Sjećanje na vrijeme kada je u Šipragama boravio Tito

3

ŠIPRAGE, 25. novembra – Javnosti je malo poznato da je u šumskim vrletima naselja Šiprage  tokom Drugog svjetskog rata djelovala 12. divizijska partizanska ratna bolnica u kojoj su liječeni i ranjenici sa Sutjeske i Neretve.


Ovdje je tokom 1944. boravio i Vrhovni štab sa Titom na čelu.

Tek 1978. godine na lokalitetima gdje je djelovala bolnica postavljena su spomen-obilježja, a u centru Šipraga je izgrađena i spomen-bolnica.

Danas, sjećanja na bolnicu i partizanski pokret u ovom kraju čuvaju aktivisti Narodnooslobodilačkog rata i malobrojni potomci partizana iz ovoga kraja.

VIDEO PRILOG FTV-a:

 

 

PODELI

3 KOMENTARA

  1. Koliba u kojoj je u prolazu, bjezeci ispred, skrivajuci se od Nijemaca i cetnika, Tito je to radio sirom Bosne posto su Nijemci raspisali potjernicu i nagradu za hvatanje ili ubijanje njega, bila je na Petrovom Polju i vise ne postoji. Isli smo iz Kotor Varosa u tadasnjim manifestacijama “Titovim stazama revolucije”,dok smo bili omladina, tadasnji predsjednik Omladine u Kotor Varosu bio je Hidajet Dzubic, isli smo zimi i gazili duboki snijeg od Kruseva Brda do Petrova polja.Nasli smo kolibu i zemunicu ali to su tada bili samo ostaci, uruseno i nista vise.Tada je Tito jos bio ziv, isli smo tim stazama za ziva Tita. Danas evo gledam ovaj video i Milorada Miljanovica, i obuzeme me tuga.Milorad je dobro ostario, jedva dise a nekada smo isli na radne akcije i na onu Sarajevo kada smo prepremali teren za Zimske olimpijske igre.Zasta je sve ovo tuzno i zaista se danas na pogresnoj strani istorije.Razalostila me i vijest da je umro Jovo Trnjak a dobro se sjecam divne zene Milice Arsenic, njenog Ljuboja a i sin Nikola, koji je bio Nacelnik Policije Armije BiH koji su istorijom tada kada nije bila pogresna branili srpski obraz.Cestiti Vojo Glavas, sin partizana, kojih vise nema, ostaju na na kraju istorije koju su preuzeli cetnici i od gubitnika u ratu poslije rata uzeli sve ono sto su oni rusili a partizani izgradili.Tako Srbi udjose u pogresnu stranu istorije.Ovu danasnju istoriju su napisali gubitnici.Sve u svemu i nista vise.I ne samo Srbi nego to uradise sa svih strana.

  2. Tito je noćivao u selu Kovačevići ispod Petzrova polja, u kući uglednog domaćina Huseina Kovačevića. Njegova kći Azemina, udata Šipraga sjeća se čišćenja Titovih čizama i njegove pretnje!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here