Slavica Vitezović: Naučimo djecu da vole knjige

0

KOTOR VAROŠ, 13. marta – Želim da iskoristim ovaj momenat i ukažem na dobrobit čitanja.

Ako posmatramo razvoj riječnika djeteta, svako može zaključiti da dijete, koje ima priliku da, u svakodnevnoj komunikaciji, čuje mnoštvo različitih riječi i izraza, brže napreduje u širenju sopstvenog vokabulara.

Brz tempo života i previše obaveza roditeljima ostavljaju veoma malo prostora da vrijeme, provedeno sa djecom, bude maksimalno dobro iskoriščeno.

Tu se, opet vraćamo na knjigu.

Prije svega, sva dostupna literatura, bilo u knjižarama, prodavnicama, na štandovima ili u bibliotekama, je prilagođena uzrasnim grupama čitalaca.

Knjige za djecu, pored predivnih tekstova i rječnika kojeg djeca razumiju, sadrže i fenomenalne ilustracije koje potpomažu dječju pažnju, maštu, razumijevanje, radoznalost i  sve one funkcije, koje podržavaju učenje kroz igru.

Knjigu možemo ponijeti i čitati bilo gdje: na izletu, u parku, u autu, ušuškani na kauču… Zajedničko čitanje doprinosi boljoj i prisnijoj komunikaciji roditelja i njihove djece.

Zašto biblioteka?

Prije svega, postajući član biblioteke, svako od nas je u prilici da, gotovo besplatno (jer je visina godišnje članarine, zaista, simbolična), pročita literaturu, koja je u sferi njegovih interesovanja, te da bude u toku sa novim izdanjima naslova domaćih i svjetskih pisaca.

Ukoliko vam je potrebno mirno mjesto, na kojem možete kvalitetno provesti vrijeme ili, kada vremenske prilike ne dozvoljavaju boravak napolju, biblioteka je pravi izbor.

Književne večeri i promocije knjiga su, takođe, nezaobilazan dio uređene biblioteke i društva koje ulaže u kulturu.

Radionice, koje biblioteke organizuju (uglavnom) prema uzrasnim grupama čitalaca, su idealan način edukovanja djece, mladih i odraslih, a pored toga, odličan vid uključivanja u nove tokove razvoja biblioteke, koja nije i ne smije biti samo puka ’’čuvalica“ knjiga, već mjesto koje ide u korak s’ vremenom i nudi usluge visokog kvaliteta.

Dragi roditelji, mi, odrasli, smo odgovorni za našu djecu, našu naciju i naš narod. Od nas sve počinje. Usmjeravajmo našu djecu ka putu radoznalosti, sticanja znanja i želje za istinom, a to sve im može pružiti knjiga.

„Dijete koje čita, postaje čovjek koji misli“.

Slavica Vitezović

PODELI