RADE BERAK: KAKVI SMO TO LJUDI?

MELBURN, 11. septembra – Srbija je sinoć izgubila od Argentine na Svetskom prvenstvu u košarci i umesto za medalju gde bi, po kvalitetu i trebali biti, boriće se za plasman od 5-og do 8-og mesta.

Mnogi dežurni kritičari i “stručnjaci” su krenuli sa pljuvanjem i omalovažavanjem, vređanjem selektora i pojedinih igrača… Nisi mogao otvoriti ni jedan portal gde nije bacano drvlje i kamenje na njih. Gde nisu bili proglašavani izdajnicima, neznalicama, luzerima… Muka bila i od čitanja.

Po meni, koliko god da boli poraz od Gaučosa, treba biti realan pa reći da je košarka znatno evoluirala u odnosu na onu od pre 10 godina. Gotovo ceo tim Argentine je sastavljen od igrača koji igraju u NBA ligi, baš kao i Španija, Francuska, Litvanija, Grčka, Turska, a i bez toga Argentinci spadaju među četiri  na svetu. Izgubiti od njih nije ni iznenađenje ni sramota. Baš kao i protiv Španije, koja je aktuelni prvak Evrope.

Stvorena je neka euforija u javnosti kako će Srbija lagano osvojiti zlato, kako će srušiti Amere i ostale gluposti. Novinari su maltene unapred naš tim proglasili prvakom sveta. Pravljene su razne analize, emisije, a sve to je zapravo imalo negativan uticaj na naše igrače, jer im je nametnut bespotreban pritisak moranja. 

Mnogi su zaboravili da smo bukvalno uoči Mundijala ostali bez dva izuzetna šutera i plejmejkera Teodosića i Milosavljevića, koji su među najboljima u Evropi. Obaveza i sva težina je pala na Bogdanovića i njegov učinak je, bez obzira na poraze od Španije i Argentine, bio ogroman (postigao je 50 koševa na dve izgubljene utakmice) ali košarka je timski sport i učinak pojedinca praktično pada u vodu.

Kao neko ko je nekada bio i sportski novinar, zameram ali ga ne razapinjem, selektoru Đorđeviću, što je u oba poraza koristio istu taktiku te je time kad se ušlo u nokaut fazu, bio pročitan od Argentinaca i epilog je poznat.

Ne treba sada padati u očaj i šikanirati ove momke koji su nam doneli i donosiće mnogo radosti. Nije ovim neuspehom kraj sveta! Treba trezvene glave sesti i analizirati gde se grešilo, izvući pouke jer, stara izreka kaže da se “pametan uči na svojim, a budala na tuđim greškama”.

Sada im treba pružiti podršku više nego ikada, a onima koji preko toga ne mogu da pređu, preoručujem da gledaju neki drugi sport i da košarkaše ostave na miru.

Srbija je mala zemlja, ali sportska velesila kojoj, iskreno, nedostaje malo fanatizma koji imaju neke zemlje u okruženju i uspeh neće izostati. 

I šta sad? Pa, ništa! Izgubljeno se ne može vratiti. Treba se fokusirati da osvojimo to 5-mesto koje nam garantuje učećše na Olimpijadi u Tokiju 2020. da ne moramo to kroz kvalifikacije.

I ne zaboravite, bili prvi ili tamo neki, sutradan će sunce opet izaći… Nemojmo biti neljudi i samo kritikovati i pljuvati. Malo realnosti nije na odmet.

Izvinite, ja, onako – u prolazu!

Rade BERAK, stalni dopisnik ”Glasa Kotor Varoša” iz Melburna

(svet-australia.com)

PODELI