RADE BUNIĆ: Zapad i Nostradamus 

0

CIRIH, 30. marta – K’o minus i plus, k’o Amer i Rus. Ovo je stara poštapalica, a decenijama, od kraja Drugog svjetskog rata, stalno je aktivno to rivalstvo Istoka i Zapada. Na vojnom planu stvorena su dva  bloka: NATO i Varšavski pakt, koji je nestao  90-tih raspadom tadašnjeg SSSR-a i socijalizma, kao državnog uređenja. Ostao je NATO  i kapitalizam, ’’kao najviši stepen dostignuća naše civilizacije’’.


Sada je u Ukrajini došlo do konačnog, direktnog dodira ta dva svijeta. Kao i svaka revolucija, ni ova ne može bez žrtava, kojih će, nažalost, biti, jer ekstremisti sa Zapada (Ukrajine),koji naginju Amerikancima (kapitalizmu) ne žele biti dio Istoka (Ukrajine) koja naginje ka Rusima (socijalizmu).

Ovdje ne želim  biti bilo kakav komentator, pogotovo ne vojni, nego želim iz perspektive švajcarske politike malo osvijetliti ovaj sukob, koji se tiče svih na ovoj planeti.

Kao što je nekada, u vrijeme hladnog rata, pokret nesvrstanih balansirao između dvije vatre, tako danas pojedine zemlje, Švajcarska, Švedska, Austrija, a pomalo i Mađarska, pokušavaju balansirati između tri strane: SAD, Rusije i Kine. Čini se da je to jedini pravi put, koji vodi ka dijalogu umjesto rata i rušenja, koji snažno raspaljuju i svjesno potpiruju zapadne sile. I nihove male sitne sluge.

Rusija je pritjerana uz zid i nema kuda, pošto joj kapitalistička aždaja steže privredno-socijalni vrat. Bez pretenzije, velikih i mudrih sveznajućih fraza, mogu iz ličnog iskustva, očima malog čovjeka, oslikati te dvije krajnosti.

Boraveći u Americi, putujući od Njujorka, preko Las Vegasa do Los Anđelesa, čovjek se nagleda i nauživa svih čuda ovog svjeta.

Raskoši i sjaja, vrha jedne civilizacije, koja zapravo više i nema šta novo izmisliti. Sve je dostupno. I “sloboda” da se bude što se želi, da žene ne rađaju… Nema šta nema, osim srca, duše i osjećaja. Sve se kupi za dolar. Ali,šta je sa onima koji ga nemaju ili nemaju dovoljno?  ’’Good bye Ameriko’’, što bi Brega rek’o…

S druge strane, putujući od Pavlodara ka Almatiju, osjetite skromnost, prizemljnost. Više srca, duše i osjećaja običnog čovjeka, još uvijek spremnog da živi na stari način i u skromnijim uslovima. Snažno se opirući toj izvitoperenoj aždaji, koja je prisiljena gutati male ribice (Irak, Libija, Afganistan, Srbija, Sirija…), da bi održala sjaj i raskoš ’’preko bare’’. Pogotovo onih, što se umjesto “proletera svih zemalja”, ujediniše…..

Ali, istovremenio, mladi sa Istoka vire kroz otvoreni zapadni prozor. Gutajući sva ta čuda i dostignuća, raskoš i izobilje, sanjaju da se “izvuku iz diktature”. Da budu “slobodni”, ma šta to značilo.

Dakle, jasno je bilo da će, kad – tad, doći do tog sukoba, koji je, nažalost, ovdje i sad. Opredjeljivati se direktno za i protiv je rizik koji nose male zemlje, koje moraju računati sa posljedicama, zavisno od toga ko će  “pisati istoriju”?

Gledajući unazad, vidimo da su kapital(isti)uvijek pronalazili način, oblik i doktrinu da drugi za njih ginu. U arapskim zemljama i na Balkanu, a i evo i ovdje u rusko-ukrajinskom sukobu. Uvijek drugi ginu za njihove ciljeve i za njihovu korist. Ginu budale za profit ideale.

Jedino što će ovog puta, izgleda, ponovo Nostradamus biti u pravu, jer je davno prorekao da će ostati žuta rasa, koja će vladati svijetom. Rekao je i da će u Evropi ostati jedno malo ostrvo, slobode i sreće, pa se toplo nadam, kao i svaki autoegoista, da bi to moglo biti ovo mjesto sa kojeg pišem.

Pratimo ovih dana sa koliko se  žara male tvorevine  upiru biti veći katolici od Pape, podržavajući na slijepo tobože pravednu borbu za slobodu jednog naroda (ukrajinski ekstremisti), zaboravljajući i potpuno ignorišući isto  to pravo i za onaj drugi narod (Ruski).

I zbog ne uvođenja direktnih sankcija, Švajcarci su zaista najviše neutralni, hladni, gledaju svoja posla i ne pale vatru ni sebi ni drugima. Iskreno se nadam da zaslužuju ostati neutralni i u slučaju sudara dvije ideologije, kojima ne pripadaju.

U nadi da će se sve budale ovog svijeta opametiti, a sigurno neće, molimo se da nuklearno-atomska opasnost prođe, da Amerikanci stanu sa pohodom na Istok, da Putin ne ide u rizike veće i da na zemlji mir sloga i pravo na bolji život za sve ljude dođe.

RADE BUNIĆ, STALNI DOPISNIK ’’GLASA KOTOR VAROŠA’’ IZ CIRIHA

 

PODELI