SLIKE MOGA ZAVIČAJA: MARIJA ILEŠ O KOTOR VAROŠU

6

KOTOR VAROŠ 1. septembra – Poštovani čitaoci, pozvali smo vas da se uključite u našu akciju ”Slike moga zavičaja” i da u istoimenoj rubrici budete naši saradnici. Šaljite nam tekstove, eseje, priče, fotografije iz svoga kraja. Opišite svoje selo, ulicu, planinu, rijeku, šumu, ljude, istoriju, kulturno naslijeđe, običaje, lične ili porodične priče, legende…


Sve ono što smatrate vrijednim i važnim da se zabilježi, da i drugi ljudi pročitaju i vide. Mi ćemo se potruditi da vaše priloge što bolje i ljepše „upakujemo“ i plasiramo.

To može biti foto-vijest, reportaža, zabilješka, pismo…

Najbolji, najoriginalniji i najvrijedniji čitaoci-saradnici biće i nagrađeni. Pišite nam na mejl: info@glaskotorvarosa.com

Šesti prilog u okviru rubrike ”Slike moga zavičaja” poslala nam je naša čitateljka Marija Ileš. Radi se o pjesmi o Kotor Varošu pod nazivom ”Veseli grad”.

Hvala Mariji, a na našu mejl adresu i FB stranicu dobijamo brojne vaše pjesme, priče, foto – zapise, pisma. Sve ćemo objaviti na našem portalu.

Hvala vam beskrajno.

Vaš ”Glas Kotor Varoša”


Veseli grad 

Na obali Vrbanje, u veselom gradiću,

zlatnom zorom okićena najljepša jutra sviću.

Poznat po pjesmi, slavlju i veselju,

čarobni Kotor Varoš ispuni nam svaku želju.

Iz ’’Midnighta’’ se čuje akustična gitara,

a DJ Goran širi dobre vibre iz ’’Elli bara’’.

Pogled sa Ruike govori milion riječi,

kafa iz ’’Palazza’’ glavobolju odmah liječi.

Istoriju davnu nam priča stari grad dok,

veselo žubori Bobas i srebrni vodopad…

Moram da ti kažem dobri grade moj,

sretna sam jer sam bar djelić tvoj.

Ti si meni i otac i majka,

lijep si i nestvaran kao neka bajka.

Ponosna sam, jer sam tu rođena i živim,

Dok me na svijetu ima tebi ću da se divim.

Marija Ileš

PODELI

6 KOMENTARA

  1. Pisem vam, pisem im, pisem i nama i napisah te rekoh svima i slovom da sam ja potpuno drugaciji i bolji od svih vas i da ne mogu biti sve i da hocu takav kao vi te sam totalno drugaciji od bilo koga, pojedinacno i opste pa ako to kome izgleda ludim slazem se da jesam…..Ibrahim… P S….i da vam dodam da mi je mizerno citati sta pisete u svojim komentarima a Kotor Varos kao Kotor Varos cestitam na vodjstvu Zdenku Sakanu barem sto se tice to sto citam o privredi, projektima, zavodjenju reda i uposte ukupnoj slici koja je pozitivna s time da mi je jako ruzan osjecaj u svemu kad vidim da Kotor Varos ne vodi domace stanovnistvo nego nad vama vlada ta Republika Drpska iako u svemu ima nekakva dobra u toj srpskoj centralizaciji iz Banja Luke te mixom Srba iz Hrvatske koji su se tu odomacili kao svoji na svome.Steta sto Bosnjaci ne uzmu isti recept od vas ali posto su Bosnjaci poznati kao samoubice te tek sada pisu ono sto sam ja pisao 30 godina a jos nisam ostario pa se smijem citajuci njih i njihovu naknadnu i beskorisnu pamet. Ja sam vas pisac, opisujem vas a ne kao ovakav najbolji pisac Bosne nego bolji od svih pisaca, i vasih i njihovih.Ja svoje nemam. A da ednom prestanu gorcine, kano napisa Mak Dizdar.
    .

  2. Kotor Varos je inace predivan kraj sa predivnim geografskim polozajem, u brezuljkastoj je kotlini, iznad kojih su brda kao bajka i to ne znas dok ne odes iz njega u pusti svijet.Kotor Varos je kao kad uranjas u bajku i nesto najljepse kad se budis iz sna.Ili kad smo budjeni.Ja sam rodjeni Kotorvarosanin a hodio sam kotorvaroskom opstinom od Liplja do Solila, do Hajduckih Voda, bio sam u Krusevu Brdu i na Petrovu Polju, isao u Demice, bio u Sipragama, lovio i kupao se na Cvrckoj, kupao se u Jakotinki i vrelu Bobasa,bivao u Maslovarama i Borcima, lovio skobalja u Vrbanjcima, i Zabrdju, bio na Bastini i Bilicama, isao na Ravne i Vranic, Sokoline, bio na Previlama i u Vaganima i u Prisoju i u Podosoju, isao u Hadrovce i Doljane, bio u Vranicu odakle su moji roditelji, bio na Uzlomcu i Borju, kupao se na Vrbanji i mutnoj i bvelikoj i bistroj da se kamen vidi na dnu, ufatio covjeciju ribicu ispod mosta kod dzamije u Donjoj Varosi, to je Ramin potok.Kuca mi je bila 100 metara od Uzlomackog potoka, u kojoj sam rodjen, majka me rodila u avliji, ispred kuce.Bio sam u Grabovici, na Obodnjiku, bio u Plitskoj-svu opstinu znam.Znam sve kako je bilo, bolje od bilo koga. Kotor Varos je bio jedna od najljepesih opstina ne samo u Bosni nego i u Jugoslaviji, hodio sam i Jugoslavijom.Bio sam ono sto niko nije bio i sada sam ono sto niko nece biti.Kao epitaf……Kotor Varos je imao mene a ja Kotor Varos…..medjutim, desilo se ono sto obicno biva u Bosni a to je da mi nismo znali koristiti ono sto imamo nego smo gledali da otmemo ono sto nemamo.To ti je kao covjek a covjek je proklet.Kotor Varos ima vise svoga blaga nego sve americke drzave zajedno a Bosna ima vise od citavog zapada,medjutim to je posebna prica.Citava Bih je ustvari jedan nacionalni park a Kotor Varos, da nije kako jest trebalo bi zakonom zastititi…..pa da ne duljim, cura je napisala simpaticne stihove koji me u stvari osvjescuju i ne znam da li se budim ili sam jos u snu.

  3. Topografska karta 1 : 50 000 Banja Luka 4 .Virni, plavom bojom ispisano Jakotina.Sve u svemu prelijep krajolik cijelim tokom,kao Cvrcka,Ugrar,Duboka……Rijka rječica….Za nas koji smo odrastali na njihovim obalama to su naše rijeke.Na žalost počeli su da ih uzurpiraju,otimaju od prirode…..

  4. Dete drago ne žubori Bobas nego rijeka Jakotina.Jest da Bobas moćnije zvuči ali ipak je Jakotina.Virni malo u kartu.Može i ovako,veselo žubori Jakotina i srebrni vodopad Bobas.Ostatak je OK.

Comments are closed.