RANKA MIŠIĆ: U Kotor Varošu radnici gazdama prijete otkazima, a konkurentske firme ”preotimaju” radnike

7

KOTOR VAROŠ, 10. juna – U svijetu sve više postaje trend da radnici “prijete” vlasnicima otkazom ako im ne poboljšaju uslove rada, odnosno ako im ne daju povišicu. Ovakav globalni trend primjetan je i u Republici Srpskoj –  izjavila je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.


– Najbolji primjer je Kotor Varoš gdje je zbog manjka radnika izražena pojava “preotimanja” radne snage među konkurentskim firmama. Boljim platama i uslovima rada sebi obezbjeđuju kadar. To još nije masovno svugdje u Srpskoj, ali i te­ kako hvata zalet i podiže cijenu rada – izjavila je Mišić za ”Glas Srpske”.

Posebno je raduje, kako je istakla, da su radnici shvatili koliko su važna karika u stvaranju dobiti.

– Radnici su se probudili. Postali su svjesni da imaju prava i u velikoj mjeri već pregovaraju o cijeni rada. Tome je, pored nedostatka radne snage usljed masovnog odlaska stanovništva u inostranstvo, doprinijela i pandemija koja je pokazala da kapital bez radnika i njihovog rada ne može opstati i dati rezultate. Svijest radnika u Republici Srpskoj definitivno je drugačija u odnosu na pet, deset godina unazad. Rat i tranzicija kroz koju smo prošli godinama je stvarala strah za egzistenciju i srećna sam što se to napokon mijenja – rekla je Mišić.

Podsjetila je kako su ranije u pregovorima za više plate poslodavci govorili da ko neće da radi ne mora, jer ih na birou čeka armija nezaposlenih koji hoće i za manje novca. Međutim, ovaj argument poslodavci više ne mogu koristiti.

PODELI

7 KOMENTARA

  1. Pa zvaljo jedna sta si ti uradila za bolje radnika.Samo uzimate clanarinu i pljackate radnike,budale sto uopste daju te clanarine kome treba sindikat.

  2. Kotor Varos je zlatni rudnik kapitalizma, jeftina radna snaga, POVOLJNO POSLOVNO OKRUZENJE i lova do krova za izvoz roba.Na Srbinu se bere kajmak.Tlacenje vlastitih koji su primorani da se bore za zivot.Sindikat je varka koju kapitalizam ne priznaje, placa se sindikalna clanarina.

  3. Sve je to šuplja priča , donešen zakon o povećanju plata od deset odsto , a radnici u privatnom , ne u svom ali u većini nisu dobili to povećanje. Umesto da inspekcija rada proverava ona uz naknadu kriju poslodavce. Tako je uvijek bilo i biće. A zakoni su da se krše.

Comments are closed.