RADE BUNIĆ: Naše majke su zaslužile da na njih potrošimo 90 puta više

0

KOTOR VAROŠ, 12. decembra – Po nekim statistikama, u Njemačkoj je za Majčin dan,13.5.2018. godine  kupljeno ruža u iznosu od 120 miliona eura! Na prvi pogled puno novaca, samo na prvi. Kad malo bolje razmislimo – kome, ako ne majci, na Majčin dan, treba pokloniti ružu? Majci koja nas je rodila, odgojila, za život osposobila. Ovdje je riječ o majkama Njemačke, koje njihovi sinovi i kćeri očito poštuju, vole i to pokazuju.

Sjetih se naših majki, iz ovih naših krajeva, iz “onih” vremena. Njima ćemo posvetiti ovaj članak. Danas bezbrižno  idemo u tržne centre, na policama svega u izobilju,  gotovih, polugotovih, zamrznutih, svježih namirnica za koje trebamo deset minuta i već su spremne.

Majke su oduvijek bile zadužene za spremanje hrane. Na njihovim leđima stajao je teret velike potražnje, a male (nikakve) ponude.Šta bi dale naše majke, da su u svoje vrijeme imale barem djelić ovih mogućnosti? Nedavno sam na skupu Bunića pričao o tome, nabrajajući sve probleme i poteškoće koje su imale naše majke da nas odhrane, uz skroman “izbor”.

Jedan dječak me potpuno  nevino i naivno upitao: “A zašto nisu otišle u trgovinu da kupe“? Mi stariji smo se grohotom nasmijali, a mlađi su se pitali šta je smješno? Kao prvo nije bilo trgovine u blizini, kao drugo nije bilo novaca i kao treće nije bilo ni približno ovakvog izbora svega i svačega.

Naše  majke su imale dilemu šta danas kuhati,grah, kupus ili krompir… A onda su krenule redom: danas kupus, sutra krompir, prekosutra grah i onda “jopet“ što znači ponovo! A usput, to su bile čorbe, da su se djeca jagmila da uhvate nešto u kašiku, pa su slavodobitno vikali: “Majko, majko, evo meni graška”…

Iznimno, što je govorio i moj pokojni djed, tri puta u godini se moglo najesti do mile volje! Čak i mesa. Za Vaskrs, Božić i Slavu! Ostalim danima i mjesecima, na snazi je bilo: “prismaci”, što je značilo – jedi puno kruha, a ostalo kao npr. slaninu, sir, jaja – pomalo!

Naše majke su zaslužile, da smo imali i da smo znali, da na njih potrošimo 90 puta više. Zbog njihove snage, hrabrosti, snalažljivosti, topline i ljubavi, koje su nam pružale iz ničega. Praznog svega, samo punog srca!

Ali pošto ništa (osim politike) ne ide unatrag, gledajmo i trudimo se da naše majke, svaki dan imaju Majčin dan !

“Da sam ja netko” od Indexa  bi fenomenalno završili ovu priču.

“Da sam ja netko, svim majkama bih izbrisao  bore, učinio da očevi ih vole, vječnu ljubav da im vrate i da mirno žive svoje sate”…

Zbog svega, tebi mama hvala…

Rade Bunić, stalni dopisnik  ”Glasa Kotor Varoša” iz Švajcarske

PODELI