Raste broj oboljelih od korone u Evropi, odobrena četvrta doza vakcine

0

BRISEL/LONDON, 11. JULA – Zdravstvene agencije Evropske unije preporučile su danas četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa za sve starije od 60 godina, kao i za zdravstveno ugrožene osobe, usred novog porasta infekcija i hospitalizacija širom Evrope.

Dok postojeće vakcine protiv korona virusa i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrti, učinkovitost vakcine je pretrpila udarac kako se virus razvijao.

Zdravstvene agencije EU od aprila ove godine preporučuju drugi booster (četvrtu dozu vakcine) samo za starije od 80 godina i najugroženije.

Očekuje se da će nova preporuka olakšati donošenje nacionalnih odluka o ubrzanju kampanja vakcinacije, koje su posljednjih mjeseci usporene pa skoro i u potpunom zastoju.

“Trenutno vidimo sve veće stope prijavljenih slučajeva COVID-19 i sve veći trend prijema i popunjenosti bolnica i odjeljenja intenzivne njege u nekoliko zemalja uglavnom podstaknut podlinijom BA 5 omikron varijante korona virusa”, rekla je Andrea Amon, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), javlja Reuters. (nezavisne.com)

PODELI