Srbi iz Kanade obezbjedili novčanu pomoć za bolesnu djecu u banjalučkoj regiji: Nakon sestara Begović iz Kotor Varoša, pomoć stigla za male Konstatinoviće i Vujasine u Banjaluci

0

BANJA LUKA, 13. januara – Delegacija Srpske narodne odbrane u Kanadi, koju je predvodio Goran Đurić, posjetila je, nakon porodice Begović iz Kotor Varoša, i porodice Konstatinović i Vujasin u Banjaluci i uručila im, povodom božićnih i novogodišnjih praznika novčanu pomoć.

Višečlana porodica Kostadinović iz banjalučkog naselja Šargovac  živi na rubu egzistencije. Šestoro djece imaju Slađana i Duško. Teško žive. Još teže nakon što su im oba sina oboljela od mišićne distrofije.

„Najveći nam je problem što su nam dva dječaka oboljela od mišićne distorfije i trebaju da idu u Italiju. Liječenje je veoma skupo. Dobijamo 140 maraka dječjeg dodatka i 166 maraka tuđe njege za Stefana. To nam je nedavno odobreno. Potrebna nam je pomoć, da odemo u Italiju da vidimo kako ćemo dalje, da im bar te mišiće zadržimo. Bar onakvima kakvi sada jesu, jer je Stefanovo stanje iz dana u dan sve lošije. Već je dobio invalidska kolica“, veli Slađana.

Osim osmogodišnjeg Stefana, nedavno je ustanovljeno da je i Dario obolio od iste bolesti, kaže majka Slađana, izražavajući zahvalnost za pomoć koju je Konstatinovićima obezbijedila Srpska narodna odbrana u Kanadi za liječenje njihovih mališana.

„Stefanu je rađena DNK analiza u Parizu. Da se ustanovi o kakvoj je mutaciji gena riječ. Ustanovljeno je da sam ja nosilac. S obzirom na to, sve curice kada budu punoljetne moraće da rade iste te analize jer ako budu nosioci tih gena, neće moći da rode mušku djecu.“ kaže Slađana.

Zahvaljujući pisanju banjalučkih medija, muž se zaposlio. Počeo je raditi u Institutu za građevinarstvo. Djeca dobro uče. Dječaci iako bolesni ipak idu u školu. Pomažu im i drugari. Kažu, nose im i torbu do škole.

„Moramo ga voditi stalno, ponekad ga bole mišići pa ne može da ide. Koriste svaki dan one radne terapije, fizikalne terapije, da im se koliko toliko poboljša stanje. Dario je još uvijek pokretan i ide sam, ali obzirom da je mlađi od Stefana godinu i po znači da ga isto čeka kao i Stefana“,  kaže majka Slađana sa suzama u očima.

Majka Slađana zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji su dosada pomogli, naglašavajući da će im pomoć i ubuduće biti potrebna. Pomoći možete i vi. Pozivom na broj 1412 donirate jednu konvertibilnu marku za liječenje braće Kostadinović, oboljelih  od mišićne distrofije.  Budimo humani.  Pomozimo braći Kostadinović!

Takođe, delegacija Srpske narodne odbrane u Kanadi, koju je predvodio Goran Đurić, posjetila je i članove porodice Vujasin u Banjaluci i uručila im, povodom božićnih i novogodišnjih praznika novčanu pomoć.

Sedmočlana porodica Vujasin iz Banjaluke živi na ivici egzistencije. Srđan, Nemanja, Suzana, Zorana, Marjana. Svi školarci od 6 do 11 godina. Svi željni igre, slatkiša, sokova…

Hljeba imaju, kaže majka Dragana, teško bolesna, i gotovo slijepa. Da nisu gladni brine se otac Zoran, koji je i danas na nadnici.

“Plaćamo stan 250 KM, muž zarađuje dnevno 20 maraka. Živimo od dječijeg dodatka. Imamo 650 maraka sad dažbina. Imala sam dva tumora, otišao mi je vid. Na desno oko ništa ne vidim, na lijevo 20-30 posto. Ne mogu hodati”, kazala je Dragana Vujasin, majka petero djece.

Vujasini su bez posla. No, vrijednim rukama muž Zoran zaradio je da izgradi dio kuće na selu pored Prijedora. Tamo bi im bilo lakše, pričaju. Imali bi svoju i njivu pa bi zasadili povrće. Kuću ne mogu završiti, jer nemaju novca. Zahvalni bi bili svima na pomoći. Kad baka Vinka dođe i kuća malim Vujasinima zamiriše na domaći hljeb, čorbu, palačinke…

“Kad ja dođem napravim im hrane, za dva tri dana; kruh kupuju, ona ne može kuhati, ne vidi peći. Njen muž se bori da imaju to osnovno kruh i mlijeko. Bez toga ne možemo. Teško je, bez pomoći ne može sama”, otkrila je baka Vinka Ćulibrk.

“Što vidim to radim. Što ne vidim pomognu mi djeca. Dobri su, ne mogu ih stalno ni obavezivati, imaju svoj život, djeca su, hoće da se igraju, uče u školi i tako”, dodala je Dragana.

Jedno od djece je s posebnim potrebama, rođeno kao nedonošče, u šestom mjesecu trudnoće. Nemaju novca da plate prevoz do centra “Zaštiti me”, a ni Dragana nema novca da ode na kontrolni CT glave.  Ponestaje im i drva, a zima ne jenjava. Treba im i odjeće, i suđa, i namještaja.

Svi koji žele da pomognu, mogu kontaktirati porodicu Vujasin na broj telefona 065 707 455, a novčana sredstva mogu donirati na broj tekućeg računa 5520301640585783 Addiko banka na ime Dragana Vujasin.

Pomoć za sestre Begović iz Zabrđa kod Kotor Varoša, kao i za porodice Konstatinović i Vujasin iz Banjaluke obezbjedili su delegati 72. Kongresa Srpske narodne odbrane u Kanadi, koji je nedavno održan u Hamiltonu, kao i članovi ogranka SNO ”Pavle Đurišić” iz kanadskog grada Kičinera.

D.M. 

PODELI