Snježana Karić: Propušteni vozovi

0

KOTOR VAROŠ, 28. februara – Jedan od bivših predsjednika SSSR Nikita Hruščov najbolje je opisao profil političara riječima kako će „obećati da će sagraditi most i ondje gdje rijeka ne prolazi”.

Praznih obećanja smo se proteklih godina naslušali i previše, i vjerovatno ćemo ih slušati još mnogo godina. Pa tako već godinama slušamo kako se naši političari snažno zalažu da BiH uđe u Evropsku uniju.

A, kako se tačno zalažu najbolje ilustruju primjeri iz stvarnog života.

Nepoštivanje zakona i ustava vlastite države, govori mržnje, korupcija, nepotizam – samo su neki od problema koji su vidljivi u BiH, a koje naši političari uporno ignorišu.

I dok u EU postoji nešto što se zove politička odgovornost kod nas je tako nešto misaona imenica. Kada smo vidjeli da je neki političar podnio ostavku jer nije ispunio neko svoje obećanje ili bar iz moralnih razloga.

Moral?! Šta je to?!

Obećanja koja su naši političari dali obično preko noći padaju u zaborav, kao i zainteresovanost za živote običnih smrtnika, zahvaljujući čijim glasovima su došli na željenu poziciju.

Pa gdje mi onda idemo i kad mislimo tamo stići?!

U EU sigurno uskoro nećemo osim, možda pojedinačno, kupovinom autobuske, vozne ili avionske karte u jednom pravcu, kao što su to mnogi već i učinili.

Ako nastavimo ovakvim tempom, Bosna i Hercegovina će još godinama stajati na pragu EU, čežnjivo gledajući za vozovima koji su tamo već pristigli.

Snježana KARIĆ – ”EuroBlic”