Savindan proslavljen u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice

1

KOTOR VAROŠ, 27. JANUARA – Slavu Sveti Sava proslavila je Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, gdje su se vjernici poklonili utemeljivaču srpske crkve, države i školstva.


Diplomirani teolog i profesor vjeronauke Milan Vrhovac je u besjedi rekao da je Sveti Sava među Srbima neumorno širio riječ Božiju koja se širi samo onda kada se živi i kada se primjerom svjedoči.

“Kao što je Bog prizvao Mojsija da izvede narod iz ropstva, tako je prizvao i Svetog Savu da nas krštava u ime Oca i Sina i Svetoga duha i da nas izbavi i izbavlja iz ropstva neznanja, paganstva, praznovjerja i krivovjerja”, naglasio je Vrhovac.

On je podsjetio na poruke Svetog Save da se držimo vjere, lijepih narodnih običaja i tradicije.

“Zato neka nas vjera Svetog Save duhovno jača da bismo mogli kao Savin narod proći kroz mnoga iskušenja i pobijediti ih. Neka nas ljubav njegova zbliži i združi da bismo bili jači i otporniji, a iznad svega i prije svega da se svi stavimo pod zaštitu i okrilje njegove svete srpske narodne pravoslavne crkve, dobre i brižne majke i osvjedočenog prijatelja našeg naroda”, istakao je Vrhovac.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Nebojša Stupar sa porodicom, koji je “poštenje” predao Radetu Glamočaku, domaćinu narednog slavlja povodom Savindana.

PODELI

1 KOMENTAR

Comments are closed.