Radenko Bubić: U Evropi došlo do pada kupovne moći zbog velikih poskupljenja, tako da se cipele slabo kupuju

3

KOTOR VAROŠ, 31. januara  – Iako su narudžbe obućara u Srpskoj ove godine zbog slabije potražnje iz inostranstva drastično smanjene, snijeg koji je prethodnih mjesec dana padao u Evropi je popravio malo ove negativne bilanse.


Podsjećamo, zbog slabije potražnje, blaže zime prethodnih godina, ali i recesije sa kojom se suočava nekoliko država u Evropi, prije svega Njemačka, potražnja za obućom je smanjena.

Radenko Bubić, vlasnik i direktor Fabrike obuće “Dermal” iz Kotor Varoša, naveo je za “Nezavisne novine” da svi obućari u Republici Srpskoj imaju smanjene narudžbe.

“Mi smo prethodnih dana bili na nekoliko sajmova u Evropi i situacija je zaista ozbiljna. Ja se ovako nečega ne sjećam u svojoj karijeri u obućarskoj industriji. Pad prodaje modne obuće je do 50 odsto, a radne i zaštitne obuće 20, 30 odsto i toliko su nam narudžbe manje”, kazao je Bubić.

Istakao je da je zima u Evropi popravila malo bilanse obućara i smanjila minuse, ali da to nije dovoljno.

“Kriza u Evropi je veliki problem i za nas. Zima jeste bila oštrija i jača, te je zbog toga bila bolja prodaja zimske obuće u Evropi, ali se ne gleda samo to. Ipak, u Evropi je došlo do pada kupovne moći zbog velikih poskupljenja, tako da se cipele slabo kupuju. Mi se ipak borimo sa ovim tako što tražimo više kupaca”, pojasnio je Bubić.

Dodao je da najviše izvoze u Njemačku, i to 60 odsto ukupnog izvoza kompanije.

“Još izvozimo u Austriju, oko 20 odsto, te Italiju, Sloveniju, Slovačku, Mađarsku i Francusku oko 20 odsto”, zaključio je Bubić.

PODELI

3 KOMENTARA

  1. neka se okrenu proizvodnji kucne ljetnje obuce i sandala koje su jako popularne na vanevropskom trzistu i Americi-ukoliko je moguce da se omoguci njihovo trziste-usteda je i na materijalu

Comments are closed.