SEĆANJE NA VELIKOG PRIJATELJA SRPSKOG NARODA: Da li su Srbi čuli Arčibalda Rajsa?

0
KOTOR VAROŠ,  13. januara –  Kod spomenika švajcarskom forenzičaru i publicisti Arčibaldu Rajsu, u Topčiderskom parku u Beogradu obeležena je 87. godišnjica njegove smrti.
Na spomenik čoveku zaslužnom što je svet saznao za zločine austrogarske, nemačke i bugarske vojske nad srpskim narodom vence su položili predstavnici Vlade, Vojske, Ambasade Švajcarske i udruženja građana koja neguju sećanje na Prvi svetski rat.
Da li smo zaista mogli imati jednu od glavnih uloga u Evropi da smo poslušali savete Arčibalda Rajsa ostaje nepoznanica, jer se i danas borimo sa istim manama na koje nam je ukazivao.
Da nam je elita potkupljiva, da nam se sela prazne a omladina odlazi u gradove, jer im je ponižavajuće da budu seljaci ili misle da će im posao činovnika biti lakši, Rajs je upozoravao još 1928. godine.
„On je u Srbiji video tu dobrotu i čestitit srpskog čoveka, ljubav prema otadžbini, ali je i uočio negativne stvari – korupciju i veliku neobrazovanost posebno kod činovništva i uopšte političkih elita koje su dolazile na vlast zbog koristoljublja a ne da bi radili za narod i državu“, rekao je istoričar Đorđe Mamula.
Lični predmeti Arčibalda Rajsa čuvaju se u Kriminalističko-policijskoj akademiji u Zemunu. Tu je original njegovog političkog testamenta „Čujte Srbi“, kao i pisaća mašina.
Švajcarski forenzičar, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani u Srbiju je stigao 1914. godine na poziv srpske vlade.
„On dolazi kao nezavisna komisija da posmatra i zabeleži te zločine koje su počinili austougarski vojnici, ali je u međuvremenu spoznao tu dobrotu srpskog naroda i vojnika koji je branio svoju kuću, svoju njivu i ostao je do kraja rata, upoznao srpskog vojnika, sa njim prešao Albaniju“, kaže Mamula.
Vila Dobro polje na Senjaku, nazvana po mestu u Makedoniji na kojem se odigrala jedna od bitaka Solunskog fronta, a u kojoj je Arčibald Rajs živeo, dokazuje da ne znamo koliko nas je zadužio. Sada tu žive dve porodice, koje su kuću dobile kao privremeno rešenje.
Rajsove poruke Srbima prevedene su sa francuskog i objavljene posle 1996. godine.
Srbi o njemu znaju mnogo ali ne dovoljno da bi primenili njegove savete. To pokazuju i reakcije publike na predstavu „Čujte Srbi“.
Tekst kao da je danas napisan, to je prva reakcija. Drugo, to je ono šta možemo sami sebi da učinimo, pre svega zlo a manjim delom dobro, to niko ne može da nam učini. I njegova dragocena i neporeciva poruka glasi upravo ‘čujte Srbi, čuvajte se sebe’. To je mogao da kaže samo jedan veliki srpski rodoljub kakav je bio Arčibald Rajs.
Arčibald Rajs je sahranjen na Topčiderskom groblju u Beogradu. Prema ličnoj želji, njegovo srce odneto je u urni na Kajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta.
V. KUPREŠAK
PODELI