ŠG ”Vrbanja” u dugu do guše: Ministar Minić najavljuje smjene, Pezerović tvrdi da se ne plaši smjene

3

KOTOR VAROŠ, 16. januara – Zaključno sa 30. septembrom ove godine, čak polovina organizacionih jedinica (16 od 32) iz sistema Javnog preduzeća ”Šume Republike Srpske” poslovala je negativno, zbog čega su i resorni ministar, ali i prvi čovjek “Šuma RS” najavili rezove, kako na rukovodećim mjestima, tako i na platama.


Kada se uzme u obzir kompletan finansijski rezultat poslovanja “Šuma RS”, on kaže da su ukupni prihodi svih organizacionih jedinica od 1. januara do 30. septembra 2023. godine iznosili 176.754.707 KM, dok su rashodi dostigli 177.168.358 KM.

Od 16 organizacionih jedinica koje su poslovale negativno i čiji je ukupni gubitak iznosio 6,621 milion KM, najteža situacija je u ŠG “Vrbanja” Kotor Varoš, pišu ”Nezavisne novine”.

Slijede “Doboj” iz Doboja, “Panos” Višegrad i CSRP Doboj, a samo one su napravile gotovo polovinu gorepomenutog gubitka (2,968 miliona KM).

“Navedeni organizacioni dijelovi nisu u stanju obezbjeđenja ni proste reprodukcije i ovaj period godine nisu ‘preživjeli’ zahvaljujući rezultatima svoga rada i poslovanja”, piše u Izvještaju o finansijskom poslovanju.

Nenad Pezerović, v.d. direktora ŠG “Vrbanja” Kotor Varoš, koje je na kraju septembra imalo gubitak od 736.000 KM, kaže za “Nezavisne novine” ŠG “Vrbanja” da to nije jedino gazdinstvo koje je u problemu.

Komentarišući situaciju, Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, nedavno je kazao da 11 gazdinstava značajno posluje pozitivno, ali će Ministarstvo reagovati zbog gubitaša.

Savo Minić 

“Kažu da su svi ministri, kako je koji dolazio, imali želju da to urede, ja neću odustati. Sa 12. mjesecom, za sve koji nisu pozitivno poslovali mora jedna od mjera da bude promjena menadžmenta. Dakle, jedna od mjera su smjene”, poručio je Minić.

Na ovu poruku Pezerović nije imao konkretan stav.

”Ne plašim se smjene, ne znam šta bih ti rekao na to”, poručio je Pezerović.

Nenad Pezerović 

A reakcije sprema i uprava preduzeća. Slaven Gojković, vršilac dužnosti direktora ”Šuma RS” naložio je direktorima svih organizacionih jedinica (OJ) da učine sve da poprave situaciju te im je “skrenuo pažnju” na to da, ukoliko ne bude tako, moraju povesti računa o tekućim i svim drugim troškovima, uključujući i plate radnika.

Slaven Gojković

“Ako nema proizvodnje, onda nema prihoda, a tada je problem i plaćanje, pa i plate za radnike. Prevashodni cilj zaključka koji smo nedavno donijeli, a koji se odnosi na Proizvodno-finansijski plan od početka ove godine pa do kraja novembra, nije da se smanje plate radnicima, i to je zadnja mjera. Željeli smo da upozorimo one organizacione jedinice koje posluju loše na to šta slijedi ako se ne završi plan. Bolje da imamo i redovne plate, pa i da su manje. Ali, moramo da se uozbiljimo”, kazao je Gojković za “Nezavisne novine”.

Poručuje da je svjestan da određene OJ neće uspjeti dostići zacrtani plan proizvodnje i da će u njima biti povučene sigurno određene mjere.

 

PODELI

3 KOMENTARA

  1. Čuj ne plašim se smjene,da ima odgovornosti i reda,zna se krivična odgovornost,sud,zatvor.Uvijek se za gubitke odgovaralo.Ovi bogom dani naprave manjak,smijene ga i ode na bolje radno. mjestoMilionski manjak i nikom ništa,a za samar ogreva,sud. Jadna majko jadnije svatova.

  2. Strašno da su u minusu ljudi koji su dobili šume da ih samo prodaju. Bagra stranačka, stranačko uhljebljenje, sve stranačke kadrove počistiti. Smetala im je Kerezovićka, a bila je najbolja.

  3. Klenovii nesposobni,važno da je stranački a o potncijalu pojedinih što su na funkcijama i njihovoj sposobnosto trenutno stanje sve govori.

Comments are closed.