Silvatika, članica Fagus grupe: Godina bitnih odluka i investicija

0

KOTOR VAROŠ, 11. januara – SILVATIKA d.o.o, članica FAGUS grupe, specijalizovana je za preradu bukovog drveta poznatog po svom kvalitetu i dugoj tradiciji prerade na našim prostorima.

Bavi se primarnom i sekundarnom preradom bukovog drveta u sljedeće drvne sortimente: rezana bukova građa svih dimenzija i klasa, parena bukova građa, sušena bukova građa, bukovi elementi svih dimenzija I i III klase.

Kvalitet drvnih sortimenata je potvrđen FSC certifikatom.

 GODINA BITNIH ODLUKA I INVESTICIJA

Silvatika je jedna od najuspješnijih članica Fagus grupe. I u 2017. godini Silvatika je gazila punim koracima. Imali su kontinuiranu i stabilnu proizvodnju, a kvalitetan proizvod je obezbijedio sigurnu prodaju, koja je 80 odsto  realizovana u inostranstvu.

Dobar glas daleko se čuje, pa je tako Silvatika zainteresovala i kineske investitore. Krajem juna, ispred kompanije Sino RS, kinesko – srpska delegacija je posjetila pogone Silvatike u Šipragama i prodajni salon FAGUShausa u Banjaluci i upoznala se sa procesom proizvodnje i proizvodnim asortimanom. Kako su bili zadovoljni sa viđenim, očekuju se novi kontakti i pregovori o potencijalnim zajedničkim investicijama u proizvode od bukve.

Potvrda zainteresovanosti tržišta za proizvode od bukve je dovela do investicije u pogon za proizvodnju masivnih bukovih ploča krajem jula 2017. godine.

Fagus grupa uvijek ide ka finalizaciji proizvoda, tako da je ova investicija još jedan korak u tom pravcu. Time će dobiti veću finansijsku vrijednost od ograničenih resursa, tj. sirovina koje su uvijek oskudne. Kada se pokrene krajem aprila ili maja 2018. godine, planirana je mjesečna proizvodnja oko 150 m3 ploča od kvalitetnih bukovih trupaca.

Novim proizvodima Silvatika ulazi u novo tržište gdje će imati i nove kvalitetnije kupce, ali će i zaposliti nove radnike i povećati kolektiv koji je godinama stabilan i bez većih fluktuacija.

Kvalitetni proizvodi, timski rad, marljivost, dobri međuljudski odnosi, kao i želja za stalnim unapređenjima ključ su uspjeha Silvatike i cijele Fagus grupe.

D.Š.