Rade Bunić: Ako je dobro, ja tu ništa ne bih dirao

0

CIRIH, 22. novembra – Nikola Tesla je u jedoj od svojih duhovnih „ostavština“, napisao (skraćeno): „Treba činiti dobra i pozitivna djela stalno, čak i onda kad nam se ništa od toga ne vraća, jer samo pozitivna energija može spasiti planetu“.

Teško je shvatiti velikog naučnika, jer da je lako, Tesla bi bio svako. Ali malo bolje kada se razmisli, pogleda malo dublje, shvatićemo da je nevjerovatno koliko je on daleko vidio.

Ono što drugi nisu ni tada, a ne žele vidjeti ni sada.

Klimatske promjene, gramziva trka za profitom, sve očitija zamjena teza: „Što je nekada bilo pozitivno sada je negativno, zatim dobro – zlo, istina – laž’’…

Imali smo  nevjerovatan apsurd da se na Balkanu, kao u areni, slavila pobjeda Bajdena, ili se tugovalo zbog poraza Trampa. Bajdena koji je „proizveo“ nekoliko ratova (pa i na Balkanu) i Trampa, koji nije započeo ni jedan? Prvo bi trebalo biti negativno, a drugo pozitivno, naravno bez ulaska u dublju analizu stanja u Americi, a ni ponašanja ove dvojice.

Paralelno, ovdje u Švajcarskoj, Američki izbori su, pored običnih ljudi, prošli skoro – neprimjetno. Kao i onda kada je pobjedio Tramp, nije bilo euforije, tako je nema ni danas kada je pobijedio Bajden. Oni gledaju  svoja posla i brinu svoje brige.

Za razliku od njih, naši ljudi se ubiše od „brige“ za druge. Nesvjesni da niko neće riješiti ništa umjesto njih. Jer, od  njih zavisi  kakav će im život biti u neposrednoj budućnosti.

Rade Bunić, stalni dopisnik ’’Glasa Kotor Varoša’’ iz Ciriha

 

PODELI