SAKAN: FORMIRANE KOMISIJE ZA PROCJENU ŠTETE

0

KOTOR VAROŠ, 15. MAJA  – Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je danas da su formirane četiri opštinske komisije za procjenu štete nastale usljed poplava i klizišta na objektima, putevima i mostovima, poljoprivrednim zemljištima i komunalnoj infrastrukturi.

“Iako nije proglašeno vanredno stanje na području opštine, konstatovali smo da smo u stanju teške elementarne nepogode jer su poplave i brojna klizišta prouzrokovali ogromnu štetu koja je u rangu majskih poplava iz 2014. godine”, istakao je Sakan i dodao da su opštinske komisije od danas na terenu.

On kaže da se samo protekle noći pojavilo desetak novih klizišta, pa je sva mehanizacija na terenu i pokušava da stavi u funkciju lokalne puteve.

“Osim postojećih klizišta na Kruševu Brdu, Bodnjiku, Podbrđu i Rujevici, pojavila su se i nova u Vigošti i Liplju, tako da je sada prioritet uklanjanje odrona sa puteva. Svi lokalni putevi još nisu u funkciji, ali radimo na njihovom osposobljavanju”, naveo je Sakan.

On je dodao da su tri lokalna mosta u potpunosti uništena, dok su mostovi u Maljavi i Lujićima osposobljeni za prelaz pješaka.

Sakan je rekao da mještani u poplavljenim područjima izbacuju vodu iz domaćinstava, čiste objekti, iznose smeće i namještaj, nakon čega će uslijediti dezinfekcija i deratizacija.

“Analizirajući stanje na terenu, slobodno mogu reći da je šteta na infrastrukturi i objektima ogromna. Očekujem reagovanje Vlade Srpske i republičkih institucija jer bez njihove pomoći nećemo moći da saniramo posljedice”, rekao je Sakan, nakon današnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije.

Snabdijevanje vodom u gradskom području je uredno.

Mještani Maslovara i Šipraga će u toku dana dobiti vodu, dok će u Vrbanjcima problem biti riješen u toku sutrašnjeg dana.

Snabdijevanje električnom energijom na području opštine u protekla dva dana bilo je otežano,  jer su oštećena tri dalekovodna stuba.

U Maslovarama i Šipragama postoje određeni problemi sa napajanjem električnom energijom, ali radnici su neprestano na terenu.

Ekipe Crvenog krsta su na terenu i u saradnji sa Vatrogasnim društvom dostaviće vodu za piće najugroženijim domaćinstvima. Stanovništvu u poplavljenim područjima danas će biti isporučeni i prehrambeni paketi.