Slobodan Popadić: Početnici ili profesionalci

0

KOTOR VAROŠ, 16. septembra – Početnik je uvijek kriv, pa makar bio bolji od boga. Tako je u svemu, pa i u saobraćaju. Mladi vozači su unaprijed proglašeni nesposobnim, čak su i žigosani obavezom da na automobilu nose veliko slovo P. Mada je taj znak zamišljen kao simbol za početnika, na koga treba pripaziti, u mnogim situacijama na putu on bi mogao da označava i profesionalca. Da, profesionalca, i to u odnosu na one nadobudne, nasilne „tatine sinove“, koji voze već deceniju, a koji ne poštuju ni boga, ni zakon.

Povela se rasprava da li mladi vozači, dakle oni do dvije godine nakon polaganja vozačkog ispita, koji u tom periodu sakupe četiri kaznena boda, treba da polažu vozački od nule. Ili samo vožnju. Mada postoje različita tumačenja, činjenica je da ih treba naučiti reda na vrijeme. Gospodo, kada ste znali da u tako kratkom roku načinite toliko prekršaja, platite sve ponovo – od prve pomoći, preko testova, do ispita za volanom.

Ali, problem je u generalizovanju. Problem je što su novi vlasnici vozačke pod najvećim pritiskom javnosti, a statistika govori sasvim suprotno – oni su posljednjih godina tek na petom ili šestom mjestu uzročnika saobraćajanih nesreća. Prije njih su brzina, alkohol, neispravna vozila, rupe na putevima. A, zbog toga ginu i mladi i stari.

Da li je početnik onaj koji je tek položio, ili onaj koji je vozačku stekao prije deset godina i nikad nakon toga nije sjeo za volan? Zakon nalaže da je to samo onaj prvi i da samo on mora da nosi oznaku s početka priče.
To je samo jedan detalja iz nakaradno postavljenog odnosa prema saobraćaju u ovoj zemlji. Koliko ste puta vidjeli mangupa koji u bijesnoj limuzini hladno prolazi kroz crveno? Da li i vi imate komšiju koji dijete nikad ne stavlja u sjedalicu, već nevezan glumi facu za volanom, dok mališan skače po automobilu u pokretu, ili pak viri kroz prozor? Sjećate li se koliko vas je puta na mjestu gde je to gotovo nemoguće pretekao idiot koji sebe naziva vozačem?

A, sada posljednje pitanje – da li ste na njihovim automobilima vidjeli nalijepljeno slovo P?

Zaboga, šta to pitamo. Oni nisu početnici – gnjavatori.

Slobodan Popadić – ”EuroBlic”

PODELI