Slobodan Popadić: Uzalud sudite

1

BANJA LUKA, 6. decembra – Možete iz svih zakona da izbrišete 9. januar kao Dan Republike Srpske, ali će se on i dalje proslavljati, ako to budu željeli građani Republike.

Nažalost, većina sudija Ustavnog suda BiH ne razmišlja na takav način, zbog čega su ne jednom, nego dva puta proglasili taj dan neustavnim, jer navodno vrijeđa osjećanja Bošnjaka i Hrvata u RS. Moguće ja da je tako, kao što je moguće da su sudije pronašle pravnu začkoljicu u knjigama, ali kakva je korist od takve odluke ako ona nema ama baš nikavog uticaja na život, stvarnost, na većinu građana koji žive u Srpskoj?

Ponovo će 9. januara kroz Banjaluku marširati svečani defile, ponovo će u svim opštinama i gradovima, uključujući i Distrikt Brčko, biti položeno cvijeće u znak sjećanja na one koji su život dali za Srpsku, ponovo će se na svečanoj akademiji u „Boriku“ govoriti da su RS i Srbija jedno.

Koliko je sve to realno, istinski odraz želje ili inata prema Sarajevu, druga je priča. Ali, bez obzira da li se 9. januar proslavljao samo iz svijeću, ili uz gromoglasnu buku oklopnog transportera na Trgu Krajine, sasvim je svejedno. Tog dana je proglašena današnja Republika i nemoguće je promijeniti datum rođenja, a da to ne bude falsifikat. Čak i da nas prisilite na to, uvijek ćemo s koljena na koljeno prenositi predanje budućim generacijama. Tu činjenicu neće promijeniti nikakva sudska presuda, a naročito ona koja bi da izbriše činjenicu da je RS proglašena prije rata.

Kažete da Srpska 1992. nije bila međunarodno priznata, a da BiH jeste? Zašto onda prećutkujete činjenicu da BiH od 1992. do 1995. nikada nije imala kontrolu nad cijelom svojom teritorijom, stanovništvom, niti vlast na tom dijelu, a to su tri osnovna obilježja države. U najmanju ruku rezultat je neriješen.

Ali, nadmudrivanje, natezanje, dokazivanje ovdje nikad nije imalo efekta. To su stvari za racionalno, a ne za emotivno nabijeno, siromašno i podijeljeno društvo. U takvoj atmosferi, gdje svako ima svoju istinu i svoj praznik, odluke Ustavnog suda, poput one o 9. januaru, služe samo sudijama na čast.

Slobodan Popadić (srpska info)

PODELI

1 KOMENTAR

Comments are closed.