RADE BUNIĆ: Logikom protiv besmisla – ko gubi, a ko dobija u ukrajinskom ratu 

3

CIRIH, 22. jula – Još jednom o ukrajinskom ratu, sankcijama protiv Rusije i rezultatima koje Evropa “postiže”. O malom kepecu sa megalomanskim apetitima i Golijatu, koji mora  tražiti izlaz iz magle. Kako i čime protiv besmisla? Logikom?  Čijom i za koga? Ili protiv koga?


Svi švajcarski mediji su objavili da kroz Sjeverni tok u Njemačku dolazi tek 100 miliona m3 gasa iz Rusije. To je oko 40 odsto od uobičajenih 167 miliona m3 dnevno.

Razlog, prema  ruskim izvorima, je odlaganje reparacije strojeva koji pumpaju gas. Te strojeve je trebala reparirati firma ’’Simens’’. Međutim, oni to ne rade, jer zaboga, protiv Rusije su na snazi sankcije.

Znači,  ’’švabe’’ ne popravljaju strojeve i zbog toga njima ne teče dovoljno gasa. Njima, a i ostalima u Evropi, skaču cijene gasa. Ne Rusima.

Svi složno naoružavaju ukrajinske fašiste. “Sretna” je okolnost što  Rusi  to oružje sačekaju i uništavaju.

Postavlja se logično pitanje: Ko u ovoj situaciji najviše profitira? Od koga se ponovo najviše kupuje? Rusi brane svoj narod, vode se žestoke borbe, sve je blokirano.

Ne može pšenica iz Ukrajine u Evropu. Stiže manje žiita.

U Evropi skaču cijene brašna…Evropi, ne Rusima.

Usput skaču cjene svega i svačega, jer zaboga, u Ukrajini je rat, a Ukrajina je na karti svijeta manja od makovog zrna. Ne proizvodi i ne izvozi ni pola od artikala, koji svakodnevno poskupljuju. U Evropi. Ne u Rusiji.

Za koga su ili protiv koga su te sankcije? I dok Sjeverni (ruski) tok, smanjuje izvoz gasa u Evropu, istovremeno Južni (američki) povećava isporuku gasa u Evropu.

Nažalost, i većina švajcarskih medija plovi smijerom pokazanim prstom sa kipa “slobode”  preko Atlantika.

Rjetki se usude pogledati objektivno istini u oči. Za koga se vodi rat, ko najviše gubi, a ko isto toliko dobija? Odgovor zna svaki prosječan stanovnik ove planete.

Dok mali kepec, kao i svi zapadni političari, polomiše jezike boreći se za suverenitet i nepovredivost granica Ukrajine,  dotle je  15 odsto teritorije Srbije nešto drugo.

Šta drugo? Ostrvo za transport droge iz Južne  Amerike za Evropu? U Ukrajini se primjenjuje potpuno identična strategija “zavadi pa vladaj”, koja se, nažalost, već 30 godina uspješno (s)provodi na tri blesava, naivna  i slijepa naroda u BiH.

Zato, mora se priznati, Golijatu je teško bauljati bespućem besmisla, koji svjesno nameću postojeći vladari svijeta. Logika je da, ako pišaš uz vjetarm jedino što postižeš je da popišaš vlastite hlače. Ali kako se okrenuti na drugu stranu, niz vjetar, kad su tamo svi oni što su te tri mjeseca bombardovali? Kojom logikom?

Nikola, Mihajlo, Milutine… Pomažite odozgo, odakle jedino i tražimo pomoć. Sa neba.Od Boga. Jer sotona se baš razgoropadila.

Rade Bunić, stalni dopisnik ”Glasa Kotor Varoša” iz Ciriha

 

PODELI

3 KOMENTARA

  1. Rade je istinski znalac, sjajan analiticar sa senzibilnim darom za pisanje. Izbor rijeci, nacin slaganja u misaone cjeline uz poznavanje materije, svaki njegov tekst cine tako privlacnim. Odrastanje na selu dalo mu je snagu, cvrstinu, postenje i smisao za snalazenje u najslozenijim situacijama. Zato je i uspio i postao jedan od najizraslijih Borcana. Cestit, uporan, razborit….ali jednostavan i obican. To mogu samo veliki.

Comments are closed.