SAVJET PČELARIMA: PČELINJIM DRUŠTVIMA DODATI HRANU ZBOG ZAHLAĐENJA

0

KOTOR VAROŠ, 8. APRILA  – Pčelari treba da prate situaciju u pčelinjacima zbog zahlađenja i ako je potrebno dodaju hranu, tvrde stručnjaci.

Kažu da pčele samo griju leglo kada nastupi hladan period, te da ako takav period potraje dolazi u pitanje opšti proces u košnicama.

“Pčelari u takvim situacijama prate stanje i treba da obezbijede pčelama dovoljno hrane, jer je, nažalost, ni jesenas pčelinja društva nisu dovoljno imala”, navode kotorvaroški pčelari.

Tvrde da su vremenske prilike u januaru i februaru uslovile dobar razvoj pčelinjih društava, dok je vrijeme u martu bilo promjenljivo, a u aprilu su nastupili gotovo zimski uslovi.

“Pčele u ovom mjesecu već uveliko luče vosak. Ovo lučenje treba iskoristiti na način da se dodaju prazne satne osnove, tako da pčele iskoriste vosak na koristan način”, napominju pčelari.

Prema njihovim riječima, sada je najvažniji zadatak pčelara pomoći razvoj pčelinjih društava, na vrijeme obaviti njihov pregled i proširiti prostor.

“Ako se prostor ne proširi prije pravog vremena dolazi do zastoja u razvoju, a ako se zakasni, društva poprimaju rojevni nagon”, ističu pčelari.

Naglašavaju da je pčelama u intenzivnom razvoju potrebna voda, na šta treba obratiti pažnju.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here