Sportski vremeplov: “Zlatno doba“ fudbalera Mladosti

0

KOTOR VAROŠ, 19. oktobra – U toku više od devet decenija dugog postojanja Fudbalskog kluba Mladost ostalo je zabilježeno prije više od četiri decenije, kao „zlatno doba“ takmičenje fudbalera Mladosti u Krajiškoj zonskoj ligi.

Starije ljubitelje fudbala ćemo podsjetiti na daleko vrijeme, kada je Mladost na domaćem terenu 10. oktobra 1976. godine u susretu sezone sa 2:0 savladala banjalučki Naprijed.

Mladost je zauzela prvo mjesto, izbila je na čelnu poziciju sa zaista fantastičnim skorom: sedam pobjeda i dva remija, uz gol-razliku 18:3. Za petama su joj bili Sloboda i Naprijed sa po 14 bodova, zatim Krajina 13, Krajišnik 12…

U izvještaju je zabilježeno da je derbi kola pratilo 2.500 gledalaca. U to doba Mladost je na prostorima fudbalske banjalučke krajine “carovala“.

Boje Mladosti su u okršaju sa Naprijedom branili: Mašić, M.Bjelobrk, Petković, Spahić (D. Bjelobrk), Omićević, Nušinović, Balaban, Bašić (Husanović), Grgić, Fifić, Brkljač. Za pobjedu su se postarali Brkljač i Grgić.

O atmosferi u kojoj je susret odigran “Glas“ je prije 40 godina zapisao: “Sat i po prije početka susreta stadion je bio pun kao šipak, skoro cijeli Kotor Varoš se načičkao oko travnatog pravougaonika. Stigli su i navijači iz Banja Luke, pa je stvoren ambijent kao pred neki veliki meč. Treštale su petarde, zavijale sirene, orila se pjesma od početka do kraja susreta. Ovdje treba istaći da je to navijanje bilo u granicama sportskog ponašanja, nagrađivali su se uspjeli potezi oba tima.“

Za sudiju Vladimira Zrilića iz Banja Luke su u izvještaju upućene čestitke. Djelovao je energično, uvijek se nalazio na mjestu događaja, sprečavajući već u početku eventualnu vatru koja je mogla da plane.

„Mladost je pružila više od nas, njenoj pobjedi se ne može ništa prigovoriti“ – rekao je Pašo Baćirbašić, trener Naprijeda. Trener Mladosti Đorđe Jovanić je istakao: “Igrali smo na krilima navijača. Ovaj uspjeh je još jedna potvrda da se u klubu dobro radi.“

Bivši igrač i trener Mladosti Duško Maksimović, član kadetske ekipe, kada je odigran derbi sa Naprijedom, ističe da nikada na stadionu Mladosti nije odigran susret pred većim brojem gledalaca, čak ni onda kada su igrane prijateljske i kup utakmice sa banjalučkim Borcem.

PODELI