RADE BERAK: GLAVU GORE, NOLE…

0

MELBURN, 7. septembra – Mada sam, kao i većina poštovalaca velikog čoveka i sportiste, humaniste i „royal modela“, NOVAKA ĐOKOVIĆA, jutros, kad sam u kolima na radiju čuo da je „diskvalifikovan“ sa US Opena pri kraju prvog seta, u prvi mah pomislio da je u pitanju neka šala, kakve inače znaju da lansiraju moji omiljeni voditelji jutarnjeg programa na SEN, Garry Lion i Tim Watson.

Nažalost, nije bila šala već zbilja, čak je i predobri Garry pokušavao da nađe „opravdanje“ za, kako ga je on nazvao „Big Djoker-a“.

Svi mi koji volimo Noleta, brzo smo i ostrašćeno reagovali, neko u sebi, neko putem društvenih mreža, ali smo isto tako znali da je to bio incident zbog kojeg je po slovu propozicija, diskvalifikovan. Uostalom i on sam je nekoliko sati kasnije, nakon ohlađene glave, priznao da mu se to nije smelo desiti i uputio je izvinjenje svima – organizatorima, nesrećnoj ženi, koja je bila linijski sudija i koju je lopta pogodila u grlo, svojoj porodici i familiji, kao svim vernim pratiocima širom sveta.

Uradio je to sa dostojanstvom šampiona i zrelog čoveka, priznao je grešku za koju je rekao da nema opravdanja i obećao da će posle svega izaći veći, jači i motivisaniji i da mu se tako nešto više neće i ne sme desiti, bez obzira na sve frustracije i besove koji su uobičajeni u sportovima visokog intenziteta.

POGLEDAJTE: Zbog ovog poteza je Novak izbačen sa turnira US OPEN! (VIDEO)

Niko normalan nije rekao da je Nole to uradio namerno, da je svesno gađao gospođu pored linije. Štaviše, preovladava mišljenje velikana tenisa i sporta uopšte da ta loptica nije imala neki jak intenzitet, da je to što se često dešava na turnirima ali su opet svesni da je organizator postupio po pravilniku. Nema tu nikakvih teorija zavere, mržnje, ovo-ono, čemu su mnogi skloni poverovati.

Ono što je najvažnije Nole će, kako i sam napisa na Twitteru, izvući pouku i vratiti se mnogo jači i odlučniji. On je sebi zacrtao cilj i od njega neće odustati. Pred njim je, ako ga povrede zaobiđu, bar još pet godina ozbiljnog tenisa, u okviru toga 20-tak Slemova i, nema sumnje, da će oboriti sve rekorde i postaviti norme generacijama koje budu dolazile.

U ovom trenutku je najvažnije ostaviti ga na miru da sa svojom porodicom i svojim stručnim štabom analizira ovaj nemio događaj, da ga arhivira i počne pripreme za nove i veće izazove. Jer, koliko sutra, sve ovo će se juče zvati!

Rade Berak, specijalno za ”Glasa Kotor Varoša” iz Melburna

PODELI