SJEĆANJE NA POZNATI IZVOR U GRABOVICI: Poslednja želja mnogih Grabovčana bila je da se napiju vode sa Bojića vrela

3

KOTOR VAROŠ, 5. maja  – U dolini Vrbanje i u podvlašićkom kraju gotovo da nema čovjeka koji se bar jednom za života nije napio vode sa hladnog Bojića vrela, koji se nalazio ispod stoljetnog graba u Grabovici, na pola puta između Obodnika i Šipraga. Bojića vrelo, pričaju stariji mještani, nikada ih, pa ni u vrijeme najvećih suša, nije izdalo.

Nažalost, klizište koje se iznad vrela aktiviralo prije par godina potpuno ga je uništilo, a sa vrelom u sjećanje su otišle  sto i klupe, koje su se pored njega nalazile.

Često se znalo desiti da vrelih avgustovskih dana mnogi izvori u Koritini, Kuzmićima, Dubokoj, Todorovićima i Đekanovića stijenama presuše, pa su Grabovičani tada masovno hrlili ka Bojića vrelu da ugase žeđ.

Pokojni Neđo Lujić iz Grabovice pored Bojića vrela 

Nekada su se oko Bojića vrela pravili planovi za velike narodne poslove i dogovarala kumstva, a mnogo je i onih koji su se pod okriljem noći, uz melodičan zvuk vode, ljubili i milovali.

Mještani Grabovice  sjećaju se da je poslednja želja mnogih njihovih komšija bila da se napiju vode sa Bojića vrela.

Pokojni Ilija Kuzmić, vlasnik imanja na kojem se nalazilo Bojića vrelo, pričao je novinaru beogradskog ”Blica” kako se na ličnom primjeru uvjerio u ljekovita svojstva izvora.

Pokojni Ilija Kuzmić pored Bojića vrela 

– Vrat mi je danima bio ukočen i nikuda se pomjeriti nisam mogao. Od starijih ljudi sam čuo da se lijek za ovu boljku nalazi samo nekoliko desetina metara od moje kuće i to, ni manje ni više, nego u vodi sa Bojića vrela. Dva dana su mi donosili vodu, polivali po vratu i masirali, a treći dan sam ustao i počeo kositi – pričao je Ilija.

Po vodu sa Bojića vrela dva puta nedjeljno dolazili su Vinko i Mileva Popović iz Banjaluke.

– Godinama sam imao oštećenu sluzokožu očiju i po nagovoru prijatelja počeo sam se umivati vodom sa Bojića vrela. Sluzokoža se za manje od dva mjeseca oporavila, a kada sam ljekarima rekao da nisam koristio njihovu terapiju i da je za sve “kriva” voda iz Grabovice, samo su slegli ramenima – pričao je Vinko.

 

PODELI

3 KOMENTARA

  1. Sjećam se dobro tog izvora. TU SAM ČESTO BIO SA POKOJNIM DILOM PAVLOVIĆEM I SJEDILI SA POKOJNIM ILIJOM. Taj je čovjek bio živa enciklopedija, voda sa Bojića vrela je bila možda i najbolja u našim krajevima, to svi koji su je jednom pili mogu potvrditi. Ljeti ledena, zimi prijatna za popiti.

Comments are closed.