Selo moje ljepše od Pariza: Maslovare, dragulj ispod Borja

2

MASLOVARE, 28. maja – Maslovare su naseljeno mjesto u  opštini Kotor Varoš, Republika Srpska. Prema popisu stanovništva iz 1991. u naselju je živjelo 2.293 stanovnika.


Mjesna Zajednica Maslovare se nalazi ispod planine Borja, u dolini rijeke Kruševice, na 53 km udaljenosti od Banje Luke, prema Tesliću i Doboju. Sa sjevera Maslovare opasuje planina Uzlomac, sa zapada Bodnjički vis,  sa juga masiv planine Vlašić, a sa istoka planina Borja.

Kroz Maslovare prolazi magistralni put koji spaja Banju Luku — Kotor Varoš — Teslić — Doboj.

Maslovare su najveća mjesna zajednica opštine Kotor Varoš, i broje oko 900 domaćinstava. Sastoji se od više sela i zaseoka od kojih su najveći Raštani, Budžak, Borci, Lauši, Garići, Dolina, Gornje Maslovare.

Istorija

Rudnik mrkog uglja su 1916. otvorile austrougarske vlasti. Za potrebe rudnika iste godine je otvorena uskotračna pruga Banja Luka — Maslovare koju su izgradili austrougarski zarobljenici ruske nacionalnosti. Sokolsko društvo je osnovano 1930.

Spomenik

Spomenik kralju Aleksandru je podiglo Sokolsko društvo 1935. Uništen je tokom Drugog svjetskog rata.

Sport

Naselje je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije pa sve do Drugog svjetskog rata imalo svoje tenisko igralište. Sportske aktivnosti Sokolskog društva su se obavljale u domu „Sokolani“.

V.Đ.

PODELI

2 KOMENTARA

Comments are closed.