REPUBLIKA SRPSKA PLAČE UZ POTRESNE SCENE: Dari u Jasenovcu ubijaju majku i starijeg brata, a prizor koji je usledio je da srce prepukne

10

BANJA LUKA, 20. februara – Film ”Dara iz Jasenovca” privukao je ogromnu pažnju, a malo ko je zadržao suze uz potresne scene kada maloj Dari ubijaju majku i starijeg brata.

Darin otac se oprašta
Darin otac se oprašta

Anja Stanić Ilić koja igra Nadu Ilić, majku malene Dare, u filmu je pokušala da sačuva sina da ih u logoru ne razdvoje, zbog čega su oboje izgubili živote. Nakon toga mrtvu suprugu i sina ugledao je Darin otac koji nije imao priliku da ih sahrani, već se uz bol i suze oprostio.

Radnja filma “Dara iz Jasenovca” dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

Anja Stanić Ilić

U filmu igraju Vuk Kostić, Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Anja Stanić Ilić, Biljana Čekić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman…

PODELI

10 KOMENTARA

 1. Trebalo i mnogo pre da se pokaze mnogo hrabrosti i Truda ekipi i glumcima reziji svima Koje nismo spomenuli Ali po knjigama nije moglo sve u Film da stane , Stradanje i Patnje dece i naroda od 1941 -1945 Pa od 1991 – 1995 treba da vidi svet

 2. JOS NE MOGU DA SE SMIRIM OD UTISAKA KOJE JE OSTAVIO OVAJ FILM NA MENE ,IAKO JE TO SAMO DE BOLNE ISTINE O STRADANJU U USTAŠKIM LOGORIMA.BRAVO ZA DARU GLUMA ZA OSKARA!!!!

 3. Tuga, bol, patnja, napetost, cemer i jad, a sa druge strane ljubav, pozrtvovanje, snaga, upornost i moc.. Sve je to stalo u ona mala cetiri oka da mi dusu pokida.. To sto sam sada pod utiskom nije cudo, vecna bol je istina koju ssmo sazeto gledali..

 4. HVALA DARO!! DUBOKO SI U SRCU. ULOGA VIJEKA. BRAVO . AUTENTICNA. FILM SAVRSEN. PRETUZNA PRICA. SUZE SAME TEKU.

 5. Ne moze ni jedan Oscar da podmiri ovu bol i tezinu ovog filma. Ne postoji nagrada za ovo. Ovo treba cuvati od zaborava

 6. …odgledah Daru iz Jasenovca…
  nisam ni morala, sve sam već znala i poznala…
  meni bodljikave žice u DNK upletene…
  A neću ništa ni da kažem, ni šta me bolelo dok sam gledala,
  ni šta sam osećala , ni zbog čega sam se zagrcnula…
  jer, ako počnem i vrisnem i urliknem,
  a nakraj i zalajem, lajaću dok me ima…
  I nek’ se ne zaboravi.
  I nek’ se ne ponovi.
  I nek’ više nikad, dečje suze ne zakapnu.
  I nek’ više nikad majčine oči zla ne vide.
  I nek’ više nikad krv, rekama ne poteče.
  I nek’ se seme zatre svakom ko ruku na nevinog digne.
  I smem sve to da kažem.
  Naglas. Jer,
  Majka sam.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here