da je, tijekom ratnih devedesetih, u toj općini ubijeno ukupno oko 700 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, te da je do danas nepoznata sudbina njih 270.

  – Samo u jednom danu, u selu Grabovica nestala je 161 osoba, a i ostali su, već od samog početka rata i agresije, hapšeni, pritvarani i izgubio im se svaki trag. Mi se i dalje nadamo, ali porodice čekaju, žive i umiru u agoniji i mnogi, nažalost, neće ni dočekati da pronađu svoje najmilije – kazala je Avdić.

  Osim što traže od nadležnih institucija da ubrzaju proces traženja nestalih, obitelji iz Kotor Varoši upozoravaju da moraju biti sankcionirani svi pripadnici vojnih i civilnih vlasti Republike Srpske, koji su odgovorni za ratne zločine u Kotor Varoši.

 36. Kotor Varoš ili da li su muslimani 1992. srpske policajce pekli?
  Sjećate li se onog mog bloga o Kotor Varoši i 240 Bošnjaka i Hrvata kojima porodice još uvijek traže grobove. Bio je poprilično čitan i izazvao je dosta reakcija na mojoj fejsbuk stranici. Tako mi se javio izvjesni Branislav Vukelja koji je napisao „Bolje da se zapitaju oni iz Večića zašto mi se komšija vratio u najlon-kesi u komadima sa pregovora, ili oni što po Serdarima pobiše i ono u kolijevci ..Možda oni što su brenerom pekli 4 milicionera i puštali na razglas njihove patnje?..Možda one žene što su po dolasku u Travnik za 100 DM lagale da su silovane?…Gadiš mi se majstore, i ti i “publika” ti. Božić ne pominji, kada pred bajram objaviš nešto slično, močiće se reći da si ispravan. Srećni ti praznici“

  Vidim čovjek „poznaje“ materiju i odlučih da se malo raspitam o ta četiri milicionera koje su muslimani/Bošnjaci žive pekli brenerom i njihove krike ili kako Vukelja kaže patnje, puštali preko razglasa. U jednoj verziji priče, koju sam ranije čuo, njihove krike muslimani/Bošnjaci su puštali preko džamijskog razglasa.

  Zamolim Vukelju da mi pošalje imena ubijenih milicionera, jednom, dva puta i ne dobih nikakav odgovor. Valjda sam mu se toliko ogadio, da nije želio da više komunicira sa mnom.

  Šta da se radi, krenem da se raspitujem, tražim, guglam i … I ništa pouzdano, relevantno i zasnovano na činjenicama.

  Do čega sam došao.

  Krajem juna, tačnije 29. 06. 1992. godine u borbanim akcijama u okolini Kotor Varoši je poginulo 17 srpskih boraca, a među njima i neki pripadnici specijalne policije CSB Banjaluka. U Glasu Srpske od 4. jula 1992. godine nalazimo smrtovnice za 7 policajaca CSB Banjaluka.

  Znači imamo podatak o 7 poginulih pripadnika specijalne milicaje CJB Banjaluka, ali još uvijek nemamo podatak kako su poginuli i da li je neko od njih stradao kako je napisao Branislav Vukelja.

  Dan kasnije, 5. jula, u Glasu Srpske, dnevnim novinama autonomne regije Krajine, imamo izvještaj o sahrani 4 banjalučka policajaca koji su sahranjeni u zajedničku grobnicu u gradskom groblju Borik.

  Tekst pod nazivom „Poslednja počast junacima“ potpisuje M. Milojević a fotografija je uradio R. Ostojić, i u njemu možemo pročitati da su sahrani prisustvovali Radoslav Brđanin, predsjednik Kriznog štaba AP Krajina, Stojan Župljanin, načelnik CSB Banjaluka, Radislav Vukić, predsjednik SDS-a Bosanske krajine i Nikodin Čavić, predsjednik Srpske radikalne stranke za BiH.

  Parastos poginulim policajcima služio je vladika Jefrem sa drugim sveštenicima, koji je kazao da su policajci poginuli za „vjeru pravoslavnu i otadžbinu našu.“ Potom je dodao „Nema opravdanja za postupke naših neprijatelja, ali oni kojima ništa nije sveto nije svet ni život čovjeka. Ali mi mislimo drugačije i zato smo ovdje da zahvalimo i ako je moguće utješimo njihove roditelje, a njima junacima da odamo poslednju počast. Bolje je i časnije umrijeti pošten, nego živjeti sa onim što je sramotno.

  Radislav Vukić je kazao „da niko nema prava da uništi jedan narod. Oni su branili svoj narod svoje porodice i domove i zato ih treba slaviti kao heroje, koji imaju i vjere i časti”.

  Nakon njih je govorio i pripadnik specijalne policije Danko Kajkut i nijedan od ovih govornika, niti novinarka nisu spomenuli da su policajci ubijeni na svirep način kako ga opisao Branislav Vukelja.

  Da se tako nešto desilo sigurno bi bilo spomenuto od strane govornika koji su bili i te kako upućeni u ono što se tada dešavalo u i oko Kotor Varoši ili bi se pojavilo u medijima AP Bosanske krajine. O tome se nije pisalo ni prije ni posli 4. jula, a vjerovatno bi se pisalo da se desilo.

  Koliko ja imam saznanja svi ovi policajci su poginuli u borbama sa muslimanima/Bošnjacima i tijela nekih od njih nisu bila odmah izvučena sa vatrene linije i to je učinjeno nekoliko dana kasnije.

  Priča o muslimanima/Bošnjacima koji su „pekli“ srpske policajce i sve to puštali preko razglasa je najvjerovatnije izmišljena i sada se prenosi među Srbima, da bi se zločini srpske vojske i policije u Kotor Varoši objasnili i opravdali.

  Na kraju bih zamolio sve Vukelje koje imaju neke relevantne podatke o ovom slučaju da mi se jave, da ne griješim dušu.

  PS. I pored svih reakcija niko mi nije javio gdje su grobnice pobijenih Bošnjaka iz Kotor Varoši, ali mi se javio jedan Bošnjak sa molbom da mu pomognem i evo šta je napisao „….nismo tražili ni ko ih je ubio, ni kako, samo tražimo kosti da ih sahranimo kako teba….. Evo suze mi opet idu sve mi dođe opet….izgubio sam ja i brata koji je imao 15 godina ….strica i djecu njegovu svu najstarije bilo isto 15 a najmlađe 12 godina….“

  Drage moje „patriote“ gdje će vam duša?

 37. O to me sto pises jedinonznas ako si bio ucesnik znaci zlocinac. Ja sam tada bio u Njemackoj i neznam o cemu pricas. A ta ista Njemacka i Austrija su duzni Srpskom narodu za onoliki genocid. I vratio sam se ovamo 1996. A ti se krijes iza zavjese i imenujes ljude,u Serdarima nije ubijeno desetak nego SEDAMNAEST. Vidim da opravdavas ubijanje djece žena i staraca. Jer sam kazes krivi su ovi krivi oni pa neka su pobijeni. Ti di takav genocidas i ustaša da to nije normalno. Da te podsjetim vi ste godinu dana prije u Dugom selu kod Zagreba osnivalj Kotorvatoškh bojnu. I da te još nešto pdsjetim HRVATI SU POČINILI GENOCID NAD SRBIM. E to vam nije dozvoljeni 1992 pa sada kmečite. Ubijali ste iz zasjede u rujevici ljude. Jednom ustasa uvijek ustasa. Meni su četnici ubili djeda tako da ih volim koliko i ti. Ustaša četnik sve je to isto. Iz tebe govori mržnja i pakost. A so se tice da neznam sta je bili 1941 1945 pa to se ujko zna u jasno je kao dan. U svjetskim udžbenicima se uči o Jasenovcu,Jadovnu ,jamama,Drakuliću,Višegradu. I tako još hiljadd stratišta. A tek oluja u Hrvatskoj. To ste i vi htjeli ovdje. Ja svoju zemlju ne mogu u hrvatskoj da prodam o čemu vi pričate genocidaši jedni. Kako bi tebi bilo da dođeš na svoje i neko ti kaže država je tvoju zemlju iznajmila na 20 godina. Fuj lazovi i genocidaši.

 38. Умирање стида
  Цивилизовано друштво почива на осећају стида можда и више него што почива на законима. Када стида нема, нема ни јасне границе између добра и зла. Без стида нема ни осећаја кривце, ни кајања, ни части
  Аутор: Небојша Катићпонедељак, 14.10.2019. у 18:00
  Српско друштво је, ван сваке сумње, у стању дуготрајне регресије. Иако видљива на сваком кораку, та регресија је можда најуочљивија кроз феномен нестајања стида и кроз владавину општег бешчашћа.

  У процесу цивилизовања друштва, од Адама и Еве па до данас, осећај стида је имао једну од кључних формативних улога. Осећај стида одређује наш однос према другима, према моралним нормама и друштвеној етици. Што је општи осећај стида присутнији, друштво је цивилизованије. (Може се, наравно, „психологизирати• о односу стида и неурозе, али Србија није Јапан, па нема опасности да вишак стида може угрозити ментално здравље грађана.)

  Међу онима који јасно уочавају шта се на сцени догађа, међу онима који луцидно критикују садашњи тренутак, много је оних који су били толерантни према „својима”, а сами се понашали нечасно у јавном простору и ћутали када су морали да говоре. Може бити да су све то радили одмереније, цивилизованије, елоквентније, али то не мења суштину. Ово што данас гледамо није почело јуче, нити ће нестати сутра – то је само метастаза дугог процеса социјалног пропадања. Српска жаба бестидности је, чини се, скувана и том смо лонцу сви додавали свој зачин. Добро, не сви – ви нисте.

  Пословни консултант

 39. Sta zboris ” Realno” kokodakalo,, “Standardna priča austrougarskih konjušara i hitlerovih sluga””. Ne vrijedjaj Miodraga Serdara oficira srpskog, frajera koji je sa takvima poput tebe sa oficirskom torbicom maltretirao Dabovcane, Vrbanjcane, Hanificane, Plicane u prva dva mjeseca okupacije nasih sela,,a pratili ga rodjaci i takvi kao ti, naoruzani do zuba,, ne vrijedjaj ga jer on i hiljade Srba pobjeze jos prije nego sto mu se desi tragedija u selu i u familiji, i to gdje nego biti sluga ovima koje ti kao iz dna duse mrzis!! Znas li koliko vas moli Boga i Austrijskih te hitlerovih konjusara sluge, da vas odvedu i srede dozvole radne u tim za tebe mrskim zemljama , te koliko vas voli ustaske kune, a u srpstvo se zaklinje. Pitaj Gine Srdar, miodragove sestre kako to da nju ti koji su krenuli zauzet to selo nisu ubili, kad se ta tragedija ili zlocin desio? Dali je zlostavljana i kako to da je pustena nakon par dana, kad ti tvrdis da mi koljemo i radimo ono sto ste vi ili vasi upravo radili po Kotor Varosu -Pilani, policijskoj stanici, kod bolnice, u Kotoru, Vrbanjcima, u Hanificima, Plitskoj, Bilicama. Rujevici,Draguljicima , Orahovoj , Vecicima itd.. Milosa Serdara , Dragisu,Bencuza kojemu otac poginu na taj dan tragedije u Serdarima gdje su bili tu noc ili cijelo vrijeme kad ste zapoceli agresiju na komsije,, ali su bili sa nisanima okrenutim iz Vrbanjaca i pucajuci na vecicance i ubijali nepobjedive i od Boga blagoslovljene i pitome Vecicance. Svako normalan ce zakljucit da je vasa strana sama doprinjela da se to sa Serdarima desi, sad dali zato sto su se htjeli osveti Miodragu sto je kao oficir VRS pobjegao kad je vidio koliko se zla od njegovih pocinilo, te sto je odnio sa sobom toliko dokaza o zlocinima svojih sunarodnjaka , sto je znao ko je ubio majku i oca sedmoro maloljetne djece u Plitskoj , ko je palio i ubijao Hrvacane i Hrvcance, koje cinio zlocin u Dabovcma, Rujevici., Hanificima itd..Bitno je da je Miodrag pobjegao,, i da sad donira spomenik,, a sto su mozda zbog njega , Milosa i ostalih zrtvovani i desetak jadnih civila zena i djece te starijih,to je za neke nebitno, ali je vazno za istinu o straanju svih na ovim prostorima ..Ovo je dokaz gdje je Miodrag i oakle sad donosi eure::…….”””” Spomen obilježje je podignuto zahvaljujući donaciji Miodraga Serdara, koji radi u Njemačkoj. Serdar je bio jedini donator za podizanje spomen obilježja koje je koštalo oko 21.000 KM.”””…….Kamo srece da se nije desila tragedija s tih desetak civila koji stradase zbog neodgovornosti njihovh sinova “junacina” koji svoje ostavise izmedju tri spaljena nesrpska sela, umjesto da ih izmjeste na sigurno, dok te junacine napadaju i ubijaju po susjednim selima a oficr Miodrag bjezi uz pomoc Hrvata i svoje zene u “hitlerovih sluga” omiljenu zemlju u Minchen. Evo ti posla “Realno” ajd bar mrvicu budi realan pa reci sta ovdje u napianom nij istina, sta je po tvom znanju bilo i kako se ljudi koji napadaju komsije svoje nesrbe, ubijaju, siluju, pale njihove domove, pljackaju imovinu mogu nadati dobrom. Tad ste nas pokusali unistit, a mi sad deset puta bogatiji, jaci i ponosniji o vase vecine, jedno nase selo ima godisnje zarade i prometa nego cijela opcina Kotor Varos. Sta ce tek biti kad se objave izjave svijedoka o pokolja u grabovici, hocete li pobiti te svoje srbe koji otvorise usta i dusu pred smrt i hoce da barem lakse umru, da im se ti grijesi i zlocini ne suse na potomke.

 40. “Srbine “Realno” vidim da se ne krijes iza nekih profila i vrijedjas realnost, jer psiholozi su donijeli zakljucak da otpadnik srpskog naroda kao sto si ti i cetnik koji se boji svoje sjene u situaciji da se ga uhvati u lazi , gdje laze iz daljine , iza zavjese , ON, u ovom primjeru TI , odmah se sjeti drugog svijetskog rata i 45 god. a nema kao pojma sta je bilo devedeseth godina, a kako bi i znao kad ili nije bio ad rodjen,, ili se pokazao kao junak sa fasistima velikosrpske ideologije napadajuci prvo Slovence, pa onda Hrvate po Hrvatskoj, zatomHrvate i muslimane u BiH , onda Albance na Kosovu, pa kad dobi po usima i ledjima od nekih tamo aviona ,nocnih ptica upotrijebi isto oruzje za ubijanje po majkici Srbiji novinara Srbije,a na kraju i svog Premijera Djindjica. sve bi nekako covik razumio, al da sad trba izvrsit invaziju i na Crnogorce,, e pa stvarno cijelom svijetu nije jasno. Ja nisam bio u Rujevici ali znam mnogo manje nego sto ti smradu znas o pokolju nad Hrvatima civila iz Rujevice, jersi bio ili zivis sa onima koji pobise civile i spalise ih skupa sa njihovim kucama.

 41. Standardna priča austrougarskih konjušara i hitlerovih sluga. Počeli ste rat mi Srbi nismo ovaj put htjeli biti ovce za klanje. Znas li ti ustaška gnjido koliko je ustaša iz Kotor varoša bilo u selu Drakulić na klanju djece i staraca. U Kotor Varošu ste imali spiskove Srba ko će kog ubiti. Da nisi bio ti u zasjedi u rujevici pa znaš tok stvari. Pa ti sada savjest sada nije mirna pa ne smiješ doći. U te tvoje velikoustaške lazi ni ti ne vjerujes. Dosli ste u selo Serdare i ubili dijete od 2 i od 4 godine starce i žene. Ali to je ustaski genotip. Vidim da sam te pogodio pa lajes kao pas. Istinu sam st sasuo i ti sada izmisljas. A sto se haga tice to su u dokumebtima CIA i engleskog M16 potvrdili da je sud politickog karaktera. Ovo je REPUBLIKA SRPSKA ti crkni ko te jebe. Ja ne prijetim nikome ne trosim zivot na gluposti kao ti. I jos nesto da ti kazem o tebi i tvojima Kotor Varos i Odžak su 1945 zadni gradovi u BiH bili koji su oslobođeni. Jer je bio leglo ustasko pa je zato bio kaznjen visedeceniskim nerazvojem. A ti si potomak tih ustasa. Krv Srpske zene,djece i ljudi su na ruci tvojih. I zato svi mogu o zlicinima,ubijanjima silovanjima samonvi hrvati NE. Sam hitler i italijanibsu bili zgrozeni genocidom nad Srbima. I svjetski sudovi su presudili i pitvrdili da su hrvati počinili monstruozan GENOCID nad Srbima. E to je istina. Zato ste posle onog rata masovno bjezali u inostranstvo niste mogli dobiti posao ovdje jer ste imali krvave ruke. Zato poklopi se i ne javljaj se. Ipak ovo je Srpska zemlja. Krivo vam je sto nas opet niste uspjeli sistemski pobiti i sada to ne mozete prezaliti. I vidim da si jedan obicni lazov krijes se iza nekih imena a drugima nesto govoris. Ako ti se ne sviđa ovdje nemoj ni dolaziti jer mi Srbi u Hrvatskoj nemamo nikakva prava na svojim imanjima. Vama je ovdje sve dato a vi samo lajete i lazete.

 42. Obrad se taj dan vracao sa sahrane poginulih u napadu na Vecice, jer ga je Krsic pustio, dao mu slobodno i nek vam kaze zasto njega isto nisu likvidirali, ako su toliki zlocinci ti koji su ih docekali tu negdje kod sela rujevica, dali je on vrijedniji bio od dva visoka oficira srpske vojske i cjb-ea, pa su ga ostavili ziva. To sto spominjes Vigostu, daj kad si vec toliko posten i hrabar, reci gdje bili ti koji izginuse na tom mjestu, sta su raili po Draguljicima i iznad nasih sela , da nisu mozda sadili vijece i i cuvali stada, il su silovali, ubijali i cinili sve ono zbog cega su sve vojne i politicke vodje rs i srbije zavrsile u zatvorima i osudjeni na preko 1100 godina zatvora… Cudno, jel da,, ti o tome nemas pojma , vjerojatno si glup, i jos uvjek hrabar iza zavjese pa seres , samo sto se jos ne nazivas “Dusan Silni “.Jado jadni, mi kupovali oruzje,, ma daj,, ko bi rekao da ce nama to trebat,, dok se vama dovozilo kamionima i djelilo ,mi smo nazalost samo neki prepoznali vasu podmuklost i namjeru,, pa ste opet s toliko oruzja bivse drzave unistili vise sebe nego druge.zato ne seri, nego cekaj izjave tajnih svijedoka o pobijenima u grabovici i dovezenima u jedno katolicko selo , pa ces onda reci ostalo sto imas za reci. Zagrli se Miodragom Serdarom koji pobjeze iz rs kad se popalise sva susjedna vam sela i uzmite si pratnju Milosa, Dragisu, tih par iz rastika, vrbanjaca i staze pa hapsite Hrvate i Muslimane komsije i maltretirajte i mucite ih po selima i u zatvorima.Kad se ohrabris, javi se ,, sad nesmijes odustati, jer ti si dobrice cosica cuvar lazi,, nemoj da te Bosanac na Vidovdan trazi,, da ga ugostis i pocastis, i pred kamerom istinu zboris , kako bi spasio ugled i cast i vec jednom prestao tudje krast.

 43. A sto si ti zadojen lazima i sto ces “Realno” da zamuckujes kad se pozdravis sa nepoznatim , pa kad te upita “Kako si Srbine posteni” i kad te upita znas li kad i zasto su toliki civili iz Rujevice pobijeni a vecina njih spaljena u njihovim kucama. Dali je 12 Rujevcana pobijeno mozda negdje kad su napadali Beograd, Maslovare ili mozda Savice????????? Gdje si tad bio, ili gdje je bio rujevcanski zet Novakovic, znate li vi mozda sta o tim zlocinima u Rujevici? Smradu jedan, ti prijeis :”I pripazi da nama nesto ne zasmeta.”, Koju ti svetu krv spominjes gnjido jedna. Sta ako su tvoji pomogli da se docekaju u zasjedi nacelnik bezbjednosti 1.krajiskog korpusa Stevilovic i zamjenika nacelnika centra javne bezbjednosti BL Markovica, te usput povezeni Petrusic. Dali je Bubic o tom slucaju preispitivan na vise mjesta pa i u Haagu, jer se zna da su Stevilovic i Markovic navodno bili iznenadjeni stanjem na terenu i zlocinima svojih zlocinaca po Teslicu i Kotor Varosu, te su otisli na teren da zaprijete zapovjednicima u komandi u Teslicu, Maslovarama i u Vrbanjcima da ce srpski narod ti zlocini koji se pocinise skupo kostati. Isto tako ljutit je bio cijeli vrh vojne i policijske vlasti zbog napada na selo Vecici na vas veliki Svetac Vidovdan gdje ste imali velike zrtve -gubitke prilikom napadana na selo Vecice i Plemenite Vecicance pa se jauk majki cije sinove su zlocinci poslali u smrt culi do zlocinca karadjica i ostalih, pitali su se ko to salje njihovu djecu u smrt a niko iz tog sela nije napao ni srbina ni srpskog vojnika.Ako nisi pratio sudjenje u Hagu onda pitaj onog svog Obrada sta su ga istrazitelji pitali, te ali su ga pitali i to dali zna da je u njegovoj vikendici silovana djevojcica i jos neke zene iz nesrpskih sela? Pitaj ga pa onda seri jos stosta, nije ovo vise vrijeme kad ste vi pisali historiju kako vam pase , nego je istina ovo sto je snimito sa kamerama 92 u Vecicima i sto je karadjicev zlocinac stevandic snima sa kajkutom i ecimom kad hapse i ubijaju po KV.,, te je istina ono sto sudovi u Haagu i po drugim sudovima o vama zapisase.

 44. A stradali su tačno tu gdje su spomenici. Povedi računa o ponašanju. I još jednom ti kažem ne diraj svetu Srpsku krv prolivenu od ustaške ruke. Oni nisu dali da budemo ovce za klanje kao ranije. To je ono sto vama smeta. Tu ce spomenici i ostati. I pripazi da nama nesto ne zasmeta.

 45. Ti spomenici u sred sela su opomena ljudima da i dan danas ima fašista i ustaša. Ovo je Republika Srpska svi koji poštuju to dobro su došli. A kome se ne sviđa put pod noge. Da niste iz zasjede pobili te ljude i da niste godinu dana prije rata kupovali oružje i osnivali koje kakve bojne spomenici nebi ni bili tu. Dobro došli u REPUBLIKU SRPSKU. Ko pobi Serdare u njihovim kućama i djecu i starce.

 46. spomenik ide tamo dje su sahranjeni ili obiljezje gdesu stradali a ne u sred sela….staje samrtvima iz RUJEVICE ko njh usmrti

 47. spomenik ide tamo dje su sahranjeni ili obiljezje gdesu stradali a ne u sred sela….staje samrtvima iz RUJEVICE ko njh usmrti

 48. A što ti smetaju spomenici. To je toliko gnusno i odvratno da mi se povraća. Ne dirajte spomenike ne dirajte mrtve. Vatrogasci su u pravu 99% požara izazovu mještani neodgovornošću. Ko pali onda njive daleko od naselja a nisu vreline. A ti Poaro što ti smetaju spomenici razmisli malo. Ispade da su hrvati i muslimani nosili cvijeće u ratu. A spržo? Bolje ne dirajte spomenike čak i ne komantariši negativno spomenik.

 49. realno na ulazu ima ploca gdje je paljena svijeca…..koje zapaljena nije zapaljena tom namjerom ali desilo se ali nemogu vatrogasci pisat zapalio mjestan Nije u redu ni ti spomenici u selu niko iz Rujevice nije na njih puco to znamo svi i nisu poginuli tu gdjeje postavljen spomenik astose tice krivnje koje zapalio neznam stabi reko jer prije 3 sedmice Rujevica je gorila samo zdruge strane ko to radi neka ga bog kazni ja necu

 50. Mozeli išta proći da hrvat ne optuzi Srbina. Ko je ubio te ljude iz zasjede? I nije tačno prolazio sam kada je tek počelo da gori vatra je počela puno dalje od spomenika. I nije nista ugrozavala livada gori sa dvije strane Vrbanja sa jednu pug i tsmo kuce kojimy nikako nije vatra mogla prici.

 51. Pozar u Rujevici je izazvala osoba koja je palila svjecu na obiljezja ili spomeniku na ulazu u Rujevicu i nazalost od nje se zapalilo Rujevsko polje
  ….bogu hvala samo je trava izgorila poz.

 52. Familija mi je čovjek koji je bio zarobljen u Večićima. Nedaj Bože šta je prezivio nemoj samo o tome. Dijete od 12 godina su zarobili Draško Sakan. I ubili mu brata i taj što je ubio dosao i kaže mu ubio sam ti brata. Rajko Serdar veterinar je sa njim zaroblhen živog su ga uštrojili u bilicama i izivljavali se nad njim. Nije bio vojno lice. A tek selo Serdari…….

 53. A ko je ubijao ljude iz zasjde po rujevici i vigošti. Je li spržo vodio jednu grupu. Zašto ste vi hrvati masovno kupovali puške u Kotor Varošu 1991. Muslimani u maju 1991 osnivaju patriotsku ligu vojnu formaciju. U Dugom selu kod Zagreba osnivate sa Muslimanima bojnu Kotor Varoš. Vi ste se sistematski spremali za rat. Da opet Srbima punite jame,logore i vodite na klanje. Samo vi Hrvati nemoj te o ubijanju šta sada radite Srvima u Hrvatskoj. Od grafita uvredljivi,za dom spremni,lupate auta Srbijanskih tablica,otimate imovinu. Država Hrvatska Srpsku privatnu imovinu iznajmi na 20 godina nejom poljoprivrednom dobru. Hej čovječe saberi se moja rodbina koja je vecinom bila po Hrvatskoj svoju imovinu je morala da proda pi mizernoj cijeni. Jer hrvatsku zemlju ne mozes prodati. A vi ovdje imate svaki pedalj svoje zemlje. Niko vas ne dira kada dođete ovdje namjestite lažni osmijeh komšo komšo ja hocu fino da zivim bla bla. A ivsmo po raznim medijima pljujete. Nisi ti prognanik ti si sam otišao. I prije rata hrvati su 80% bili vani zato što su vukli ustaske repove i krvava ruke i nisu se uklapali. Rat nije ni počeo bio vi ste imali organizovane vojne formacije rovove i svu ostalu vojnu organizaciju. Niko ti ne brani da se vratis u svoje imas i gdje raditi Sim Technik hrvatska firma. Dođi slobodno niko ti ne brani. Ali kurac otisli ste na zapad ne pada vam na pamet da ovamo dođete osim na odmor i serete prognan. Dođi na svoje i živi svoj zivot. Ja sam prvi spreman da ti garantujem da nece te niko ni pogledati ruzno. Eto u rujevici zivi covjek i niko ga ni pipnuo nije. Dok mi Srbi u Hrvatskoj ne smijemo reci da smo Srbi. I izvinite sto 1992 nismo bili ovce za klanje jos jednom izvini. A ko je Dobrica Ćosić. Branimir Glavas,Tuđman,Gotovina, fašisti novog doba. Budi pozdravljen i dobro dosao na svoje srbi su civilizovan narod. U evropskoj Hrvatskoj Ustavni sud raspravlja je li pozdrav za dom spremni prihvatljiv ili ne. Po kojim je ubijeno preko 2000000 Srba da be govorim o drugima. Moze da se nađemo.

 54. Ne” Realno” mozemo li se sastati pa da mi svoje argumente i Dobrice Cosica nacin istine predocis , te isto tako opises kako su nakon 5 god. izivljavanja po Hr tvoji nevini cetnicici zbrisali za vrijeme Oluje iako im je tih dana preko radija govorito da ostanu i ne bjeze,, ali kako su znali da mnogi pocinili zlocine , nista drugo nisu si mogli zamislit osim da slusaju svoje vojne i politicke predstavnike i da bjeze Slobodanu smradu u zagrljaj,, a on ih vec pripremio za kosovsko topovsko meso za novi rat. https://www.youtube.com/watch?v=8ssB7NRTJ9U,,,,,,,,,,evo jos i dokaz da spominjete bar pojedine Hrvate kao vase spasioce ,, humaniste poput Generala Stipetica,, jer nije bio poput zlocinaca Mladica , zupljanina, brdjanina i tvojih ljubimaca,,, https://www.youtube.com/watch?v=h7eoEOysH_o

 55. Ne “Realno” pogledaj samo ovaj video i javi mi gdje da se nadjemo , da popijemo skupa kavu, pivo il vec sta pijes kad iznosis svoje znanje iz nekih logora tamo prije 80 godina,, a neznas sta si cinio prije dvadesetak i nesto god. .pa reci sta bi lagao ,da se desavala sa selima koje se napadali, da nije Bog poslao snimatelja da to sve zabiljezi i a ostane neunistivi dokaz o vasoj hrabrosti tj. o vasim zlocinima. https://www.youtube.com/watch?v=-9jG22gApIs

 56. I meni je 1992 godine sve spaljeno ja sam bio u Njemačkoj. U Serdarima je ubijeno DIJETE OD DVIJE GODINE I NJEZINA SESTRA OD ČETIRI GODINE. I još petnaest civila staraca i žena. Zatim popaljeni. Nemačka,Austrija i Hrvatska su dužni Srpskom narodu da nikada ne mogu iskupiti se. Tri miliona Srba za vrijeme austrougara,preko dva miliona u drugom svjetskom ratu. I u ovom da ne govorim. Iz krajine 250 000 ljudi protjerano i sistematski popaljene kuce. Pogledaj dokumentarni filim oluja nad krajinom Hrvatski dokumentarac. Zato nemoj te samo vi Hrvati o zločinima. Vi ste nad Srbima genocid počinili. Jedini logor za djecu logor Jastrebarsko u istoriji civilizacije. Kada dođete u Kotor Varoš niko vas ne dira uživate radite sta hoćete,dok u Hrvatskoj to nije slučaj. Niko vam imovinu ne dira dok moj ujak kada je htjeo obnoviti u okučanima kucu dva puta su je palili. I na kraju dao za bagatelu. Imate Rokovo koje i Srbi pisjećuju nsvedi Srpski zbor u Hrvatskoj. Po Varoškim kafićima ste nsjbučni kada dođete. Budi pozdravljen mržnja nikome nije dobro donijela.

 57. “Ko o cemu, kurva o postenju” tako i ovaj “Realno” o nekim tamo davno koljacima i o tome kako su on i njegovi uvjek bili na pravoj strani i kako su bas oni glasali za mir. Sta reci, nego da,Bog da tebi i onima koji pobise i spalise vise od 400 civila i zarobljenika na Kotor Varoskom podrucju 1992 god. onakav mir kako ste ga sprovodili od 1991 pa sve do sada, te da vam slike pobijenih i njihovih kuca u plamenu budu nocni san i ulazak u svaki novi dan.Smo u Rujevici ste pobili 12 mjestana , vise njih spalili na pragovima kuca a niste od istih napadnuti. Toliko ste mrznjom i “junastvom” srpskim nad nemocnim civilima opijeni, da svako malo spominjete fasisticke zemlje, Njemacku, Austriju, Hrvatsku a vasoj djeci i vama je najveci cilj dobiti dozvolu radnu u tim zemljama po kojima pljujete i zaposliti se u firmama Hrvata u Kotor Varosu. Vatrogascima zelim mnogo snage , srece i zdravlja, te se nadam da ce sa pametnim ljudima osmislit nacin i mjere kojima ce se sprijecit unistavanje tudje i drzavne imovine.

 58. Ilija čoliću. Ovo je i Srpska rodna gruda. Nismo mi bili austrougarskj konjušari,hitlerovi koljači i 1992 smo glasali prvog marta protiv rata. A vi ste u Dugom selu kod Zagreba osnivali nekakve bojne da opet koljete Srbe. Eto toliko Antin sine poješće te mržnja.

 59. Neka izbore svi, to je bilo naše tlo i rodna gruda i su nam Sie uzeli i boubijali nevine ljude. Ja das na Ledinama rođen i odrastao, neka im je sve prokleto. Ilija Čolić , Antin sin

 60. Lokalni šerifi koji imaju ovce svake godine zapale naše livade da bi imali pašnjake. Stim da se ne kosi izgori sve. Sve su nam voćnjake uništili i nikom ništa.

 61. Gospodo moja draga mi koji zivimo preko bare tj u usa nemamo mogucnosti doci i gasiti požar koji nesvjesni pojedinci pale pa nije čudno sto se to desava jer mi smatramo da bi policija trebala uzeti stvar u svoje ruke i tako sankcionisati pojedince koji nemaju sta drugo radit nego unistavati tudu imovinu koju teškim radom stecemo
  Da bi tamo neki od dosade palili to se nikad nije desavalo do nekoliko poslednjih godina konkretno kod nas u gari ima svake godine isti ljudi pale a cudno jos niko nije odgovarao pa molimo policiju i ostale institucije da
  Nešto poduzmu hvala unapred

 62. Istraga je u nadležnosti Policije. Danas na teritoriji Kotor Varoša je prijavljeno sedam šumski požara. A devet vatrogasaca. Najkritičnije je u Savićima. Neodgovornost i nemar pojedini ljudi izaziva ogromne štete. Sve požare otvorenog prostora izazove lokalno stanovništvo. Čiste korov i suvu travu vatrom i to se otme kontroli. Koliko samo truda i napora treba da se samo jedan požar stavi pod kontrolu pa tek onda ugasi.

 63. U selu Savići 15 kuća je ugroženo i vatra prijeti da ih ugrozi. Zato što iznad kuća ima četinarska šuma i gusto nisko rastinje. Plamen gonjen vjetrom i do 15 metara ide u vis. Kamionom sa dvije linije spašavamo objekte. Uživo sa lica mjesta. A u Rujevici gori nepokošena livada koju je neko od meštana zapalio. Takođe smo ugasili ogroman požar u selu Zubovići.

Comments are closed.