RADENKO BUBIĆ: “DERMALOV” KVALITET ZA SVE KONTINENTE

20

KOTOR VAROŠ, 29. DECEMBRA  – Vlasnik i direktor fabrike obuće “Dermal” Radenko Bubić rekao je Srni da većinu proizvedene obuće isporučuju firmama iz Njemačke, Austrije i Slovenije sa kojima imaju potpisane ugovore.

“Dnevno izrađujemo oko 1.000 pari obuće modnog programa i 3.500 pari namjenske zaštitne obuće koju, osim u zemlje Balkana, plasiramo i na mnoga druga tržišta u Evropi, kao što su NJemačka, Francuska, Austrija, Italija, Slovačka i Holandija”, istakao je Bubić.

Preduzeće “Dermal”, osim što se bavi izradom vlastitih proizvoda, veliki dio svojih kapaciteta koristi za uslužno poslovanje. Pod uslužnim poslovanjem se podrazumijeva izrada gotove i polugotove obuće za inostrane partnere, kao što su “Haiks”, “Gabor”, “Planika”, “Mefisto” i modna ženska obuća “Paul Grin”.

“Na ovaj način, proizvodi izrađeni u našim fabrikama pronašli su mjesto u izlozima na više kontinenata. Naša misija je stvaranje moderne kompanije, koja poštuje moralne i zakonske standarde društva, a na prvom mjestu zadovoljava potrebe svojih kupaca i zaposlenih”, naglašava Bubić.

Prema njegovim riječima, “Dermal” bilježi stalni rast obima ugovorenih poslova, što je rezultiralo i povećanjem proizvodnih kapaciteta.

“Konstantno povećavamo proizvodne kapacitete kako bi zadovoljili potrebe kupaca, a istovremeno raste i broj zaposlenih. Potreba za novim radnicima uvijek postoji, trenutno ih imamo 955, što nas čini najvećim domaćim poslodavcem u kotorvaroškoj opštini”, dodao je Bubić.

“Dermal” proizvodi čizme za francusku, italijansku i englesku vojsku i američke vatrogasce, te namjensku obuću za ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore i za radnike “Elektroprivrede FBiH”, a sa slovenačkom “Alpinom” je potpisan ugovor za izradu modne i obuće za planinarenje.

“Dermal” je počeo poslovni put kao prodavnica obuće da bi prerastao u proizvodnu firmu i ubrzo se probio na strana tržišta na kojima je godinama nastavio da širi listu poslovnih partnera. U kriznim godinama 2008. i 2009. nisu zatvarali proizvodne pogone, već su povećavali obim proizvodnje i proširivali proizvodne kapacitete.

“Naša vizija je osvajanje ostalih evropskih i svjetskih tržišta sa ciljem da brend `Dermal` uvijek bude prepoznatljiv po vrhunskom kvalitetu. Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji za inostrana tržišta, saradnja sa velikim brojem stranih partnera i veoma dobra tehnička i tehnološka opremljenost nam omogućavaju da odgovorimo na sve zahtjeve kvaliteta i kvantiteta naših sadašnjih i budućih partnera, nezavisno od toga da li se radi o modnoj, dječijoj, namjenskoj ili radnoj obući”, kaže Bubić.

Proizvodni pogoni “Dermala” se nalaze na prostoru nekadašnjeg “Proleksa”. Renoviranje postojećih i izgradnja novih pogona, ulaganje u novu opremu, sve su to investicije koje su, prema riječima Bubića, finansirane iz vlastitih sredstava.

U proteklih 17 godina uloženo je mnogo truda, kako rukovodstva fabrike tako i radnika, koji su dali nemjerljiv doprinos da “Dermal” bude nosilac obućarske industrije.

POVEĆATI PLATE I SAČUVATI KADAR DA NE ODE

Ni obućarsku industriju nije zaobišao masovni odlazak radnika, zbog čega poslodavci na sve načine pokušavaju da sačuvaju kvalitetan kadar kako bi u predviđenom roku uspjeli da odgovore na zahtjeve kupaca.

“Sve više u inostranstvo odlazi ženska radna snaga, što bi moglo stvoriti ogroman problem u našoj branši, gdje više od 85 odsto zaposlenih čine žene. Treba poboljšati cjelokupan ambijent u zemlji i definitivno povećati plate, u tom slučaju mnogi bi razmislili o ostanku na ovim prostorima”, rekao je Bubić.

On naglašava da su svim zaposlenim u ovoj godini povećali plate, koje su daleko iznad republičkog prosjeka u ovoj branši.

“Plate smo povećali za oko 20 odsto, tako da je prosječna plata zaposlenih kod nas oko 730 maraka”, istakao je Bubić.

Osim nedostatka kvalifikovane radne snage, problem predstavljju i carinski nameti. Uvoz robe iz zemalja koje nisu članice Evropske unije zahtijeva plaćanje duplih carina.

“Na kožu i drugi repromaterijal koji uvozimo plaćamo carine, a to koči razvoj, jer smo u startu u nezavidnom položaju i za pet do deset odsto skuplji od konkurencije”, kaže Bubić.

NA POSAO PJEVAJUĆI

Šefica u šivaonici Vesna Stakić na posao putuje iz Papažana kod Laktaša. Pređe svakog dana po 130 kilometara, ali na radno mjesto, kaže, dolazi pjevajući.

“Radna sredina je pozitivna, a plata redovna i dobra. Sedam godina sam obijala pragove tražeći posao u Laktašima, a ovdje su me primili za jedan dan”, naglašava Stakićeva.

Obrenko Stojanović je, prije dvije godine na obilježavanju jubileja 15 godina uspješnog poslovanja “Dermala”, novčano nagrađen.

“Za naše, lokalne prilike, zadovoljni smo i uslovima rada i platom, ali i odnosom prema nama. Radimo u mjestu u kojem živimo, nedaleko od kuće, pa su nam i troškovi manji, a samim tim onda možemo i da uštedimo nešto od plate”, pojašnjava Stojanović.

LJETOVANJE ZA NAJUSPJEŠNIJE RADNIKE

Radnicima se isplaćuje regres, a na kraju ove kalendarske godine 30 najboljih radnika će biti novčano nagrađeno. Takođe, rukovodstvo fabrike svake godine obezbjeđuje i ljetovanja na crnogorskom primorju za najuspješnije radnike.

U planu je da se uz podršku Vlade Republike Srpske u krugu fabrike sagradi i dječiji vrtić, čime bi se dodatno poboljšali uslovi za radnike.

“Dermal” posjeduje vrhunske autobuse za prevoz radnika i savremenski namjenski restoran za ishranu svih zaposlenih.

“Unapređenje saradnje sa dobavljačima i partnerima je naša vizija, odnosno vizija uspješnog i modernog poslovanja koja daje puni doprinos razvoju opštine”, ističu u rukovodstvu fabrike obuće “Dermal”.

PODELI

20 KOMENTARA

  1. Nisi ti SNSD nego fukara sto je bila u SDS i onda se nama prišljamčila i tad dam bio protiv da se sa tobom pravi bilo sta jer si govno od coveka.Nemas
    ni tri glasa i tvoj je upitan fukaro.Šta sam ja dao za našu opciju znaju svi osim tebe majmune. Reci gdje si bio u ratu…

  2. Ljubo sve ti je snsd dao. Dobio si posao koji nisi zasluzio. Pa onda sin u komunalno na odredjeno.pa na neodredjeno pa nece u komunalnom tesko. Hoce u elektro pa bolja mu plata. Neradi nista. Najbolje da Dalibor kaze sta misli o tebi. Lako ti je gore varati te tvoje Maslovarcane. Ima nas koji smo snsd dali vise od tebe ali nemozemo od takvih dupelizaca i ulizica doci na red. Oladi malo
    Nemozes ti sve dobiti. Koga si zaposlio osim sina kome si pomogo. Nikome. Samo ja pa ja. Sad mlatis i sa ovim jadnim Goranom. Dosta nam je takvih. Nisi ti sam u snsd. Ima jos ljudi.

  3. Kad si čuo da je neko za mene rekao ikada ruznu riječ, radim svoj posao posteno i pitaj ljude u selu sta misle o meni, da sam ja htio u grad ici ja bi i otisao, ostao sam sa svojim ljudima i pošteno radim. O Daliboru sam uvijek mislio isto, Bibe je moj prijatelj i više od toga i moja podrška će biti u maksimumu a vi lajte paščad čobanska. Nemožete nas zavaditi ko i sa Slobodanom što vam nije uspjelo.

  4. Tako si Ljubo govorio i za Vucanovica a posle si ga prozvao Mile Danilovic i okrenuo mu ledja. Dok igra po tvojim notama dobar je. Tako bi bilo i sa Bubicem i zato Bubicu pamet u glavu mani se budala bavi se poslom u kojem si ocito uspjesan i kapa ti dolje.

  5. Pozdrav za najpoznatijeg maslovarskog postara Ljubu. Bolje biti prvi u selu nego drugi u gradu. Da si ovdje postar u Varosu niko te ne bi znao. Okrenuces ti pricu Ljubo ako ti neko ponudi bilo sta. Dobar si trgovac i dobro trgujes. Tom Bubicu treba da ga samo mlate takve ojebine kao sto si ti. Ako prihvati isti je ko i ti.

  6. Novi načelnik opštine ako bog da i Sveti arhiđakon Stefan. Dosta je bilo ovog zuluma i lopovije, konačno pravi čovjek da dođe u privrednik koji je uspješan.

Comments are closed.