Slobodan Popadić: Osvijestimo se

0

KOTOR VAROŠ, 3. maja – Prošlo je vrijeme kada je poslodavac radniku mogao da kaže: „Idi, doći će drugi“. Nije to likovanje potlačenih, naprosto je tako.

Istina, ne treba generalizovati, još postoje branše u BiH u kojima postoji višak radne snage i koja se uporno školuje, iako odavno nikom nije potrebna. Ali, toga je sve manje, a sve više firmi na čijim vratima piše „tražim radnike“ ili čak „privremeno ne radimo zbog nedostatka radnika“.

Poslodavci koji su to shvatili imaju šansu da prežive, a zajedno s njima i radnici. Oni drugi mogu da stave ključ u bravu i baškare se od dosadašnjeg ekstraprofita, ili da se nakače na razne državne subvencije, tendere i još neko vrijeme glume uspješne gazde.

Naša ekonomija jedna je od najgorih na svijetu. Ali, ono što kako – tako radi mora da promijeni odnos prema radnoj snazi, od robovlasničkog ka plaćanju onoga što je zarađeno. Ne traži se previše. Veća i redovna plata, plaćeni doprinosi, pravo na slobodan dan i godišnji odmor, zaštitna oprema i sve ono što vajni iz Evrope prepisani zakoni nalažu. I ono najvažnije: odnos prema radniku kao prema živom biću.
Neki poslodavci nikada se neće tako ponašati, čak i da ih država oslobodi plaćanja svih poreza. To su oni koji, umjesto da isplate platu, kupe sebi novi terenac i parkiraju ga na ulicu, ne na parking. Da cijeli grad vidi.

Ali, pođimo od pretpostavke da je većina „normalnih“ koji sada posluju u zaista teškim uslovima i kojima Republika Srpska mora da pomogne da opstanu, da postanu poželjni poslodavci. Na koji način – vidjeli smo u premijerovom ekspozeu, a sada čekamo da vidimo da li je to realno.

Transformacija je neophodna i u radničkoj svijesti. Moraju da shvate da disciplina na poslu nije rezervisana samo za Njemačku, da se svojih prava moraju sjećati svaki dan, a ne samo jedan dan godišnje, svakog prvog maja. Taj dan radnici u razvijenoj Evropi, koji zarađuju pet puta više od naših, pale trgove i zastave, a mi ložimo roštilje i okrećemo jagnjiće.

Ovo nije poziv na nasilje, ovo je poziv da se osvijestimo. Svi zajedno.

SLOBODAN POPADIĆ (SRPSKA INFO)