RADE BUNIĆ: NELE I ĐURO

0

CIRIH, 18. novembra –  Bili su tandem koji je, krajem  80-ih, u nadrealistima, praveći satiru na realnost, zapravo predviđao nepogrešivo, šta će se događati u budućnosti.

Jedan od najupečatljivijih je komentar kad Nele kaže: ”ja ja, glasaćeš za reformiste, tako što ćeš ih zaokružiti ćirilicom”.

Prošlo je od tada 30-ak godina, da bi nam kraljica od Švedske, danas objasnila, kako je 60 hiljada izbjeglica iz Bosne, izgradilo i sebe i Švedsku. Posebno je izgradilo  sebe.

Kada su nesretnih 90-ih, izbijanjem međubratskih ratova, iz Hrvatske i iz Bosne potekle rijeke izbjeglica, one su se, negdje preko Save, račvale u dva pravca.

Nele je otisao ”braći” na teret u Srbiju, a Đuro je otisao  na Zapad omraženom neprijatelju, na teret. Ovdje su, naravno, Nele i Đuro samo metafora.

Naivni Srbi su iz Hrvatske i iz Bosne bježali, majčici Srbiji, u prazna i namučena, sankcijama pritisnuta iznemogla njedra, dok su mudra  i proračunata ostala „dva ugrožena naroda“, otišli  u bogati i darežljivi Zapad, gdje su mirno skupljali i novce i političke poene.

Onda su se, nakon 20-ak godina, počeli mirno vraćati u svoja mjesta, sela i gradove i za stečeni kapital na „trulom Zapadu“ od rodoljubnih Srba kupovati i svoja i njihova imanja.

Nele je uz nadljudske napore, pokušavao cijelom svijetu dokazati ”da nisu samo Srbi krivi”, dok je Đuro, šeretski rasterećeno, glumatao po bini.

Čak u jednom filmu, vjerno glumeći ”domaćeg heroja” koji Srbina ”agresora”, uči pameti i mudrosti?

Onda je došlo vrijeme kad je Nele, nakon popucalog srca, prestao da pjeva, jedva je (pre)živio, dok se Đura šepurio kod Ivana Ivanovića, kroz Đurologiju, naprosto izvrgavajući ruglu naivnost „nekadašnjeg druga“.

Elem, srećom, kroz istoriju ili povjest, nikad se jedan čitav narod ne može uništtiti, ma kakva propaganda to pokušavala. Tako da je naš Nele opet propjevao, lakšim ritmom i počeo pisati, ali, opet svoje knjige prodajući mahom svojoj napaćenoj  braći, dok je lukavi Đuro, kupio vlastito pozorište i svoje glumatanje, prodaje “zapadnjacima iz EU“.

Jooooj raaaaazliiikeeee! Draaaastiiičččnnne razlike!

U NADrealistima su bili kao jedan, jer je ovaj njemu vjerovao! U REALNOSTI su dva potpuno odvojena, različita svijeta, jer onaj ovome ne vjeruje!!!

E, moj (naivni) Nele!

Ili da kažemo drugacije: E, moj (naivni) narode!

Rade  Bunić, stalni dopisnik ”Glasa Kotor Varoša” iz Ciriha

PODELI