Sjećanje na Dimitriju Dilu Pavlovića: Čovjek u čijem društvu je bila privilegija biti

1

ŠIPRAGE, 26. aprila – Polovinom avgusta ove godine navršiće se devet godina od smrti Dimitrije Dile Pavlovića iz Šipraga, prosvjetnog radnika i dugogodišnjeg direktora Osnovne škole ”Petar Kočić”.


Pavlović je svojom energijom, prepoznatljivim nastupom i neizmjernom ljubavlju za Šiprage i rodne Ćorkoviće privlačio pažnju gdje god bi se pojavio.

Bio je čovjek u čijem društvu je bila privilegija biti, a svojim idejama je bio korak ispred svojih savremenika.

Ćorkovići ga nisu zaboravili 

Jedna od tih ideja, u vrijeme ”direktorovanja” u Osnovnoj školi ”Petar Kočić” u Šipragama bila je da se u toj školi, prije bilo koje škole u Srpskoj, uvede kodeks oblačenja prosvjetnih radnika i učenika.

Podsjećamo, Pavlović je od Ministarstva prosvete Srpske zatražio da odobri primjenu tog kodeksa u šipraškoj školi, kao i u tada još uvijek aktivnim područnim odeljenjima u Grabovici, Kruševu Brdu, Grabovačkoj Rijeci i Ćorkovićima.

– Obavili smo široke konsultacije i u izradu kodeksa uključili relevantne stručnjake i institucije. Radi se o pilot projektu, koji će u našoj školi pokazati da li je održiv i da li ga u cjelosti možemo primeniti – govorio je tada Pavlović.

Dile Pavlović sa nekadašnjim vozačem iz OŠ ”Petar Kočić” Božom Đekanovićem 

Nedopustivo je, smatrao je on, da nastavnica na čas dolazi u mini suknji i sa dubokim dekolteom, kao što je nedopustivo i da učenici dolaze u školu neprikladno obučeni.

– Došlo je vrijeme da se taj problem konačno riješi i da jasno svima kažemo da škola nije modna pista. Ukoliko pojedine nastavnice i učiteljice misle da je normalno to što svoje fizičke kvalitete pokazuju u školi, onda s njima nešto nije u redu. Kako ćemo od djece tražiti da se pristojno oblače, kada to ne rade ni oni koji bi im trebali biti uzor – pitao se tada Pavlović.

Ipak, direktor šipraške škole priznao je da su ’’prosvetni radnici, koji se oblače na normalan način  u većini, ali da su i pojedinačni slučajevi opasni i nedopustivi’’.

– Ovaj kodeks školu neće pretvoriti u manastir, a nastavnice i učiteljice u monahinje. Želimo da se u školi prenosi i stiče znanje i da taj proces bude ispred i iznad svega ostalog – poručio je tada Pavlović.

N.K. 

 

 

 

PODELI

1 KOMENTAR

  1. Dimitrije je bio ljudina,dobro se sjecam.Covjek i po,
    E bas me nasmija to s navodima teksta,znaci tako se po Sipragama predavalo,pojedine dobrih fizickih kvaliteta…eh Dimitrije sine Mitre…Siprage su bile inace modna pista-gledao sam jedan video sa nekog okupljanja,uz muziku i igru, ma nema takvih ni u Americi,pravo planinska zdrava rasa.

Comments are closed.